הצצה: הפארק שיציל את נחל הירקון

בהוד השרון מתקדמות עבודות הקמת פארק האחו-לח, שצפוי לטהר מי שפכים ולהזרימם לירקון. תושבי האיזור ייהנו גם משטח של 40 דונם שיכלול שבילי אופניים ופעילויות פנאי

טל ליברגל | 30/8/2010 12:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פארק האחו-לח בהוד השרון מתחיל לרקום עור וגידים: הוא אמנם עדיין לא גמור ומזמין כמו פארק הירקון בתל אביב אך שבילי האופניים בו מוכנים, שתלי צמחייה קטנים מתחילים לגדול בו ומתקן טיהור השפכים כבר מוכן להזרמת מים מטוהרים ברמת מי השקייה לירקון. בעיריית הוד השרון ממתינים  לכמה אישורים אחרונים, אך כבר מזמינים את הציבור לבקר.
צילום: טל ליברגל
בריכת אחו לח. הפארק קורם עור וגידים צילום: טל ליברגל

הפארק צפוי להיות פארק נופש ופנאי אשר יתפרס על כ-80 דונם מערבית לאזור התעשייה נווה נאמן. כ- 40 דונם מהפארק יהיה אגן ירוק (אחו לח) שהוא מערכת טיהור מים המורכבת מסדרה של שתי בריכות

רדודות עם צמחייה מיוחדת שתשפר את איכות המים המוזרמים לקטע המרכזי של נחל הירקון (זרימת המים ממכון הטיהור עד לאחו לח), ובריכה שלישית עמוקה יותר וגדולה למטרות פנאי ונופש.

באדיבות עיריית הוד השרון
הדמיית הפארק באדיבות עיריית הוד השרון

שתי בריכות טיהור השפכים כבר מוכנות, את הבריכה השלישית לעומת זאת עוד לא התחילו לבנות. סביב בריכה זו צפויים להיות כ- 40 דונם של שטחי ציבור ירוקים, מדשאות רחבות ושבילי אופניים אשר ישולבו בפארק ולאורך העיר כולה. "שני אגני האחו- לח כבר נבנו וכבר נשתלה בהם צמחייה, אנחנו מקווים להתחיל את הזרמת המים לשם ממש בקרוב", מבהירה עירית טלמור, מהנדסת עיריית הוד השרון. "מי שיעמוד שם יראה מים עולים ויורדים ובדרך אקולוגית עושים הליך של טיהור מים, את האגן שלישי, שיהיה גדול יותר ועם פינות של פנאי ונופש עדיין לא התחלנו לבנות, בימים אלה הגשנו בקשה לשיקום הנחל ולניקיון של גדות הנחל ואז נתחיל עם האגן השלישי", מסבירה טלמור.

בעיריית הוד השרון מדגישים כי אחת ממטרות הפארק הינו חינוך סביבתי והסברה ליצירת מודעות הציבור לנחל, לפיכך מתוכננת פעילות שוטפת של הרצאות וסיורים לימודיים לחינוך הפורמאלי על ידי בתי ספר וגנים ולחינוך הבלתי פורמאלי על ידי רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע והמועצה לארץ ישראל יפה.

צילום: טל ליברגל
עובדים על שבילי הפארק צילום: טל ליברגל
בקרוב גם בנחל אלכסנדר

מתקן טיהור השפכים האזורי המחודש שיפעל בשני אגני האחו- לח יטהר את המים עד לרמת מי השקיה לחקלאות שיוזרמו אל נחל הירקון. המתקן צפוי לדלל את רמת המים המזוהמים בו וגם להיות הבסיס לפארק שעתיד לקום. "אנחנו יודעים שהמצב של הירקון לא טוב, לדגים קשה לחיות בו וכל הרעיון של האחו- לח הוא לגאול את הירקון. הממשלה החליטה שכל מכוני הטיהור לאורך הירקון  יטהרו את המים, אנחנו נקודה אחת במסגרת פרויקט גדול", מציינת טלמור.

מבחינת המשרד להגנת הסביבה התפקיד העיקרי של האחו-לח הוא להוות טיפול נוסף לקולחין המגיע ממתקן לטיפול בשפכים של כפר-סבא והוד השרון. "לאחר מעבר באחו-לח איכויות המים תהיינה טובות יותר וכך הירקון ייהנה ממים באיכות טובה יחסית בה ניתן יהיה לקיים פעילויות פנאי", מסבירים במשרד להגנת הסביבה. הנושא של טיפול בשפכים או העברתם באחו-לח כטיפול משלים מקודם בארץ במימדים קטנים יותר במספר פרויקטים.

במשרד להגנת הסביבה מציינים כי באזור יד-חנה לאורך נחל אלכסנדר סיימו זה מכבר פרויקט ניסיוני בקנה מידה קטן שבחן שלוש מערכות של אחו-לח ויכולתן לטפל בשפכים. "בימים אלה, לאחר קבלת תוצאות הניסוי, אותן מימן המשרד בלמעלה מחצי מיליון שקלים, אנו נערכים להגדלת המתקן ולהפיכתו כחלק ממערך הטיפול בקולחין המגיעים וזורמים בסופו של דבר לנחל אלכסנדר", מציינים במשרד להגנת הסביבה ומוסיפים כי הם שואפים להביא להקצאה של מים שפירים לנחלים ומים באיכויות של מי מקור, אשר יבטיחו את החזרת המערכת האקולוגית לתפקוד מלא.

גם לנחל הדר מגיע שיקום

עיריית הוד השרון מנסה לשקם את נחל הדר הזורם בעיר ונשפך אל הירקון, בימים אלו הגישה קול קורא למשרד להגנת הסביבה בנושא תכנון שיקום הנחל. נחל הדר מהווה תוואי ניקוז טבעי המוביל מרמות השבים ועד נחל הירקון, חלקו כבר נמצא במובלים, וזאת בקטעים הבנויים של העיר. בחלקים שעדיין פתוחים, מבקשת העירייה לשקם את תוואי הנחל, שיהפוך ממפגע למשאב טבע עירוני וקהילתי, וזאת על-ידי שיקום ופיתוח המערכות האקולוגיות.

צילום: משה אביעזר
נחל הדר ושביל האופניים. יהפוך ממפגע למשאב טבע עירוני צילום: משה אביעזר

"השבת המים הזורמים לנחל, ממי בארות שאינם מנוצלים, ישיב מים נקיים לירקון במסגרת פרויקט גאולת הירקון ויאפשר, לאורך העיר, ניצול מיטבי של משאבי הטבע לפעילויות הנזכרות לעיל", מסבירים בעיריית הוד השרון. "כרגע אנחנו בשלב של תכנון הנדסי ותכנון נופי של שיקום הנחל. בשלב א' מתוכנן רוחב טיילת של כ-20 מטר מכל צד בחלקו הדרומי של הנחל ובשלב ב' יעלה הפרויקט עד לצפון העיר". 

תוכנית בניית שבילי האופניים בעיר נמצאת בעיצומה, השבילים שמסביב לאגני האחו- לח כבר מוכנים לנסיעת רוכבים והכוונה היא כי לאורך כל תוואי הנחל על יובליו והחיבורים מראש העין ועד גני יהושע בתל אביב יהיה שביל אופניים. "לאזור האחו- לח אנשים יכולים להגיע היום ואתמול ושלשום, אני נוסעת שם כל הזמן", מספרת בחיוך טלמור, "לאט לאט נמשיך ונשדרג את השבילים והפארק, היום זה נוח לרוכבי אופניים, בעתיד יהיו ספסלים ומקומות חנייה גם למי שרוצה להגיע בכלי רכב. בשלוש השנים הקרובות כל שנה נוסיף עוד משהו לפי היכולת להתקדם ולפי התקציבים עד שהפארק יהיה מוכן לגמרי".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->