מותר לקנות גם בשבת
יש אלמנט משותף בין דתיים לסוציאליסטים: אמונה חזקה שהאדם הפשוט לא יודע מה טוב בשבילו, ושמותר למנוע ממנו להתנהג כפי הבנתו, למשל לקנות בשבת. תגובה למאמר של חמוטל כהן
כדוקטור למדעי החברה, אני חייב לציין כי למושג "הידרדרות חברתית" אין משמעות אובייקטיבית או תוקף מדעי. זו כמובן זכותם של אנשים להאמין שפריחת מרכזי הקניות משחיתה את חיינו, אבל אין לזה שמץ של הוכחה מחקרית. ואם כבר מדברים על הוכחות מדעיות - מרבית המחקרים דווקא מצאו קשר חיובי בין עלייה בצרכנות לעלייה ברמת החיים. הסתפקות במועט היא אולי מידה טובה בעיניהם של דתיים, סוציאליסטים, וסתם קמצנים, אבל היא לא טובה למשק ולכלכלה.
הקמפיין הדתי-סוציאליסטי נגד קניות בשבת מותח ביקורת עלינו - הקונים - לא רק בגלל שאנחנו מעזים לגהץ כרטיסי אשראי במקום ללמוד תורה או לעזור לנזקקים; הוא גם טוען שאנחנו מונעים מהעובדים בחנויות שנשארות פתוחות בשבת מללמוד תורה ולהרהר על מהות הקיום האנושי - כאילו שאותם זבנים, שעל פי רוב מודים למעביד על הזכות לעבוד בשבת, לקבל שעות נוספות, ולהגדיל את המשכורת, היו הופכים לרבנים או לפרופסורים לפילוסופיה – אילו רק היינו נמנעים מלקנות בחנויותיהם.
היילכו שניים יחדיו בלתי אם נועדו? יש הרבה מן השונה בין דת לסוציאליזם, אך יש גם אלמנט משותף – אמונה חזקה שהאדם הפשוט לא יודע מה טוב בשבילו, ושמותר למנוע ממנו להתנהג כפי הבנתו, למשל לקנות בשבת. עבור הדתיים, קניות בשבת הן חטא נגד בורא עולם, כי בתורה כתוב שאסור; לסוציאליסטים, צרכנות בשבת היא חטא נגד עקרון השוויון, כי היא מרחיבה את הפערים בין מי שיש להם למי שאין להם.
הסוציאליסטים לא שמים לב שאם יאסרו על קניות בשבת - אותם אנשים לא עשירים, שעובדים במרכזי קניות, יפוטרו מעבודתם ויהיו עניים עוד יותר; ממש כמו שהדתיים, אשר בוכים שפתיחת חנויות בשבת מקפחת את פרנסתם של רוכלים דתיים - שוכחים שעבודת השם נקנית בייסורים ולא
השורה התחתונה היא שאלוהים – אם הוא קיים - לא סוציאליסט, ולכן לא ברא אנשים שווים. יש אנשים עשירים יותר ועשירים פחות, ושום איסור על קנייה בשבת לא ישנה עובדה זו. ישנם חובבי שופינג כבדים, ואחרים שפחות אוהבים לשוטט בקניונים. גם אלה וגם אלה רשאים לממש את טעמם ואת חשבון הבנק שלהם - שככל הידוע לא עובר לעולם הבא. הקונים בשבת אינם רובוטים שטופי מוח, שקונים רק בגלל שכוחות דמוניים אנטי-דתיים או בעלי הון אנטי-סוציאליסטיים השתלטו על נפשם ואמרו "תקנו עכשיו, בפקודה". אנחנו קונים בשבת מוצרים שנחוצים לנו, וסבורים שקניות בשבת הן בילוי לגיטימי לא פחות מאשר תפילה בבית הכנסת או התנדבות בעמותות למען נזקקים. זו זכותנו.