ויקיליקס

הצד האפל של המערכה באפגניסטן נחשף

אתר "ויקיליקס" ו-3 עיתונים מהחשובים בעולם פרסמו את תוכנם של אלפי מסמכים צבאיים מסווגים המטילים צל כבד על הלחימה בטאליבן

nrg מעריב | 26/7/2010 3:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
צילום: אי-פי
חיילי מארינס אמריקאים בדרום אפגניסטן, בשבוע שעבר. צילום: אי-פי

כמאה אלף מסמכים מסווגים שהודלפו ממטות צבא ארצות הברית וברית נאט"ו באפגניסטן מעלים שאלות קשות על אופיה של המלחמה באיזור, שאותה מנהלים החילות הזרים בשיתוף עם הצבא המקומי בניסיון להביא למיגור קבוצות המורדים המזוהות עם ארגון הטליבאן במדינה. תוכנם של המסמכים פורסם בהרחבה בפרויקט עיתונאי רחב היקף וייחודי מסוגו, שהופיע הלילה (ב') במקביל בשלושה מהעיתונים החשובים בעולם – ניו יורק טיימס, הגרדיאן הלונדוני והשבועון הגרמני דר שפיגל.

בין העדויות החדשות שנחשפו במסמכים: טיוח רחב היקף של הרג אזרחים בלתי חמושים; "יחידה שחורה" שנשלחת לבצע התנקשויות באנשי טאליבן שמעולם לא עמדו לדין על פעילותם; הסתרה של מידע מטריד על היקף התחמשותם של המורדים; ושורה של מקרים שמעלים

ספקות באשר לאופיה המוסרי של המשימה באפגניסטן, שבה לוקחים חלק לצד חיילי מדינות ברית נאט"ו וצבא ארצות הברית גם הצבא האפגני והמשטרה המקומית.

המידע שנחשף כעת – 91,731 מסמכים, על פי הדר שפיגל – הועבר לידי אתר ההדלפות "ויקיליקס" (Wikileaks), שתכליתו פרסום מסמכים שהודלפו מארגונים ומוסדות שונים. הדיווח המשולש, שזכה לכותרת "יומני מלחמה" (The War Logs), משרטט תמונה קודרת של המלחמה באפגניסטן, שאותה מעוניינת ארצות הברית לסיים לכל המאוחר בשנת 2012, כך על פי הכרזותיו הפומביות של הנשיא ברק אובמה. עד כה נהרגו במהלך תשע שנות המלחמה כ-30 אלף בני אדם, בהם כ-10,000 אזרחים וכ-1,900 חיילים זרים.

"כוח 373" קיבל מנדט להתנקש במבוקשים

על פי המסמכים, שמקורם טרם התגלה, במהלך שש השנים האחרונות של המלחמה באפגניסטן טייחו כוחות הקואליציה מאות מקרי מוות של אזרחים בלתי חמושים. כמו כן חושפים המסמכים כי כוחות הקואליציה מפעילים "יחידה שחורה" העוסקת בין השאר בהתנקשויות באישים המזוהים כבעלי תפקידים בכירים בטאליבן, בלי שהללו יועמדו למשפט. ביחידה הסודית, ששמה הרשמי הוא "כוח 373", פועלים לוחמי עלית שמקבלים את פקודות המבצעים שלהם ישירות מהפנטגון - במנותק משרשרת הפיקוד המוצבת באפגניסטן.

חילופי אש במרכז הבירה קאבול. הבריטים הסתירו מהאמריקאים מידע על תקריות מסוג זה.
חילופי אש במרכז הבירה קאבול. הבריטים הסתירו מהאמריקאים מידע על תקריות מסוג זה. צילום ארכיון: אי-אף-פי
על פי המידע שנחשף כעת "כוח 373" אינו עוסק רק בלחימה באנשי טאליבן. במהלך המערכה באפגניסטן יצאו הלוחמים-מתנקשים למשימות שבהן נדרשו להילחם בארגוני סמים מקומיים וקבוצות המזוהות עם אל-קאעידה.

לחברי הכוח ניתן המנדט לקבוע אם לעצור או לחסל את האישים שבעקבותיהם נשלחו - באופן שלמעשה מכשיר הוצאה להורג ללא משפט. עצם קיומה של היחידה נשמרים בסוד; כוחות הקואליציה סירבו לאשר או להכחיש את קיומה ואת מהות המבצעים שתועדו במסמכים.

עוד חושפים המסמכים כי גורמים רשמיים בארצות הברית הסתירו ראיות בנוגע לסוגי התחמושת שבידי המורדים, המחזיקים, כך מתברר כעת, גם בטילי נ"מ. כמו כן חושפים המסמכים מידע על אופי השימוש במטוסים ללא טייס (מל"טים) במסגרת הלחימה באפגניסטן – אמצעי שעליו נמתחה בשנים האחרונות ביקורת חריפה, גם מקרב גורמים רשמיים בממשלה האפגנית, בעקבות מקרים שבהם יירטו כלי טיס בלתי מאוישים אזרחים וגרמו להרג בלתי מבוקר. על פי החומר שנחשף כעת, חלק ניכר מאותם מל"טים מופעלים מבסיס של צבא ארצות הברית במדינת נבאדה.

המסמכים חשפו: החיילים נלחצים ויורים על כלי רכב אזרחיים

המסמכים מתעדים 144 מקרים שבהם נהרגו בשוגג אזרחים אפגנים – חלק ניכר מהם אירועים שטרם פורסמו בכלי התקשורת. בכמה מקרים נורו למוות נהגים בלתי חמושים שבמקרה התקרבו לעבר כוח צבאי, בלי שייבדקו לפני כן – ככל הנראה מחשש שמדובר במחבלים מתאבדים.

שוטר אפגני בזירת פיגוע. החיילים חוששים ממחבלים מתאבדים - ויורים בחפים מפשע.
שוטר אפגני בזירת פיגוע. החיילים חוששים ממחבלים מתאבדים - ויורים בחפים מפשע. צילום ארכיון: רויטרס
בסך הכל מתוארים במסמכים שהודלפו 195 מקרי מוות של אזרחים שלא סיכנו את החיילים, אם כי מספר האזרחים הבלתי חמושים שנהרגו באפגניסטן ככל הנראה גבוה בהרבה, שכן המידע שנחשף כעת אינו מקיף את כל האירועים מסוג זה שאירעו מאז תחילת הלחימה.

במקרה אחד המתואר במסמכים הפציצו חיילים צרפתים אוטובוס ובו ילדים, ופצעו שמונה מהם. במקרה אחר פתחו חיילים אמריקאים באש אוטומטית לעבר אוטובוס והרגו או פצעו 15 מנוסעיו. בשנת 2007, נטען במסמכים, שיגר כוח פולני פגזי מרגמה לעבר כפר אפגני כנקמה על תקרית קודמת; תושבי הכפר חגגו באותה העת חתונה, ומספר לא ידוע של בני אדם נהרגו בתקרית, בהם אשה בהריון.

מסמכים אחרים חושפים כי במהלך חודש אחד בסוף 2007 אירעו ברחובות בירה קאבול ארבע תקריות ירי שבהן היו מעורבים חיילים בריטים, וכי באחת מהן נורה למוות בנו של גנרל אפגני. "הבריטים השתלטו על חקירת האירוע, אין ביכולתנו לגלות את השתלשלות העניינים", נכתב במסמך אמריקאי שבו נסקר אחד המקרים הללו.

המסמכים מספקים גם הצצה למאמציה של ארצות הברית להשיג את סיוען של מדינות האיזור במאבק בטאליבן – וגם חושפים טפח ממידת הצלחתה בכך. על פי הדיווח שהופיע בניו יורק טיימס, גורמים בממשלת פקיסטן מסייעת בהיחבא לקבוצות המזוהות עם הטאליבן – וזאת חרף שיתוף הפעולה הצבאי הנרחב שלה עם ארצות הברית, המתבטא בעיקר בלחימה רחבת היקף באיזור הגבול עם אפגניסטן.

בטיימס טוענים כי מהמסמכים עולה שגורמים רשמיים בממשל הפקיסטני נפגשים עם אנשי טאליבן ומסייעים להם לגבש אסטרטגיה ללוחמה בכוחות הבינלאומיים, ואף מסייעים להם לתכנן התנקשויות בבכירים בממשל האפגני. שגריר פקיסטן בארצות הברית, חוסיין הקאני, הכחיש את הטענות.

הבית הלבן גינה את פרסום המסמכים

רייצ'ל ריד מארגון זכויות האדם הבינלאומי Human Rights Watch, העוסקת במעקב אחר המערכה באפגניסטן, אמרה לכתבי הגרדיאן: "המסמכים הללו מוציאים אל האור טרנד עקבי בקרב כוחות נאט"ו וארצות הברית: הסתרת קורבנות אזרחיים".

הנשיא אובמה. תלה את האשמה בקודמו בתפקיד.
הנשיא אובמה. תלה את האשמה בקודמו בתפקיד. צילום ארכיון: רויטרס
לדברי ריד, אף שבכמה מקרים מהשנים האחרונות נפתחו הליכים משמעתיים ופליליים נגד חיילים שנחשדו בפגיעה באזרחים בלתי חמושים, רוב המקרים אינם זוכים לבירור משמעותי. "נשיאה באחריות אינה משהו שאתה עושה רק כשאתה נתפס - עליה להיות חלק קבוע באופן שבו ארצות הברית ונאט"ו מתנהלות באפגניסטן בכל מקרה שבו הן הורגות או פוגעות באזרחים".

בתגובה לממצאים החמורים ביקש דובר מטעם נשיא ארצות הברית אובמה להדגיש כי רוב המקרים הנחשפים כעת אירעו במהלך תקופת כהונתו של קודמו בתפקיד, ג'ורג' בוש הבן. "חשוב להדגיש כי המסמכים עוסקים באירועים שקרו בין חודש ינואר 2004 לחודש דצמבר 2009", נמסר מהבית הלבן (אובמה הושבע לנשיאות בחודש ינואר 2009).

על העובדה שהמסמכים פורסמו במלואם באתר הנגיש לכל, שאינו נתון לפיקוח של מדינה או מערכת משפט כלשהי, נמסר מהבית הלבן: "אנו מגנים בחריפות את מסירת המידע המסווג, בידי יחידים וארגונים – דבר שמעמיד בסכנה את חייהם של חיילי ארצות הברית ובעלות בריתה ומאיים על הביטחון הלאומי. אנשי 'ויקיליקס' לא עשו שום ניסיון ליצור קשר עם ממשלת ארצות הברית בנוגע למסמכים הללו, העשויים להכיל מידע המסכן את אזרחינו, את בעלי בריתנו ואת האוכלוסייה המקומית באפגניסטן".

עם זאת, בדיווחים שהתפרסמו בגרדיאן, בדר שפיגל ובניו יורק טיימס מודגש כי העורכים החליטו לגנוז מידע על "סודות צבאיים" או מידע שעלול היה לסכן את כוחות הקואליציה, כמו גם חומר שעלול היה להסגיר משתפי פעולה מקומיים. מייסד "ויקיליקס", העיתונאי האוסטרלי ג'וליאן אסאנג', ציין גם הוא כי בחר שלא לפרסם באתר מסמכים שהכילו מידע מסוג זה. "שלושת המו"לים הגיעו להחלטה משותפת שלפיה יש עניין לציבור בפרסום הממצאים, משום שהם מאפשרים להבין באופן מקיף יותר את המלחמה המתחוללת באפגניסטן כבר תשע שנים", נכתב בדיווח שהופיע בדר שפיגל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/around_world/ -->