אחרי הירי: תושבי האי שחזרו את רגעי הפחד
מאות מתושבי האי יונפיונג נמלטו לקוריאה הדרומית אחרי ירי הפגזים שהותיר ארבעה הרוגים. אובמה הבטיח: נעמוד לצד סיאול
התקרית, אחת החמורות ביותר מאז סיום מלחמת קוריאה ב-1953, החלה כאשר הצפון קוריאנים שיגרו כ-200 פגזי ארטילריה לעבר האי יונפיונג שבגבול המערבי בין המדינות. בפיונגיאנג טענו כי הם הגיבו על ירי מוקדם מכיוון הדרום ואיימו להמשיך את ההתקפות.

בית הרוס על האי יונפיונג. צילום: רויטרס
שני חיילים של חיל הים הדרום קוריאני נהרגו, והבוקר נמסר כי התגלו גופותיהם של שני אזרחים בשנות ה-60 לחייהם. עשרות בתים נהרסו ביונפיונג כתוצאה מפגיעת הפגזים הקטלניים.
משמר החופים הדרום קוריאני מסר כי יותר מ-500 בני אדם הגיעו מהאי לעיר הנמל אינצ'ון. הם התקבלו על ידי בני משפחה בחיבוקים ובדמעות. חלק מהמפונים הועברו לבתי החולים כדי לקבל טיפול, בעיקר בשל פגיעות הלם.
התושבים תיארו רגעים של אימה כאשר החלה ההתקפה. "שמעתי קולות של ארטילריה, והרגשתי משהו עף מעל הראש שלי", סיפרה לים ג'ונג-איון, עקרת בית בת 36 שנמלטה עם שלושה ילדיה. "ואז ההר החל לעלות באש".
גם הילדים נחשפו לרגעי הפחד. "ראיתי ים של אש. ספריית בית הספר שלי נשרפה. אבל כל הבניין בסדר", סיפר יו דה-יאון בן העשר.
"מיד אחרי שראיתי את החדשות, התקשרתי לבתי", אמר צ'ונג דו-סאן, בן 55 מהעיר גימפו. "היא בכתה וסיפרה לי שהחלונות של ביתה נשברו לגמרי".
החתן שלו, חייל צי שמוצב על האי, לא נפגע אולם נותר בבסיס. צ'ונג סיפר כי הוא ישן שעה אחת בלבד בגלל הדאגה לבתו ולנכדיו על אף שמצבם טוב. "לעולם לא אאפשר להם לשוב לאי", אמר. "קוריאה הצפונית אינה צפויה".

בתים הרוסים על האי יונפיונג.
צילום: רויטרס
"איום רציני ומתמשך"
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, גינה הלילה את מתקפת הפגזים הצפון קוריאנית והבהיר כי ארה"ב תמשיך לעמוד לצדה של סיאול. "קוריאה הדרומית היא בת בריתנו. ככה זה מאז מלחמת קוריאה", אמר הנשיא בראיון לרשת ABC. "ואנחנו שבים בתוקף על מחויבותנו להגן על קוריאה הדרומית כחלק הברית הזו".

אובמה מקבל עדכונים על המצב בקוריאה צילום: רויטרס
אובמה, שעודכן על התקרית בשעת בוקר מוקדמת אתמול, קרא לסין למלא תפקיד בהרגעת המצב.
"אנחנו מגנים בחריפות את ההתקפה הזו ואנחנו מאיצים בקהילה הבינלאומית להפעיל לחץ על קוריאה הצפונית", אמר הנשיא האמריקאי, שהוסיף כי כל מדינה באזור יודעת "שזה איום רציני ומתמשך".
הבית הלבן מסר כי אובמה שוחח עם עמיתו הדרום קוריאני, לי מיונג-באק, והבטיח לו כי ארצו "עומדת כתף אל כתף לצד בת בריתנו וידידתנו הקרובה". "הנשיא אובמה אמר
כי קוריאה הצפונית חייבת לעצור את הפעולות הפרובוקטיביות שלה, אשר יובילו רק לבידוד נוסף, ועליה לציית לתנאי הפסקת האש", נאמר בהודעה.
על אף שאובמה נמנע מלהתייחס בראיון לאופציות צבאיות, שני הנשיאים סיכמו לפתוח ביום ראשון בתמרון ימי משותף. הבוקר כבר יצאה נושאת המטוסים ג'ורג' וושינגטון, מטוקיו לכיוון קוריאה הדרומית, והקברניט מסר כי התמרונים שיימשכו ארבעה ימים הם בעלי אופי הגנתי ותוכננו עוד לפני ההתקפה אתמול.