מחפשים תשובה: המאבק נגד חוות הגז בחוף דור מוצדק?
האם המחאה נגד התוכנית להקים מתקן גז סמוך לחוף דור היא מקרה מובהק של "לא בחצר שלי" ? תלוי את מי שואלים. לא עוצר בירוק

כל מלחמה סביבתית מגייסת היום את חייליה באמצעות הרשת. בשלב הראשון פונים לחשודים הקבועים - אנשי סביבה עם רקורד מוכח במאבקים ירוקים. אחד כזה הוא איתמר כהן, פעיל סביבה ותיק ובלוגר. אלא שמי שניסו לרתום את כהן לקמפיין נגד מתקן הגז נתקלו, לאכזבתם, בתשובה שלילית. כהן שלח נוסח קבוע לכל הפונים, ושיגר אותו גם אליי. התשובה שלו, המופיעה כאן בקיצורים הכרחיים, מציבה על השולחן אתגר מעורר מחשבה:
"יש לי בעיה עם מאבקים כאלה. יכול להיות, שניתן אכן למצוא מקום יותר טוב לחוות הגז, אבל בעיקרון אני משתדל להימנע מהשתתפות במאבקים של Not in My Back Yard) NIMBY). בעיניי המטרה של מאבקים ירוקים היא לצמצם ככל האפשר את המפגעים הסביבתיים, ולא להעביר אותם

"תפיסה סביבתית של קיימות אומרת, שהמטרה העיקרית היא לא להזיז את הבעיות ממקום למקום, אלא להפחית אותן ככל האפשר. בעולם המודרני מפגעים סביבתיים הם כורח המציאות, אבל אפשר להפחית אותם. אם בונים לגובה במקום לבנות צמודי קרקע, ומעודדים תחבורה ציבורית ולא רכב פרטי, אפשר לחסוך המון בנייה, כבישים ומחלפים. אם חוסכים באנרגיה ומתנגדים לתרבות הצריכה שמעודדת אותנו לקנות כל שנה טלפון נייד או מסך פלזמה חדש ומיותר לחלוטין, אפשר לחסוך הקמה של תחנות כוח. זו המטרה העיקרית של הפעילות שלי. את השאלה איפה להקים את המפג? עים הסביבתיים שבכל זאת הכרחיים, אני משאיר לאחרים".
כהן צודק. וטועה. אכן, אין טעם להעביר מתקן תשתית מזהם למקום אחר רק כי באתר המקורי גרים תושבים קולניים יותר. זה לא מועיל ולא הוגן. אבל במקרים רבים ההחלטה היכן להקים מתקן תשתית מתקבלת באופן שרירותי, וגרוע מכך - משיקולי רווח ונוחות של התאגיד ובעל ההון האחראים לזיהום. התנועה הסביבתית לא יכולה לפטור את עצמה מהתמודדות עם שאלת המיקום המועדף של המפגע שבדרך. דווקא אם מאמצים את הטענה המוצדקת של איתמר כהן, לפיה חלק מהמפגעים הסביבתיים הם כורח המציאות, ההיגיון הירוק מחייב לאתר את המקום שבו המפגעים הללו יגרמו נזק מינימלי - לסביבה, לבריאות, לחברה.
האם המחאה נגד מתקן הגז בחוף דור היא מקרה קלאסי של NIMBY, או אולי מאבק מוצדק להזזת מתקן תשתית למקום שבו יגרום נזק מופחת? החברה להגנת הטבע, שאינה חשודה באינטרסים לוקאליים, סבורה שאסור להקים את המתקן בשטח פתוח ליד החוף עם חשיבות נופית ואקולוגית, ושחובה להצמיד אותו לאחד מאזורי התעשייה הקיימים. כשכרמל סלע, ראש המועצה האזורית חוף כרמל, אמר דברים דומים במהלך אחת ההפגנות, זה נשמע הרבה פחות מוצלח: "אין שום סיבה להקים את המתקן", אמר סלע, "שכולל ארובה בגובה 40 מטר שתפלוט את תוצרי הסינון של הגז, בעיקר כאשר יש אלטרנטיבות סמוך לתחנת הכוח בח? דרה או בחיפה שבה כבר יש אזורי תעשייה מפותחים", תושבי חיפה מודים לראש המועצה על ההמלצה. כל מה שחסר להם זו עוד ארובה לאוסף.
aviv67@gmail.com