עבודה ערבית שחורה

יו"ר הועדה למדרוג, ד"ר יפעת בן חי-שגב, על הקשר בין "משפחת קוסבי" ל"עבודה ערבית" ועל חשיבות הסדרות הללו בטלוויזיה

ד''ר יפעת בן חי-שגב | 14/8/2010 23:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
משפחת קוסבי
משפחת קוסבי 
בחודש ספטמבר ב- 1984, התוודע הציבור האמריקאי לראשונה למשפ' הקסטבל, במרכזה ד"ר הקסטבל, בכיכובו של ביל קוסבי, רופא מיילד שנשוי לתובעת וחמשת ילדיהם התוססים, המתגוררים  בבית אבן חום ניו-יורקי טיפוסי. היתה זו התכנית הראשונה על המסך האמריקאי שכל הקאסט שלה היה שחור, על רקע משטרי רייגן- בוש השמרנים, בזמן שבו קבוצה זו רק התחילה לזכות בהכרה בחברה האמריקאית, לא היה זה עניין של מה בכך.

התכנית של קוסבי לא היתה עוד סיטקום, היא מנתה לא פחות מ- 198 פרקים, ששודרו במשך שמונה שנים ברציפות עד 1992. למעשה היה זה הסיטקום הנצפה ביותר בתולדות הטלוויזיה האמריקאית.

ביל קוסבי, מיוצרי התכנית וכוכבה, הצהיר בראיון שנתן אז, כי עייף משחורים שלוהקו כסרסורים וכזונות, וכי הוא מאמין כי יוכל להעביר מסר לאומה האמריקאית, באמצעות משפחת קוסבי הנמרצת, ש'ילדים הם ילדים הם ילדים בכל מקום, בכל צבע'. קוסבי ותומכי התכנית טענו אז בתוקף, כי ההקסטבלים עוזרים להפיג סטריאוטיפים ישנים ולהעביר את הקהל לעבר תפיסה ריאליסטית יותר של שחורים.

למבקרים תמיד יש מה להגיד

כוונות לחוד, תוצאות לחוד, וביקורות לחוד. עם עלייתה לאוויר היוותה התכנית מטרה לחצי ביקורת נוקבים, על כך שאינה נוגעת בנושאים של גזע או בבעיות חברתיות בוערות, וכן שאינה 'שחורה' מספיק, באיצטלה שזו קומדיה ולא דרמה. משפחת הקסטבל, נטען, אינה מהווה דוגמא מייצגת של רוב השחורים באמריקה,  ולכן, בשעה שהמערכת החברתית באמריקה רחוקה מלהיות שוויונית, הרבה שחורים מתפתים להאמין שהיא כזו דרך דמויות ההקסטבלים שמהר מאד הפכו לגיבורי תרבות. 

התכנית של קוסבי, לפי המבקרים דאז, פועלת בשירות שיח החלום האמריקאי, לפיו 'כל אחד יכול לעשות זאת'. התיזה הזו אף זכתה לאישוש במחקר קהל רחב היקף, שבוצע ב- 1992 וכלל צופים שחורים ולבנים כאחד. החוקרים, ג'אלי ולואיס, הציגו ממצאים המוכיחים כי שחורים ולבנים כאחד לכודים באמונות התרבותיות שלהם, בטענה שההצלחה של משפ' הקסטבל מעידה שאין דעות קדומות ביחס לגזע בארה"ב, אפילו בשעה שהניסיון האישי שלהם והתגובות במחקר מעידות בדיוק על ההיפך. בתרבות בה לבנים מכחישים את קיומו של היעדר שיוויון הזדמנויות של אמת, התוצאות הפוליטיות של קבלה זו עבור השחורים הן הרסניות, טענו החוקרים. בויכוח הזה כולם צדקו.

התכנית ששודרה בברודקאסט

אכן לא הלכה עד הסוף, כי בשורה התחתונה היא שאפה קודם כל למגנט קהל רחב ככל האפשר, קרי, מקסימום רייטינג, מקסימום הכנסות. הנוסחה המנצחת, כידוע, היא לתת לכל אחד קצת ממה שהוא אוהב. לשחורים היא העניקה נראות כבני אדם ולא עוד כסרסורים או שוטרי מקוף, וללבנים היא העניקה אפשרות "לכבס" את הגזענות שלהם לצורה של 'גזענות ללא צבע'. יחד עם זאת, עשרים וחמש שנים אחרי עליית התכנית לאוויר עשה ברק אובמה היסטוריה כשנבחר לנשיא ארצות הברית השחור הראשון.

'עידן קוסבי' בטלוויזיה הוא מונח אקדמי שנעשה בו שימוש לסיווג תולדות ייצוג השחורים בתרבות האמריקאית. יהיה זה פשטני ורשלני מדי לטעון כי אותו עידן אחראי ישירות למהפיכה שבבחירת נשיא שחור. סוגיות של השפעת התקשורת הן מורכבות מדי, שלא לומר חמקמקות. עם זאת אין ספק כי התכנית יצרה עידן אחר, חדש, בתרבות הפופולארית, אשר איפשר בתור התחלה לדמיין רופא שחור, אחר כך נשיא שחור בסדרה "24" ולבסוף, גם להוציא את הדימוי מן הכח אל הפועל.
הדוגמא האמריקאית יכולה וצריכה ללמד אותנו, ראשית, על כוחה של הטלוויזיה, שגם בעידן של התלכדות המסכים, אינה מתערער, ובעיקר, שאין לוותר ואין להקל ראש בסדרות כגון 'עבודה ערבית'. 


הקהל הישראלי הצביע בשלט


הרטוריקה של הביקורת על הסדרה מזכירה את הביקורות שנמתחו אז על קוסבי לפני למעלה מעשרים שנה, להבדיל אלף הבדלות. המבקרים אכן צודקים, סייד קשוע לא הולך עד הסוף, אמג'ד אינו מייצג את רוב הערבים, שכידוע לנו אינם נהנים ממקלחות חמימות וקולחות על בסיס של קבע, ודמותו אכן עובדת בשירות הקומדיה לנטרול של בעיות חברתיות. הכל נכון, אבל מי כן הולך עד הסוף בטלוויזיה מסחרית? למה דורשים מסייד קשוע את מה שלא דורשים למשל מארז טל?
 

עבודה ערבית
עבודה ערבית יחצ
בדיון הזה אסור להתעלם מהתמונה הכוללת, במסגרתה 'עבודה ערבית' מנכיחה בפריים טיים הישראלי גיבורים ערבים על רקע נפקדות מתמשכת מהמסך, כולל הכל, כולל דיבור בשפה העברית בליווי כתוביות בעברית. והקהל? הקהל דוקא משתף פעולה ומצביע בשלט. ההשואה בין עבודה ערבית ובין 'עבודה שחורה' האמריקאית אין בה כדי לטעון לזהות בין שני המקרים. ישראל היא אתנו- רפובליקה, במסגרתה  משתנה הלאום הוא מרכזי להגדרת הזהות, לעומת אמריקה שהיא דמוקרטיה ליברלית.

למרות זאת, יש בהשוואה כדי להצביע על החשיבות שבהענקת נראות למיעוטים פוליטיים על מסך הטלוויזיה. אם יש איזושהי הצדקה לרגולציה בעידן של 'קץ הרגולציות' היא  בעידודן של סדרות כגון, 'מעורב ירושלמי', 'מרחק נגיעה', 'סרוגים' ו'עבודה ערבית', שמאפשרים לצופה לראות ערבים, דתיים, נשים ומזרחיים כבני אדם.

דמויות ערביות שזוכות לאהדה  לא למרות הלאום שלהן, אלא דוקא בגללו, הן משב רוח מרענן במציאות בה נשללות זכויותיה הפרלמנטריות של חברת הכנסת חנין זועבי, וסבאר קאשור מורשע באונס. אין חולק, שני המקרים הללו מייצגים כל אחד בתחומו, התנהגות ערכית פסולה הראויה לכל גינוי, רק דימויים סטריאוטיפים ודעות קדומות מנעו את מיצוי הדין עימן בדרך נאותה וראויה.

עדכון אחרון : 15/8/2010 4:14
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

טור אורח

צילום: .

nrg מעריב מציע במה לכותבים אורחים על ענייני השעה

לכל הטורים של טור אורח

עוד ב''טור אורח''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/media/ordering_new_1/ -->