מלמטה למעלה

ירוק, ורוד או אפור – הבית של ננה מתחיל לעלות

אודי תגרי | 24/5/2010 12:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הטקסט האחרון במדור הסתייף במרץ עם הצרברוסים הוירטואלים השומרים על מפלטי התיאולוגיה של הירקנים הטהורים, ממש בשעה שהמציאות התקדמה בקצב מציאותי, והבית של ננה זז לכל הכיוונים.

בשלהי הפרקים הקודמים הסתיימה הטמנת מערכת המיזוג של הבית ("קבור מזגן אלקטרה. השכב לידו מזגן טורנדו. פרוש עליהם שמיכת חשמל עבה... וגו..."), שמעליה נפרשה מערכת להטמנת מי גשמים: המים מגיעים מהמרזב אל שוחת ביקורת, שממנה משתפע צינור אל תוך חצץ, ושם מוחלף בצינור מחורר המשחרר את המים בתוך החצץ. בקצה מערכת ההטמנה הצינור שב ועולה בשיפוע חד לשוחת ביקורת, וממנה ממשיכים המים בצינור שרשורי אל בור חלחול. מעל החצץ פרושה שכבת הגנה (בד גיאוטכני) ומעליה אדמה. בהנחה שהמים בחצץ למדו בתיכון על העיקרון הקפילרי, הם יחלחלו אל עצי הבוסתן שיישתלו מעליהם.
צילום: אודי תגרי
שתי תעלות המקיפות את הבית הישן. בקרקעיתן, נסתרת, צנרת סחרור אוויר. מימין, הכנה למערכת הטמנת מי גשמים צילום: אודי תגרי
תן לו ברפסודה

לאחר סיום העבודות הנ"ל וקבלת המדליה המפורסמת של "האיגוד הישראלי לקבלני עפר" הניתנת לאלה המספקים פרנסה נכונה לחבריו, התפנינו למלאכה העיקרית של הקמת הרפסודה, קרי שכבת הבסיס שעליה יושב הבית ומורכבת מחמש שכבות, בעובי 20 ס"מ האחת, של מצעים. לעניינינו, "מצעים"

זה שם קוד לחומר המורכב מאבנים בעשר גדלים שונים + חול, ומגיע עם תעודה. הידוק החומר נעשה באמצעות מכבשים שונים, תוך כדי השקייה. וכל זה נעשה בפיקוח של מכון המוסמך לעניין זה, כדי לדעת בדיוק את רמת ההידוק של החומר ואחוז הלחות בו בשלבי העבודה השונים. 

צילום: אודי תגרי
מתחילים למלא את צלחת המצעים. באפודה צהובה, סלאם נהג המשאית, מסתודד עם איתן מורן, המתהדר בחולצה משובצת ומגבעת בוקרים אותנטית (על התיתורה, מימין, חדי העין יוכלו להבחין בלשלשת שהטיל העורבני המצוי) צילום: אודי תגרי

הבית של ננה בשטח של 170 מ"ר ויש בו פאטיו פנימי בשטח של כ-25 מ"ר נוספים. המצעים אמורים לחרוג משטח הבית בכ-60 ס"מ, ואפילו קצת יותר, כדי שתנועת האדמה "תקפל" את שוליהם, ולא את האזורים שמתחת לקירות. בסופו של דבר, ברפסודה יהיו כ-600 טון מצעים, כל כולם כשרים לפסח.

צילום: אודי תגרי
מורן מפזר עם השופל את המצעים ברפסודה. מימין ברקע, מכבש מעודפי קו מאז'ינו. בתוך הגליל הקדמי פועלת מטוטלת, המפעילה כוח חבטה של 50 טון. מימין, יודה משקה את המצעים במים מוגזים מיוחדים צילום: אודי תגרי

תהליך כבישת המצעים מהיר ואיטי כאחד. המשאיות מגיעות בזו אחר זו, פורקות את מטענן. בתוך שטח הרפסודה מתנייד בובקט זריז או שופל, שאמנם נראה כמו פיל אך המבנה שלו מאפשר לו תנועות גמישות ומפותלות מאד. הם מפזרים את החומר בשטח, וסביב עמודי צנרת סחרור האוויר. עמודים אלה מוגנים על ידי קרטונים גליליים, שבתוכם נמזג חול ים זך מחופי אלכסנדריה, והוא סופג את המהלומות האדירות של המכבש/ים שעובדים סביבו. אחרי יישור החול, מתחיל להדק אותו. התהליך די רועש.

צילום: אודי תגרי
המצעים אחרי שתי שכבות. הבית בתמונה, ששרד 60 שנים באדמה הפעלתנית של חבל מודיעין בלי שניזוק, החל לפתח סדקים במהלך כבישת המצעים צילום: אודי תגרי

קושי מיוחד במהלך הידוק המצעים היה השמירה על מיקום צינורות האוויר – שלא יקבלו סטייה כזו או אחרת, שתסיט אותם מהמיקום הסופי לו הם מיועדים (בתוך קיר כזה או אחר). התהליך המסויים הזה מגלם את האמירה הידועה של קיסינג'ר: "אנחנו עובדים מדוייק כדי שייצא בערך".

צילום: אודי תגרי
המצעים, קו אפס עליון. כמו סדין נקי, רגע אחרי, רגע לפני צילום: אודי תגרי

חלק מצנרת האינסטילציה בבית של ננה עובר מתחת לבית עצמו, בתוך הקו העליון של המצעים – המים מהמקלחות והכיורים (ביוב פרופר לא עובר מתחת לבית, עניין של תחושה). מיד לאחר סיום ההידוק המבוקר של המצעים נחפרו תעלות חדשות במצעים, הוטמנה הצנרת הזו, וכוסתה שוב בחול מהודק במים.

צילום: אודי תגרי
עוד לא הספקנו לסיים את הרפסודה, ושני השרברבים – אבו עבד ועבדאללה גלגל – כיסחו להם את הצורה צילום: אודי תגרי
בין המצעים לרצפת הבית

השלב הבא: איטום. ברוב הבתים החדשים – ובפרט בבתים בעלי מרתפים – מתבצע איטום מאסיבי בתוך שכבת הבטון של הרצפה. במקרה הבית של ננה, מומחי איטום שונים ייעצו לבצע איטום בין שכבת המצעים לבטון שמעליה, ולא ביריעות ביטומניות (זפת) אלא באמצעות "דלתא NB", יריעות פלסטיק בעלות מבנה ספציפי, המאפשר למים לעבור תחתן. אלו מחוברות באמצעות דבקים שונים.

השיטה הכי טובה להדביק את היריעות זו לזו, ואת הדבק מעליהן, היא ללכת עליהן עם גרביים, ולבצע את ההידוק עם כף הרגל, כך שהפקקים נכנסים אל החורים. ביום שבו הודבקו יריעות האיטום שרר בחבל מודיעין חום של כ-65 מעלות צלסיוס בצל. והפלסטיק, איך לומר, היה חם מאד. חלק ממבצעי ההדבקה סיימו את יום העבודה עם כוויות בכפות הרגליים.

צילום: אודי תגרי
שכבת המצעים מכוסה ביריעת האיטום (אזהרה: אל תעשו את זה לבד). הפסים העליונים הם דבק בוטיצ'לי. עלות: כ-7 ש''ח למטר אורך. משמאל, התחלה של בטון רזה. צילום: אודי תגרי

כל פרט החורג מהמצעים אנכית כלפי מעלה מקבל טיפול ספציפי של יריעה קטנה ("שושנה"), העוטפת אותו ומודבקת אל הצינור מחד ואל היריעות מסביב מאידך.

צילום: אודי תגרי
שושנה אופיינית מיריעת דלתא, מוקפת במרובע של סרטי בוטיצ'לי צילום: אודי תגרי

מייד לאחר סיום פרישת יריעות האיטום והדבקתן הובאה למקום משאבת בטון, שיצקה על הכל שכבה דקה (כ-10 ס"מ) של  בטון רזה. בטון זה, שלא מקבל זיון בברזל, הוא שכבת הבסיס שמעליה מניחים את רשתות היציקה של רצפת הבטון.

צילום: אודי תגרי
יציקת בטון רזה... קו היציקה חורג מקו הקירות של הבית; וקו המצעים חורג מקו היציקה; שכבות הגנה אופקיות ואנכיות לבית וקירותיו צילום: אודי תגרי
מי שלא ראה יציקת בטון

רצפת הבית של ננה היא מבטון. הכוונה היא לשכבת הבסיס, שבה שתולות הפלטות שמהן מיתמרים עמודי הפלדה של הבית, השכבה שמחזיקה את כל חלקי הבית האופקיים והאנכיים כיחידה אחת, שכבה מספיק כבדה כדי לייצר חיכוך – במובן ההנדסי של המילה – עם הרפסודה; בשונה מממ"ד, שכבה זו היא – מבחירה – האלמנט הכי לא ירוק בבית.

צילום: אודי תגרי
טפסנות עץ מסמנת את הקירות החיצוניים של הבית. ים רשתות ברזל כהכנה ליציקה צילום: אודי תגרי

יציקת בטון לבית היא תהליך לא עדין. במקרה של הבית של ננה – כ-200 מ' יציקה כולל פאטיו פנימי – מדובר ב-47 קוב בטון. בבית קונבציונלי בשטח זה, תכולת הבטון בבית היא פי חמש (עבור הכלונסאות, הקורות והעמודים). וגם הריצפה הזאת אינה חובה. אבל זו טיבה של פשרה (במקרה זה: קונסטרוקטיבית, כדי לייצר מאסה קונסטרוקטיבית נכונה בין הקירות לבין הרפסודה).

צילום: אודי תגרי
את הבטון צריך להשקות 3 ימים, כדי שלא יפתח סדקים. הכי נוח עם ממטרה. במרכז, ברזלנות הכנה לממ''ד, די קרוב לבית הישן, שכבר התחיל להתחדש בעצמו. בחזית התמונה משמאל מבצבץ הקצה העליון של ''בור חלחול'' (שם משונה לשרוול בד גיאוטכני מלא חצץ) צילום: אודי תגרי

לקראת סיום העבודה הלכתי הביתה. כבר כמעט היה חושך. בכל אופן, משפחה, ילדים. כשבאתי למחרת, במקום שבו עמדה משאבת הבטון, שפך הנהג שלה את כל העודפים שנותרו בצינור; אולי קוב בטון. סתם ככה, על האדמה. אז נכון שהוא פגוע מלחמת לבנון, ובכל זאת – ברברי זה ברברי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הבית של ננה

צילום: אודי תגרי

ננה, בתי הבכורה, תהיה בת חמש כאשר ניכנס לבית שטור זה עוסק בתכנונו ובנייתו. אני מקווה שהיא תאהב אותו

לכל הכתבות של הבית של ננה

עוד ב''הבית של ננה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים