פיונגיאנג: הירי שלנו – תגובה לפגזים מהדרום
הצפון קוריאנים טענו כי חיילי הדרום הם שירו ראשונים, ועל כן שוגרו הפגזים שגרמו למותם של שני חיילים דרום קוריאנים באי בגבול המערבי
יותר מ-200 פגזי ארטילריה שנורו מכיוון הצפון נחתו הבוקר באי יאונפיגאונג שליד הגבול המערבי. כתוצאה מכך נהרגו שני חיילי חיל הים הדרום קוריאני ונפצעו 17 נוספים, חלקם במצב קשה, ועוד שלושה אזרחים. עשרות בתים נפגעו באי והתושבים החלו להימלט בבהלה. הדרום קוריאנים השיבו אש והעלו את רמת הכוננות.

עשן עולה מהאי הדרום קוריאני אחרי הירי. צילום: אי-פי
בהודעה רשמית מפיונגיאנג נאמר כי הירי היה תגובה לאש שנפתחה מכיוון הדרום. "על אף האזהרות הבלתי פוסקות שלנו, קוריאה הדרומית ירתה עשרות פגזים ונקטנו פעולה צבאית מיידית", נאמר בהודעה של סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית, שהזהירה כי הירי יימשך אם סיאול תמשיך להפר את הגבול הימי.
בכיר במשרד ההגנה הדרום קוריאני האשים כי הצפון קוריאנים ביצעו את תקרית הירי בכוונת תחילה. "זו הייתה התקפה מכוונת ומתכוננת", אמר לי הונג-קי בתדרוך לעיתונאים. "זו הפרה ברורה של הסכם הפסקת האש מ-1953".
הנשיא לי מיונג-באק הורה להגיב בנחישות, אך הבהיר כי יש למנוע מהרחבת התקרית לעימות נרחב. "טפלו בנחישות, אבל עשו כל מאמץ שלא להסלים את המצב", אמר לי בישיבת חירום שכינס עם יועציו הבכירים.
בינתיים הודיעה קוריאה הדרומית על דחיית השיחות המתוכננות עם הצפון על איחוד משפחות. שני הצדדים היו אמורים לקיים מפגש ביום חמישי הקרוב בעיירת גבול כדי לדון בדרכים לאפשר את האיחוד של בני משפחות שהופרדו במלחמה לפני 60 שנה.
"ארצות הברית מחויבת להגן על בת בריתה"
ארצות הברית פרסמה הודעת גינוי חריפה בעקבות התקרית. בהודעה שפרסם הבית הלבן, הוא דרש כי הצפון קוריאנים יפסיקו באופן מיידי את כל ההתגרויות וכי וושינגטון מחויבת להגן על הדרום.
"אנחנו בקשר קרוב ומתמשך עם בני בריתנו הקוריאנים", אמר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס. "ארצות הברית מגנה בתוקף את ההתקפה הזו וקוראת לקוריאה הצפונית לעצור את הפעולה הלוחמנית שלה ולציית להסכם הפסקת האש. ארצות הברית מחויבת להגנת בת בריתה ולשמירת השלום והיציבות באזור".
גם רוסיה הזהירה מפני הסלמת המצב. שר החוץ, סרגיי לברוב, קרא להפסקה מיידית של הלחימה בחצי האי הקוריאני, וכי המשך המתיחות באזור מהווה "סכנה עצומה".
"הכרחי לעצור
מיד את כל ההתקפות", אמר לברוב במהלך ביקור בבלרוס. "חייבים למנוע סכנה עצומה. המתיחות באזור רק גוברת".
גורם נוסף במשרד החוץ במוסקבה ציין כי ההתקפה אינה מקובלת ועל שני הצדדים לגלות ריסון. "אנחנו חושבים שכל עימות בין הצפון לדרום צריך להיות מוכרע רק באמצעים דיפלומטיים", אמר הבכיר. "אנחנו סבורים שאסור שהמצב יהפוך לעימות צבאי".
בסין הביעו דאגה מהמצב וקראו לצדדים לחדש את השיחות הבינלאומיות על פירוק תוכנית הגרעין הצפון קוריאנית ועל קידום השלום בחצי האי.
"אנחנו רוצים להביע דאגה מהמצב", אמר דובר משרד החוץ בבייג'ינג. "אנחנו מקווה כי הצדדים הרלוונטיים יעשו יותר כדי לתרום לשלום וליציבות".