מסתמן: המתקן לקליטת הגז מקידוח תמר יוקם בחדרה

בעקבות לחץ תושבי אזור חוף הכרמל; חדרה, עכו ומתקן ימי - ייבדקו כחלופות מתקן הקליטה לגז הטבעי מקידוח "תמר". המתקן לא יוקם בחוף דור

רונית מורגנשטרן | 6/7/2010 18:21 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המועצה הארצית לתכנון ובנייה בראשות מנכ"ל משרד הפנים, רו"ח גבריאל מימון, החליטה היום (ג') לאחר שנשמעו טענות התושבים והרשויות המקומיות באזור חוף הכרמל, לבדוק חלופות נוספות להקמת מתקן לקליטת הגז מקידוח "תמר". כרגע מסתמן, שהמתקן יקום באיזור חדרה, סמוך למכון טיהור השפכים. חלופה בה תומכים משרד התשתיות והמשרד להגנת הסביבה. מבחינת תושבי חוף הכרמל, מדובר בהישג אדיר. "אנו מברכים את המועצה הארצית שבחרה שלא להעמיד בבסכנה את תושבי האיזור ולפגוע באינטרס הלאומי והציבור", אמרו במטה המאבק.

תושבי הכרמל נגד חוות גז בחוף דור
חוף הכרמל: התושבים נגד מתקן הקידוח
מחפשים תשובה: המאבק נגד חוות הגז בחוף דור מוצדק?

 
מתקן גז. בקרוב בחדרה?
מתקן גז. בקרוב בחדרה? צילום: אי-פי

בהתאם להחלטתה הקודמת של המועצה, מאפריל 2010, נבחנו במסגרת תסקיר ההשפעה על הסביבה שש חלופות יבשתיות למיקום המתקן. בפני המועצה הוצגו ממצאי התסקיר וחוות דעת המשרד להגנת הסביבה, לפיהם החלופה המועדפת בהיבטים הסביבתיים והבטיחותיים היא חלופה הנמצאת צפונית לאשדוד ("שטח רוגוזין") והחלופה הטובה ביותר מבין החלופות הצפוניות הנה חלופה הנמצאת באזור לחדרה. לאחר שהחלופה של אשדוד נמצאה על ידי וועדת העורכים של התכנית כבלתי ישימה, היא הורדה והוחלט להמשיך ולקדם את החלופה הנמצאת צפונית לחדרה.

ההערכה בין המקורבים לנושא היא, שהעדיפות הראשונה תינתן לאזור חדרה, ליד המכון לטיהור שפכים, שבו תומכים משרד התשתיות והמשרד להגנת הסביבה. העדיפות השנייה להקמת המתקן היא באתר הנטוש של תעשיות אלקטרוכימיות בעכו, שהקרקע עליו ישב היא מזוהמת, ויש לנקותה בעלות משוערת של כ-40 מיליון שקל - היזמים (עבור קבוצת דלק, נובל אנרג'י וישראמקו לא מדובר בכסף רב, לאור ההשקעה המוערכת בתמר של 2.8 מיליארד דולר. ר.מ.). כמו כן, תחליט, כנראה, המועצה גם על הקמת מתקן קליטה ימי, על גבי אסדה, וזאת גם כגיבוי למתקן היבשתי וגם כמתקן גדול יותר שישמש לקליטה בעתיד של הגז הטבעי שיגיע מקידוחים חדשים כמו "לוויתן".

בפתח הישיבה התעמתו נציגי הגופים הירוקים ותושבי איזור חוף הכרמל עם חברי המועצה, חסמו את דרך הכניסה ודרשו שהחלופה תהיה אסדה בים. הנציגים טענו, כי כל חלופה ביבשה תזכה להתנגדות נחרצת בטענה לפגיעה בביטחון התושבים בסביבת המתקן.

יש לציין, שרשות הגז הגישה מסמך למועצה לפיו "טיפול בגז באסדה אינו מהווה חלופה ראויה, אמינה וזמינה לאספקת גז טבעי למשק הישראלי מנקודות מבט אסטרטגיות, כלכליות וסביבתיות". רשות הגז אמנם ציינה לטובה את היתרונות הסביבתיים של אסדה בים, שהיא מרוחקת ממרכזי האוכלוסייה ומאפשרת שליטה בלחץ הגז המגיע לחוף. עם זאת, הרשות הדגישה, שהקמת אסדה ימית אינה פוטרת הקמת מתקן יבשתי, מה גם שבניית האסדה תארך שנתיים יותר ממתקן יבשתי ותדחה את הגעת הגז לחופי ישראל לאמצע 2015, לעומת 2012, מועד הפקת הגז, שמציינת שותפות תמר, עם מתקן יבשתי, כך שאסדה פחות רלוונטית לקידוח "תמר".

שש חלופות

כזכור, בעקבות גילוי מצבורי הגז הטבעי של חברת הקידוח "תמר 1" מול חופי חיפה, המליצה המועצה הארצית לתכנון ובנייה לבנות את המתקן החדש לאחסון גז דווקא על חוף הכרמל בסמוך לזיכרון יעקב. בעקבות כך, מאות מתושבי האזור יזמו מחאה נגד התוכניות להקים את המתקן סמוך לקו החוף שלהם - בשטח חקלאי ליד חוף דור. "הקמת מפעלי הגז בחוף הכרמל היא אסון לאומי בהיבטים של תכנון, בטחון, בטיחות וסביבה ותביא להרס מוחלט של

אופי החיים באזור", אמרו במטה המאבק.

בפני המועצה הובאו תסקירים ראשוניים לגבי שש חלופות;  דור מרכז (צמוד למתקן טיהור שפכים מעין צבי); דור צפון (צמוד לכביש הגישה למושב דור); מחלף קיסריה (שטח אחסנה של חברת החשמל); חדרה צפון (מצפון למתקן טיהור שפכים חדרה); אשדוד (שטח התחנה הקיימת); ומחצבה קיימת עין איילה (סמוך לפרדיס, לא רחוק מחוף דור). חלופת עכו הועלתה רק לאחרונה, וטרם בוצע תסקיר ראשוני.

לא למתקן ימי בודד

מאחר שקידוח מרי בי של "ים תטיס" יפסיק להפיק גז מאמצע 2013, הרי שברשות הגז מעריכים את הנזק שייגרם למשק הישראלי כתוצאה מהפסד גז במשך שנתיים בכ-10 מיליארד שקל. כמו טוענת רשות הגז לחשש אמיתי באמינות האספקה שתתבסס על מתקן ימי, כי אסדה בים נדרשת לתחזוקה שוטפת למשך 18 יום בשנה מעבר לתקלות, מה שיגרום לבעיות באספקת חשמל רציפה ומעבר לשימוש בתזקיקי דלק יקרים ומזהמים למשך שבועות.

לטענת רשת הגז, נתח השוק של הגז הטבעי בתמהיל הדלקים של הישראלי יגיע בשנת 2025 ל-55% מסך כל האנרגיה שמסופקת לייצור חשמל ותעשייה. לכן, מסכמים ברשות הגז "כל משק האנרגיה יהיה תלוי במתקן הקבלה של הגז מ'תמר' ומתקן קבלה זה צריך להיבנות בדרך האמינה והמהירה ביותר ככל האפשר". עוד היא קובעת: "אף מדינה אינה מבססת יותר ממחצית ממשק החשמל שלה על מתקן ימי בודד הנמצא רחוק מהחוף והואם פגיע יותר וקשה להגן עליו יותר מאשר על מתקן יבשתי".

אכזבה בשותפות תמר

בתגובה על הודעת המועצה הארצית לתכנון ובנייה, הודיעה שותפות תמר, הכוללת את נובל אנרג'י, קבוצת דלק, ישראמקו ודור אלון, כי היא מצרה על כך שהמועצה לא קיבלה החלטה באשר למיקום מתקן קליטת הגז. השותפות מסרה, כי היא לומדת את החלטת המועצה ואת המשמעויות שיהיו לה. בקרב החברות בשותפות תמר היתה אכזבה מההחלטה משום שהן ציפו להכרעה על מיקום מועדף.

עדכון אחרון : 6/7/2010 20:15
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים