ביהמ"ש העליון: ילדי ביה"ס בשועפט צריכים ללמוד ללא סיכון בריאותם
ערעור שהגישו הורי התלמידים בשיתוף האגודה לזכויות האזרח התקבל. משרד החינוך ועיריית ירושלים התבקשו למצוא פתרון מיידי לתלמידים שסבלו מזיהום מתמשך במשך שנת הלימודים שעברה. "הנכונות להסכים לחשיפת ילדים לסיכונים הנלווים לשאיפת החומרים המזיקים - בלתי סבירה", נכתב בהחלטת בית המשפט
- זוהמה חינוכית בירושלים
- לימודים בשועפט עם עיניים צורבות
- ערעור לעליון: די לזיהום ביה"ס בשועפט

בית הספר בשועפט. 800 ילדים נאלצו ללמוד ולסבול מכאבי ראש חזקים והקאות במשך כל שנת הלימודים צילום: שימי נכטיילר
800 ילדים נאלצו ללמוד ולסבול מכאבי ראש חזקים והקאות במשך כל שנת הלימודים שעברה. בספטמבר שעבר התחילו הצרות: מהארובה של המפעל הצמוד לגדר בית הספר בשועפט החל להיפלט עשן שחור והילדים התלוננו בזה אחר זה על בחילות, סחרחורות וכאבי ראש. בשלב מסוים אפילו המורים ברחו מהכיתות. ההורים הסכימו איתם, ולמחרת כבר הוכרזה שביתה בבית הספר.
אדם טבע ודין, האגודה לזכויות האזרח בישראל ונציגי ועד ההורים המקומי, הגישו אז עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים בדרישה לחייב את העירייה למצוא לבית הספר מבנה חלופי. רק לקראת סוף שנת הלימודים דחה בית המפשט את העתירה. בית המשפט אמנם חזר על חלק מטענות העותרים לפיהן אין זה סביר למקם בית ספר בצמוד למפעל ובלב אזור תעשיה, אך עם זאת בחר לקבל את עמדת עיריית ירושלים לפיה המצב אינו בלתי חוקי, משום שאין חריגה מתקנים.
ביולי השנה הגישו, אדם טבע ודין, האגודה לזכויות האזרח בישראל ונציגי ועד ההורים המקומי, לבית המשפט העליון ערעור על פסק דינו של בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים בעניין בית הספר הסובל מזיהום ממפעל סמוך.
היום, כאמור, מקבל בית
המשפט העליון את הערעור. בהחלטת בית המשפט העליון כותב המשנה לנשיאה השופט חיים ריבילין כי על משרד החינוך ועיריית ירושלים למצוא פתרון – ולוּ פתרון זמני – שיאפשר לתלמידי בית הספר היסודי לקיים את חוק לימודיהם מבלי לסכן את בריאותם. "פתרון זה צריך שיהא מיידי: יש להעתיק את בית הספר או את המפעל, או למצוא פתרון מתאים אחר", נכתב בהחלטה. עוד נכתב כי "הנכונות להסכים לחשיפת ילדים לסיכונים הנלווים לשאיפת החומרים המזיקים, ולוּ למשך יום אחד, היא החלטה בלתי-סבירה ואין להשאירה על מכונה".
באגודה לזכויות האזרח מברכים על ההחלטה. "זהו יום חשוב עבור הילדים שנאלצו ללמוד שנה שלמה בזיהום סביבתי חמור. אי אפשר שלא לתהות, האם מישהו היה מעלה על דעתו לנהוג כך כלפי תלמידים יהודים ממערב העיר. אנו מקווים שבשבוע שנותר עד לפתיחת שנת הלימודים יישמו משרד החינוך ועיריית ירושלים את פסק הדין וידאגו למקום לימודים ראוי לילדים", אמרה טלי ניר, עו"ד באגודה.
עו"ד עמית ברכה, סמנכ"ל אדם טבע ודין, הוסיף: "זהו יום ניצחון לתפיסת העולם הדוגלת בצדק סביבתי ובזכות הבסיסית של כל ילד ללמוד בסביבה בריאה וראויה".