חשש: מצבור גז מתאן יגביר התחממות כדוה"א
מחקר חדש חושף כי מדי שנה פורצים מקרקעית הים הארקטי שמונה מיליון טון גז מתאן. כמות השווה לסך פליטות גז זה בעולם. המדענים מנסים להרגיע: מדובר בכמות זניחה, לעומת סך כך גזי החממה הנפלטים מדי שנה - 440 מיליון טון
בשלב זה, טרם הובהר האם התפרצות בועות המתאן במקום היא תופעה חדשה או שהייתה קיימת כבר כמה מאות שנים, אבל לא אובחנה עד כה. מחקר שהובילו מדענים מאוניברסיטת פיירבנקס, במדינת אלסקה שבארה"ב (בשיתוף עם מדענים מרוסיה ומשבדיה) ופרטיו פורסמו לפני ימים אחדים בכתב העת "סיינס" קבע כי מדי שנה פורצים מקרקעית הים הארקטי שמונה מיליון טונות של גז מתאן. זו כמות השווה לכלל פליטות גז החממה הזה מכל העולם לאטמוספרה. גז המתאן כלוא מתחת לשכבת האדמה הקפואה תמידית (פרמפרוסט) בים שבצפון רוסיה. כשקרקעית הים צצו סדקים דרכם דולף ומבעבע הגז.

מקור פליטות גז המתאן בפעילויות של האדם (מזבלות ומטמנות אשפה), בנפיחות של פרות ובתהליכי רקב בביצות. המדענים שדיווחו על הממצאים מסרו כי מצאו כמויות גדולות שלו גם במים ובאוויר ב-5,000 אתרים ברחבי המדף הארקטי במזרח סיביר. המדידות שם נמשכו במשך חמש שנים. המתאן הוא גז החממה השני בנפיצותו – כתוצר של בני אדם - אחרי הפחמן הדוחמצני הנפלט לאטמוספרה ומצטבר בה.
בעבר סברו כי כיפת קרקעית הים באזורים הצפוניים הללו לא יכולה להיסדק ולכן אין חשש שיפרצו מתוכה אותן דליפות של גז, הכלוא
המדען הגרמני, ד"ר מרטין היימן, מומחה לביו-גיאו-כימיה מ"מכון מאקס פלאנק" מנסה להרגיע. "יש צורך במדידות ומעקב אחר הגז המבעבע אבל אין החמרה במצב כיוון ששמונה מיליון טונות בשנה, כפי שנמדדו, היא כמות זניחה לעומת פליטות גלובאליות של גזי חממה בסך 440 מיליון טונות".
ועוד בהקשר למתאן, אבל דווקא מהצד היותר חיובי שלו לסביבה: במעמקי הטונדרה (הערבה הקפואה) באזורי הרמה של טיבט בסין, גילו מדענים גז טבעי במצב קפוא – מתאן הידראט – שהוא בעצם "קרח דליק". על פי הערכות, אפשר להשתמש בו כמקור אנרגיה מסוג חדש. הסינים דיווחו שמדובר במאגר המכיל 35 מיליארד טונות של מקור דלק שיוכל לספק להערכתם את צרכי סין באנרגיה נקייה, במשך 90 שנה.
צוות מומחים בינלאומי שגויס במיוחד לפרויקט הפיתוח בנושא הזה (שימשך עשר שנים) צריך להציע טכנולוגיות לכריית ה"קרח הדליק" כדי שישמש מקור אנרגיה ומבלי לפגוע בסביבה. אם הפרויקט הסיני יצליח ינסו גם ארה"ב, יפן וקוריאה להשתמש במתאן הטבעי המצוי בסביבתן כמקור אנרגיה חדיש.
האמריקאים גילו כיסי מתאן בריכוז גבוה מאד במפרץ מכסיקו. הערכה: מדובר במאגר של 1.91 מיליון-טריליונים של ליטר גז, מתוך 11,400 מיליון-טריליונים ליטר גז מתאן, בכל העולם.