מתחדש המאבק לשימור מתחם החינוך ווילקומיץ
תושבי ראש פינה חידשו את המאבק לשימור ביה"ס העברי הראשון. מה היה אומר הסבא של ראש הממשלה נתניהו שניהל את המקום בשנות ה-20?

ספק אם ראש הממשלה ידע בכלל על המשך קיומו של המאבק למען בית הספר אותו ניהל סבו בשנות העשרים ואליו הוא התגייס כמה שנים קודם לכן עם אביו, פרופ' בן ציון נתניהו, ואחיו ד"ר עידו נתניהו. "היה חשוב לנו
בית הספר וגן הילדים שהוקמו בשנת 1885 היו הראשונים בארץ שבו המורים לימדו בשפה העברית. ד"ר יצחק אפשטיין שניהל את בית הספר בסוף המאה ה- 19 היה ממייסדי העקרונות החינוכיים שדגלו בחינוך בשפה העברית ככלי לחינוך לאומי, המחזק את הזיקה של הלומד לטבע, להיסטוריה ולנופים של מולדתו. ווילקומיץ' היה בית הספר הפרוגרסיבי הראשון בארץ ישראל שתוכנית הלימודים שלו כללה טיולי מולדת וחינוך חקלאי באמצעות עבודה. תוכנית הלימודים שבו השפיעה רבות על בתי הספר האחרים ביישוב העברי כולו.

באוגוסט 2008 ערך הוועד המקומי למען שימור המתחם החינוכי עצרת מאבק למניעת פגיעה בבית הספר והרס מבנה גן הילדים על ידי אגודת אכסניות הנוער שהמתחם הוחכר לה על ידי המועצה המקומית ראש פינה עד לשנת 2100. לעצרת הגיעו מיטב ידועני ישראל ששורשיהם נעוצים במתחם החינוכי. ביניהם גל אוחובסקי שהנחה את האירוע, צחי בוקששתר, שלמה גרוניך, שלמה בר, שולי נתן וגאולה כהן.
משפחת נתניהו שלחה אז מכתב תמיכה במאבק להצלת בית הספר אותו ניהל הרב נתן מיליקובסקי, עליו חתמו נכדו ראש הממשלה, אביו ואחיו. המאבק קרא לביטול הסכם החכירה שנחתם בין המועצה המקומית לבין אנ"א (ארגון אכסניות הנוער) להעברת המתחם למאה שנים נוספות במטרה לשפצו ולשדרגו לדרישות מודרניות.
שיפוץ בניין בית הספר עלול לפגוע בצביונו ההיסטורי טענו בוועד וגורל גן הילדים העברי הראשון נידון להרס. "למרות הצהרות ראש המועצה באותו ערב כי הוא תומך במאבק", אמרה חברת הועד רינה אופנבך, "בפועל הוא דוחה את דרישתנו להזמין חוות דעת משפטית ניטראלית שתבדוק האם המועצה שאישרה את ההסכם רשאית גם לבטלו אחרי שאנ"א לא עמדה בהסכם להתחיל להפעיל את האכסניה המשופצת ב 2006. ראש המועצה סחב אותנו עד שלאחרונה הוא הודה כי ההחלטה נתונה בידיו וכי הוא תומך בשיפוץ האכסניה".
ראש מועצת ראש פינה אביהוד רסקי מסר בתגובה: "אנ"א לא הולכת להרוס את בית הספר, להיפך היא תוריד ממנו את הטלאים שהודבקו בו במשך השנים. גן הילדים לא הוגדר כמבנה לשימור ובתחילה הם תכננו להרוס אותו אבל לאחרונה הגענו איתם להבנות שהם לא יהרסו אותו אלא יחזקו וישמרו אותו".
מנכ"ל אנ"א אורי דגול מסר בתגובה: "לא קיימנו את הצד שלנו בהסכם עד היום בגלל אין ספור התנגדויות מצד התושבים שאילצו אותנו להגיש תוכניות מחודשות. בית הספר ישמש את באי האכסניה שהם התלמידים לסמינרים ולימודים על מורשת ההתיישבות במקום כי אנחנו רואים את עצמנו כאמונים על שימור ערכים וטבע. גן הילדים לא מיועד להריסה. בשנות החמישים מישהו יצק עליו גג בטון שמשקלו 150 טון שגרם לסכנת קריסה של הגן. אדריכלי השימור שלנו אמרו שצריך להסיר את תקרת הבטון ולהזיז את הגן בעשר מטרים מהמקום המקורי ולשלב אותו במבואת האכסניה כך שתהיה תצוגה למי שנכנס. אנחנו קוראים לזה שימור אקטיבי. ראש המועצה ביקש ממני לשנות את התוכניות באופן כזה שהגן יישאר במקומו. המשמעות היא תכנון מחודש זאת אומרת להרוס, להקים ולשחזר".