הטרור האינטלקטואלי שמנהיג משרד החוץ

דרכי הפעולה של המשרד בכל הקשור לפרשת הקונסול בבוסטון, מחזירות את מדינת ישראל למלחמת יום כיפור אז נחנקו המחשבות השונות

שלמה גזית | 19/8/2009 5:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פרשת המברק ששלח נדב תמיר, קונסול ישראל בבוסטון, להנהלת משרד החוץ בירושלים הגיעה לכלל סיום. תמיר נקרא בדחיפות לשיחת זובור עם מנכ"ל המשרד. לפי מה שדווח - הוא התנצל על התפוצה הרחבה שנתן למברקו ועל שזה הודלף לתקשורת, ולאחר מכן יצא חזרה למקום כהונתו בארצות הברית.

אינני מכיר את נדב תמיר ואינני יודע מה טומן לו העתיד הדיפלומטי. יש לי לעומת זאת, ברוח הכותרת של מברקו, הרהורים נוגים על הרוח הנושבת היום במסדרונות משרד החוץ בירושלים.

מאז הימים הקשים של מלחמת יום הכיפורים דשנו רבות בטעות הנוראה של הערכת המודיעין שקדמה למלחמה. המסקנה העיקרית מאותו מחדל אומלל הייתה כי לא לעולם חוסן, וכי אין דרך שתמנע מן המעריך לשוב ולטעות. יחד עם זאת, הוסקו אז גם שלוש המלצות: הראשונה, זו הצניעות האינטלקטואלית.

לעולם אל תציג הערכתך ומדיניותך כתורת אלוהים. אל תחסום, אל תמנע חשיבה שונה והצגת עמדה אחרת. השנייה - עודד פלורליזם, עודד יותר מגורם אחד שישמיע את הערכותיו ויציע מדיניות. השלישית - עודד את המבקש להציג הערכה מסתייגת, הערכה שונה.

בימים שקדמו לפרוץ המלחמה היה קצין צעיר במחלקת המודיעין של פיקוד הדרום, סגן סימן טוב, אשר טען בתוקף כי ההכנות הצבאיות של המצרים חורגות מ"סיפור" התרגיל ומעידות על כוונה חד משמעית לצאת למלחמה. הערכתו החורגת נחסמה במחלקת המודיעין הפיקודית, היא לא הגיעה לאלוף הפיקוד ולא לראש אמ"ן.
יחידת איפכא מסתברא

קצין המודיעין הפיקודי נמנה על אלה שוועדת אגרנט תבעה את הדחתם לא משום שהעריך אחרת, ולא משום שלא השתכנע מהערכת סימן טוב. הוא הודח משום שחסם את ההערכה השונה ולא העבירה מעלה, אפילו עם הסתייגותו.

משנכנסתי לאחר המלחמה לתפקיד ראש אמ"ן הייתי מוטרד בדרך הטבע ממה שקרה. יזמתי שני צעדים שנועדו לסייע בידנו ולצמצם את סכנת החזרה על אותו מחדל. הצעד הראשון היה הקמתה של יחידת "איפכא מסתברא", יחידת מחקר מודיעין שנועדה לבדוק במתכוון הערכה שונה, ואף הפוכה מן ההערכה הרווחת.

בדיקה שבוחנת אם לא ניתן לבסס דעה שונה על בסיס חומר המודיעין שברשותנו. ליחידה זו היה תפקיד משני - היא חינכה את אנשי המחקר לצניעות אינטלקטואלית, למחשבה

שנייה: אולי בכל זאת טעות בידנו.

והצעד השני היה מכתב שהופץ לכל קציני חיל המודיעין - וחזרתי ושלחתי אותו מכתב שוב ושוב בכל שנה מחדש: אם יש לכם הערכה שונה, דעה שונה, בכל נושא, ואם הדרג שמעליכם חוסם אתכם ואיננו מעביר את דעתכם החריגה למעלה, זכותכם להעבירה במישרין לראש אמ"ן, תוך התחייבות חד משמעית שלי כי לא יאונה לכם רע.

פרשת הקונסול נדב תמיר מעידה על כך שמשרד החוץ נוהג בדיוק להפך. מדיניותו מבוססת על סתימת פיות ועל החנקת כל מחשבה שונה וכל דעה עצמאית. התגובה על מברקו של תמיר הייתה מסר ברור לכלל המאות הרבות של הדיפלומטים הישראלים. ראו הוזהרתם! זהו טרור אינטלקטואלי בהתגלמותו. את המחיר נשלם בעתיד כולנו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שלמה גזית

אלוף במילואים וראש אמ"ן לשעבר, מלוחמי הפלמ"ח במלחמת העצמאות וממייסדי המכללה לביטחון לאומי של צה"ל, לשעבר נשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומנכ"ל הסוכנות היהודית ומכהן כיום כיו"ר המרכז לתולדות כח המגן ע"ש ישראל גלילי. מחבר "המקל והגזר"

לכל הטורים של שלמה גזית

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים