ויקיליקס

המסמכים מגלים: "חור שחור" על פיונגיאנג

המזכרים מלמדים שארה"ב נמצאת בעלטה לגבי קוריאה הצפונית. הגילויים: הערכה שפיונגיאנג תקרוס אחרי מות קים ובסין מאוכזבים מהצפון

סוכנויות הידיעות | 30/11/2010 10:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בעוד המתיחות בחצי האי הקוריאני נמשכת על רקע ההפגזה הארטילרית בשבוע שעבר, מלמדים מסמכים אמריקאיים שהגיעו לידי אתר ויקיליקס כי המתרחש בקוריאה הצפונית עדיין מהווה תעלומה גדולה עבור ארצות הברית ומדינות אסיה. כמו כן עולה מהמזכרים כי בכירים אמריקאים ודרום קוריאנים העריכו כי המשטר בפיונגיאנג יקרוס אחרי מותו של קים ג'ונג-איל, בעוד שבסין לא הביעו התנגדות לאיחוד חצי האי תחת שליטתה של סיאול.

- חשיפת ויקיליקס – סיקור מיוחד ב-nrg מעריב

חלק מהמסמכים שפורסמו הלילה (ב') בכלי תקשורת במערב עוסקים בהערכות של הדיפלומטים האמריקאים לגבי קוריאה הצפונית ועתידה. הניו יורק טיימס דיווח כי התכתובות – שרבות מהן מתבססות על ראיונות עם בכירי ממשל, מומחים ועריקים – מהווה בעיקר השערות ופחות מכילות עובדות, דבר שמדגיש את היותה של פיונגיאנג "החור השחור של אסיה".
 
קים ג'ונג-איל.
קים ג'ונג-איל. צילום: אי-אף-פי
 
אחד המזכרים מתאר ארוחת ערב בפברואר האחרון בסיאול, שבמהלכה טען סגן שר החוץ הדרום קוריאני, צ'ון יונג-וו, בפני השגרירה קייטלין סטיבנס כי קוריאה הצפונית כבר קרסה למעשה מבחינה כלכלית, וכי היא תקרוס פוליטית בתוך שנתיים עד שלוש שנים אחרי מותו של קים ג'ונג-איל.

בהתייחסו למעורבותה של סין, טען הבכיר הדרום קוריאני כי לבייג'ינג יש פחות השפעה על המתרחש בצפון "מכפי שאנשים חושבים", וכי לסינים "אין רצון" להשתמש ביכולת הכלכלית שלהם כדי לכפות שינוי על מדיניות פיונגיאנג. לטענתו, סין רוצה שחצי האי יהיה מפורז מנשק גרעיני, אם כי היא גם מרוצה מהסטטוס קוו הנוכחי.

צ'ון גם סיפר כי בשיחות סגורות עם בכירים סינים מהדור הצעיר של ההנהגה, הוא התרשם כי "יהיה להם נוח שתקום קוריאה מאוחדת בשליטת סיאול ותהיה קשורה לארצות הברית בברית לבבית". עם זאת, הסינים לא צפויים לקבל נוכחות צבאית אמריקאית מעבר לגבול המפורז בין הקוריאות.
"הצפון קוריאנים מתנהגים כמו ילד מפונק"

בעוד ממשל אובמה מקווה כי סין תוכל להרגיע את המצב בחצי האי בשל היותה בת בריתה הקרובה של קוריאה הצפונית, מגלים מסמכים נוספים כי בבייג'ינג לא מחזיקים בדעה חיובית במיוחד על ידידיהם בפיונגיאנג ואף מפסיקים לראות בהם בני בריתה אמינים.

במזכר מ-30 באפריל אשתקד נאמר כי סגן שר החוץ הסיני, הא יאפיי, טען בשיחה בשגרירות האמריקאית כי קוריאה הצפונית רוצה לנהל שיחות ישירות מול ארצות הברית ועל כן מתנהגת כמו "ילד מפונק" שרוצה לקבל את תשומת הלב של "המבוגר". בשל כך, אמר הא, סין מעודדת את האמריקאית לחדש את המגעים עם פיונגיאנג.

גם המשך הפעילות הגרעינית של הצפון קוריאנים לא גרמה נוחות לסינים. ביוני 2009 כתב שגריר ארצות הברית בקזחסטן, ריצ'רד הוגלנד, כי עמיתו הסיני "היה מודאג ביותר מהניסויים הגרעיניים

האחרונים של קוריאה הצפונית". "אנחנו צריכים לפתור את הבעיה. זה מדאיג ביותר", אמר השגריר צ'נג גופינג, שהוסיף כי הפעילות היא "איום על כל ביטחון העולם".

בסין גם התייחסו בהומור למתרחש בצפון. בספטמבר 2009 נועד סגן שרת החוץ, ג'יימס סטיינברג, עם דאי בינגאו, אחד מבכירי השלטון הסיני בתחום יחסי החוץ. דאי צחק כי על אף שקים ככל הנראה סבל משבץ ואיבד משקל, הרי שעדיין יש לו "מוח חד" והוא זכה שוב למעמד של "שתיין טוב למדי".

המזכרים הנוגעים לקוריאה הצפונית מסתיימים בפברואר השנה, ולא צפו שתי התפתחויות מרכזיות בחודשים האחרונים: הטבעת אוניית המלחמה הדרום קוריאנית במרץ שבה נהרגו 46 מלחים, והגילוי של מתקן האורניום החדש שהקימה קוריאה הצפונית.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/around_world/ -->