בכנסת הזהירו לפני שנה: "יתרחש אסון"

במהלך דיון שנערך בכנסת כשנה לפני אסון השריפה בכרמל בנושא קריסת שירותי הכבאות הזהיר ח"כ אזולאי: "המצב היום הוא פיקוח נפש"

שמואל מיטלמן | 8/12/2010 1:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בעוד המערכת הפוליטית ממתינה לדוח המבקר על שירותי הכבאות שיפורסם היום (ג'), עולה כי כבר לפני שנה הזהירו בכנסת מפני אסון ממשמש ובא. במהלך דיון של ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בנושא, "קריסת שירותי הכבאות". הזהיר יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אזולאי (ש"ס), את נציב שירותי הכבאות, שמעון רומח, כי עלול להתחולל אסון בשריפה, וכי הוא יהיה אחראי לכך.

אזולאי כינס אז את הוועדה במטרה להתריע ולהעלות את הסיכון שבמצב העגום של שירותי הכבאות. רומח הודה כי "אנו לא ערוכים לשגרה בצורה נאותה, וודאי לא למצב חירום". ח"כ אריה ביבי (קדימה) פנה אל רומח בדיון ואמר לו: "אני לא הייתי מוכן לקחת אחריות כזו".

סגן שר האוצר, יצחק כהן (ש"ס), התעקש בדיון כי יש לבצע קודם כל שינוי ארגוני ורק אחר כך לתת תמיכה תקציבית וציוד חדש לכבאים. גם נציג משרד ראש הממשלה, אבנר סעדון, שמע את הטיעונים, אולם איש במשרדים אלה לא פעל כדי לשנות את המצב.

בהמשך הדיון, בו עלו הנושאים של הכבאיות המיושנות, מחסור בציוד ובתקנים וקשיי תקצוב, לא הוזכרה כלל האפשרות של כיבוי מן האוויר. הכבאים דיברו באותה תקופה, בלגלוג, על כך שמחיר מטוס אחד שווה את כל תקציבם.

"המצב הקיים היום, לצערי הרב, הוא לפני אסון. זה שלא קורה אסון - יש לנו ניסים", סיכם ח"כ אזולאי את הדיון. "הוועדה מטילה אחריות על נציבות שירותי הכבאות, אם חלילה יקרה אסון". בדיון לא הוזכר כלל שמו של שר הפנים והממונה על שירותי הכבאות, אלי ישי - שרומח כפוף לו.
צילום: אי-פי
הכבאים נלחמים בלהבות בכרמל צילום: אי-פי
"שירותי הכבאות עומדים בפני קריסה"

הנציב רומח שמע את הדברים החמורים, אך המשיך לשאת בעול הבלתי אפשרי, וזאת, במקום להתפטר כפי שהיה צריך לעשות. זאת, נוכח אי יכולת לבצע את תפקידו ולשאת באחריות – הן בשל התנאים הקשים בהם פעלו ופועלים שירותי הכיבוי, והן בשל סירוב הממשלה והאוצר להיענות לתכנית הרב-שנתית שהציע, של הקצאת 400 מיליון שקל לשיקום הארגון במשך ארבע שנים.

יו"ר הוועדה שהבין את חומרת הדברים הוסיף: "אני מתכוון לקיים דיונים נוספים, עד שיימצא הפתרון, כדי שאנחנו, לפחות חברי הוועדה, נוכל לומר: ידינו לא שפכו את הדם הזה. באמצעות הכלים שיש ברשותי אני עושה כל מאמץ כדי למנוע, חס וחלילה, אסון שלא יקרה, מפני שכשזה יקרה, מישהו יצטרך לשלם על כך, ואנחנו לא רוצים להגיע למצב הזה". עם זאת, הדברים לא עזרו ולא חל כל שינוי ביחס האוצר ומשרד הפנים לכבאים.

בדברי הסיכום שלו אז הוסיף ח"כ אזולאי: "הוועדה

מביעה דאגתה ממצבם של שירותי הכבאות במדינת ישראל, העומדים בפני קריסה בכל רגע, והדבר הוא בגדר פיקוח נפש. הוועדה דורשת ממשרד האוצר לפעול לאלתר לשיפור המצב הקשה בשירותי הכבאות. הוועדה מטילה אחריות על נציבות שירותי הכבאות, אם חלילה יקרה אסון. הוועדה פונה לראש הממשלה באמצעות נציגו בוועדה ליזום דיונים בין משרדי הממשלה הנוגעים בדבר, ולקבל החלטות".

היו"ר פנה לסגן שר האוצר, יצחק כהן, שבא לדיון: "המצב הקיים בשירותי הכבאות צריך להדיר שינה מעיני האחראים על המערכת הזאת. מערך שירותי הכבאות, לצערי הרב, במדינת ישראל במצב הקיים כיום אינו מסוגל לספק הגנה מספקת במצב חירום לאומי וגם לאירועים שגרתיים, ואני חושב שכולנו נתונים בסכנה. עד מתי המצב הזה יכול להימשך? האם עד שיקרה, חס וחלילה, אסון, שאז כולנו נתעורר? למה אנחנו מחכים. המצב היום צריך להדאיג את כולנו".

"זה אפילו לא אופטלגין לכאבי ראש"

ח"כ אזולאי הוסיף: "אייל גבאי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אמר שראש הממשלה ער לכלל הבעיות הקיימות במערך הכבאות בישראל, בכלל זה המחסור בכוח אדם, הצורך בחידוש צי הכבאיות ובהקמת תחנות כיבוי חדשות. כלומר כולם מכירים בעובדות, שהמצב הוא קשה והדבר דורש טיפול, אבל אין (טיפול)".
 

יו
יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אזולאי. צילום ארכיון: פלאש 90

סגן שר האוצר כהן לא התרגש והגיב: "רבותיי, אין שום מודל בעולם שמנתק בין סמכות לאחריות. המבנה של מערך הכבאות בישראל הוא אנומלי וחייב לעבור שינוי. צריך להיות מבנה עם היררכיה, עם פיקוד. המצב הזה הגיע לאן שהגיע בגלל המבנה העקום הזה של שירות הכבאות הארצי".

"הדברים הללו חייבים להגיע למשרד ראש הממשלה. אנחנו מבקשים לזמן את הנוגעים בדבר, לקיים דיון מקצועי ולצאת עם איזשהו פתרון מעשי. הפתרונות, זה אפילו לא אופטלגין לכאבי ראש", אמר ח"כ אזולאי לנציג משרד ראש הממשלה, אבנר סעדון, מהאגף הכלכלי במשרד.

נציב שירותי הכבאות, שמעון רומח, השיב ליו"ר, שאמנם תיאוריו הקודרים מדויקים למדי: "יש באמת בעיה של מחסור בכל התחומים, והמצוקה היא מאוד קשה. צריך לומר שאנו מדברים על כ-‎200 כבאים חסרים לתקן, והתקן עצמו הוא מיושן, שמחייב עדכון, כך שבעצם הצורך הוא הרבה יותר גדול".

על בעיית הציוד אמר: "הוא מיושן, אנו לא מצליחים לתת לו מענה. הוא גם הולך ומתיישן משנה לשנה, הפער רק גדל, כי אנו לא מספיקים להדביק את קצב ההתיישנות ברכש חדש. אנחנו גוף שאמור לפעול בחירום, אבל בעצם זה גוף שאין לו ימ"חים".

רומח: אנחנו לא ערוכים לשגרה, בוודאי שלא לחירום

לדברי רומח, "מה שפועל בשגרה זה מה שיפעל בחירום. אנחנו לא ערוכים לשגרה בצורה נאותה, וודאי לא ערוכים למצב של חירום, ומי שכאן מכיר את התרחישים שאליהם אנחנו אמורים להיערך, יודע כמה אנחנו רחוקים מהיכולת לתת מענה במצב של התרחיש הצפוי לנו. היכולות שלנו בתחום החירום מדאיגות הרבה יותר מאשר בשגרה".

"אז נכון, החירום הוא לא יום-יומי, אבל החירום עומד מעבר לדלת, ואנחנו לא יודעים לומר אם רעידת האדמה תהיה מחר או אם המלחמה החזויה תהיה בעוד מספר חודשים או יותר, אבל זה מעבר לדלת. הפתרון הוא קודם כל, לטעמי, בשינוי המבנה הארגוני, ובמקביל צריך לעשות תכנית רב שנתית", קבע רומח.

בתגובה שאל היו"ר דוד אזולאי: "מתי הדבר הזה יקרה? אני שומע את זה למעלה מחמש-שש שנים, אני מכיר את הסיפור הזה של שינוי המבנה הארגוני. מחכים עד שיקרה אסון, חס וחלילה? ואדוני נושא באחריות הזאת. אתה הרי ראש במערכת הזאת, ואתה צריך להוביל את המערכת הזו בזמן רגיעה ובזמן חירום".

רומח הגיב לדברים ואמר: "ישנה עשייה במשרד הפנים, שקשורה לשינוי במבנה הארגוני. הדברים הולכים לאט, לאט מדי, לטעמי, אבל מכיוון שמדובר בשינוי חקיקה, הדברים לא יכולים להיגמר ברמת הנציבות".

במהלך הדיון אמר רומח שרכבי הכיבוי אינם תקניים לאחר 20 שנה. ח"כ אזולאי הגיב: "יש פה הצעת התייעלות - אולי חלק מהרכבים לשלוח לאספנות". רומח, בהומור מריר משהו, הפטיר: "אחד החלומות שלנו הוא גם לייצר מוזיאון. לנו מאוד קל, כי האוצר לא יצטרך לעבוד קשה. הפריטים נמצאים בזירה. הבעיה זה רק המוזיאון והתחזוק שלו".

"צריך להציל חיים בינתיים"

היו"ר דוד אזולאי ביקש לשמוע פתרונות למצב הקשה אותו תאר רומח שענה: "שר הפנים הנוכחי פנה לראש הממשלה, ראש הממשלה קבע דיון אצלו על העניין הזה. ברגע האחרון הדיון נדחה ומאז לא נקבע דיון נוסף".

סגן שר הפנים, ח
סגן שר הפנים, ח"כ יצחק כהן. צילום: פלאש 90
לדבריו, "אין ספק שבשביל לתת מענה צריך לצאת מהקופסה, לצאת מהתפישה הזו של תקציבים של ‎10
ו-‎15 מיליון שקל בשנה. עם זה לא נפתור את הבעיה. הצורך הכולל שלנו הוא סדר גודל של 400 מיליון שקל. צריך לקבוע בתוכנית רב שנתית איך מכסים את הפער הזה".

למשמע התשובה שאל חבר ארגון הכבאים, יצחק בן-אבו, את רומח: "ומה יקרה בינתיים?". סגן שר האוצר השיב: "לגבי הטווח הקצר, טווח הביניים, היום כבר הגיעו לסיכום משרד האוצר ומשרד הפנים. הוא נחתם היום, שיועברו ‎21 מיליון שקל השתתפות המדינה בתקציב איגודי הכבאות לשנת 2009". בנוסף תלה כהן את השינויים ארוכי הטווח בשירותי הכבאות ברפורמה.

על כך תהה יו"ר ארגון הכבאים הארצי, יואב גדסי: "אתם רוצים לעשות רפורמה בכוח? לא תגייסו אנשים לשירותי הכיבוי? צריך להציל חיים בינתיים". למשמע דברים אלו ענה כהן: "לא בכוח. אבל המבנה הזה לא טוב. הוא לא מתפקד". ח"כ שלי יחימוביץ התערבה ואמרה: "הבעיה היא לא במבנה, הבעיה היא שמייבשים את הכבאים".

"לא מכיר מבנה אחר"

היו"ר דוד אזולאי אמר: "אדוני סגן השר, אני חושב שאתה עצמך לא שלם עם מה שנאמר פה, כי זה עדיין לא נותן מענה אמיתי".

כהן סיכם: "מדובר על ‎2009. שמעון רומח ואנשי האוצר ימשיכו לדון גם על ‎2010, על תקציב פיתוח, וגם, כמובן, שאתם כולכם יחד צריכים לשלב ידיים יחד לטובתכם, לטובת שירותי הכבאות, לטובת מדינת ישראל ותושביה, לעשות סוף-סוף את הרפורמה הזאת, שהיא תביא את המזור לנושא שירותי הכבאות במדינת ישראל. לא מכיר מבנה אחר".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''פוליטי/מדיני''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/pulitic_news/ -->