לוב חוגגת 40 שנות שלטון של קדאפי
מצעד צבאי מרשים, ריקודים וזיקוקי דינור ציינו את תחילת שבוע החגיגות לציון 40 שנה להפיכה של קדאפי. רק קומץ מנהיגים הגיעו לאירועים
את ראשית החגיגות סימל מצעד צבאי שנערך ברחובות הבירה טריפולי, כאשר קדאפי לבוש במדים צפה במתרחש מאחורי זכוכית משוריינת כשמדי פעם יושב ילד קטן על ברכיו.
במשך שעתיים שלמות זכו הנוכחים לראות הצדעה של הכוחות המזוינים למנהיג הוותיק, במהלכו היו מטס אווירי, ירי זיקוקי דינור מספינות הצי והצגה של כלי הנשק שברשות הצבא. לאחר מכן נערכו חגיגות של ריקודים ושירים.
לחגיגות הוזמנו מנהיגים מעשרות מדינות, אולם רק מעטים מהם הגיעו, ובראשם ידידו הקרוב של קדאפי, נשיא ונצואלה הוגו צ'אבז. עוד נכחו במקום נשיא זימבבווה רוברט מוגאבה ועבדאללה מלך ירדן. מדינות רבות, ובהן השכנה מצרים, הסתפקו במשלחות בדרג נמוך יותר.

החגיגות בלוב נערכות על רקע שחרורו של עבד אל-בסט מגרהי, קצין המודיעין הלובי, שהיה אחד האחראים לפיגוע בלוקרבי ויצא לחופשי מהכלא הסקוטי לפני שבועיים. מדינות מערביות רבות לא שלחו נציגים בכירים לאירועים במחאה על השחרור.
כבר ביום השחרור טענו עיתונים בלונדון כי השחרור הוא חלק מעסקת גז ונפט בין בריטניה ללוב. ממשלתו של גורדון
אך אתמול, לאחר לחץ ציבורי הולך וגובר, נאלצה ממשלת בריטניה לפרסם מסמכים שאמנם, לטענתה, מוכיחים כי השחרור לא היה חלק מעסקה כלכלית, אך עולה מהם כי אכן הייתה מעורבות ממשלתית בריטית.
קדאפי היה סרן בן 28 כשהנהיג את ההפיכה שבה הודח המלך אידריס הראשון. זה 40 שנה שהוא עומד בראש המשטר הלובי, אף שלמעשה אינו מחזיק בתפקיד רשמי. מקורביו אוהבים לכנותו "מנהיג המהפכה", אם כי זו הושלמה כבר לפני ארבעה עשורים. כיום, הקצין לשעבר בן ה-68 הוא אחד המנהיגים החזקים במזרח התיכון.

ב-40 השנים בשלטון הצליח קדאפי להפוך מה"משוגע השכונתי", התומך של פלגים פלסטיניים קיצוניים ומחסל מתנגדים אף מעבר לים, לגורם מוביל נגד ההתחמשות הבלתי קונבנציונלית במזרח התיכון. אף שוויתר על כוונתו לייצר נשק כימי וגרעיני, קדאפי לא התכופף בפני המערב.
הוא הצליח, מאז התפרקותו מתוכנית הגרעין לפני שש שנים, להפגין עמדה עצמאית ולחסום בפני המערב כל ניסיון ללמדו כיצד לנהוג בהמוני עמו המדוכאים מזכויות יסוד. הוא אף הצליח לשכנע את כולם כי התדמית הבלתי יציבה שיצאה לו היא שטחית מדי, וכי מתחת להתבטאויות הפרובוקטיביות מסתתרת אישיות כריזמטית המנהלת את ענייניה בתבונה.
המערב הסכים לקבלו לחיקו גם לאחר שהתברר כי עמד בדצמבר 1988 מאחורי הפלתו של מטוס פאן אם מעל סקוטלנד ורציחתם של 270 בני אדם. אחד המהלכים החשובים של השנים האחרונות, שאותו הוביל קדאפי, הוא התרחקות מן העולם הערבי לטובת התקרבות לאפריקה. המהלך הזה לווה בתשלומים מעל ומתחת לשולחן למנהיגים ובהשקעות כלכליות של ממשלתו במדינות אפריקה השחורה.
בהכנת הידיעה השתתפו כתבי סוכנויות הידיעות