חברת החשמל נערכת להפקת אנרגיה גרעינית
גיבשה עם הוועדה לאנרגיה אטומית תוכנית לפיתוח תשתית הנדסית, כחלק מהערכות לקליטה עתידית של תחנה גרעינית לייצור חשמל בישראל

תחנת כוח גרעינית בסן דייגו. בקרוב בישראל? צילום: איי-פי
הסכם ראשון מסוגו נחתם בין הוועדה לאנרגיה אטומית לבין חברת החשמל. על ההסכם חתמו אלוף (מיל') אודי אדם, מנהל הקריה למחקר גרעיני נגב (קמ"ג) ועמוס לסקר, מנכ"ל חברת החשמל. על פי ההסכם, גובשה תוכנית הכוללת פיתוח תשתית הנדסית וטכנולוגית כהיערכות לקליטה עתידית בישראל של תחנה גרעינית לייצור חשמל.
התחדשות ההתעניינות בעולם בייצור חשמל מגרעין קיבלה חיזוק נוסף בשנים האחרונות. ההתחייבות של מדינות לצמצום פליטות גזי חממה דורשת מעבר לאנרגיות חלופיות. אחת מהן היא אנרגיה גרעינית שעשויה להיות מרכיב חשוב בסל האנרגיה, לצד פיתוח מקורות אנרגיות מתחדשות, התייעלות אנרגטית והתקנת אמצעים ללכידת פחמן דו ינמני הנפלט מתחנות כח פוסיליות.
תוכנית העבודה המשותפת עליה סיכמו שני הגופים, באה לשמר ולקדם את הידע ואת היכולת שנצברו בוועדה לאנרגיה אטומית ובחברת החשמל בתחום כורי כח גרעיניים, והיא תהווה בסיס לקליטה, רכישה והפעלה עתידית של תחנת כח גרעינית בישראל.
בגרינפיס מגנים את ההחלטה. "תחנת כוח גרעינית היא מתכון לאסון לאומי ואקולוגי", אומרים בארגון. "מדובר בהחלטה מצערת וחסרת אחריות. במקום לקבוע יעדים ברורים לצמצום פלטות כפי שנדרשות כל מדינות העולם לעשות, משרד התשתיות הישראלי פונה לאנרגיה מסוכנת מאין כמוה, יקרה ומזהמת", ציינה, שרון דולב, מנהלת משרד גרינפיס בישראל. לדבריה, על משרד התשתיות לפעול למען התייעלות אנרגטית, פתרונות ברי-קיימא והפחתת הסיכונים הכרוכים בהפקת חשמל, במקום נהירה לא מובנת לעבר מקורות מסוכנים ומזהמים כפחם וגרעין.