משבר אמון: התקופה שבצה"ל רוצים לשכוח
הצבא עובר טלטלה בעקבות חשיפת פרשיות שונות, בהן התעללויות מפקדים ותאונות אימונים. אמון הציבור עליו נשען צה"ל נסדק. שטח צבאי

הארץ? כוללת את מרחב שדה הקרב והסיכוי לחיים ומוות. המפקד? מייצג את האומץ, הגבורה, החכמה וטוב הלב. שיטה ומשמעת? באמצעותם יש להבין את הפעולות שמנחות את הצבא בעת לחימה.
על בסיס זה עומדים מפקדי צה"ל האמיצים ומקבלים לגיטימציה הן מהציבור בישראל והן מהדרג המדיני. מפקדי הצבא הם אלה שיובילו אותנו למערכה הבאה נגד כל אויב שינסה להפתיע אותנו ולהכות בעורף המדינה. בדרך למלחמה הם יחצו את האימונים והשגרה. גם שם נדרשת מהם הקפדה יתרה על מוסר, ערכים ומשמעת - מהדרג הבכיר ועד אחרון החיילים במחסום.
צה"ל עובר טלטלה בחודשים האחרונים, שיוצרת סדקים באמון הציבור. גזר דינו הקשה והמורכב של תא"ל צ'יקו תמיר בפרשת הטרקטורון הצבאי, עליו נהג בנו הקטין וגרם נזק למכונית אזרחית; התלהטות היצרים בין אלוף פיקוד דרום יואב גלנט לרמטכ"ל גבי אשכנזי על רקע המינוי לתפקיד סגן הרמטכ"ל; אירועי התעללות בחיילים ביחידות שונות; מפקד טנק שנהרג בתאונת אימונים ברמת הגולן; לוחם גולני שפלט קליע והורג בשוגג את חברו; פרשת תא"ל פארס, ששיקר בשיחה עם אלוף פיקוד הצפון, גדי אייזנקוט, לאחר שרעייתו נהגה, בניגוד לנהלים, במכונית שקיבל מצה"ל - כל אלו פוגעים בתדמית ובלגיטימציה של הצבא.
חשוב
השבוע סיימו 91 קצינים וקצינות בדרגות רב סרן וסגן אלוף, מכלל חילות וזרועות צה"ל את המחזור ה-19 של הקורס היוקרתי לפיקוד ולמטה אפק, במעמד ראש המטה הכללי, רב אלוף גבי אשכנזי. הקצינים שמיועדים לתפקידי פיקוד ומטה בכירים במערכת המקצועית בצה"ל שמעו את הרמטכ"ל מתייחס לחלק מהפרשות.

הרמטכ"ל נאם והזכיר בפניהם כי אמון הציבור בצה"ל "הוא הצידה המרכזית אותה אנו נושאים בתרמילנו, לכל משימה ובכל זמן. זהו נכס הנתון בידינו למשמורת, ואל לנו לשחוק אותו. אנו זקוקים לאמון זה ונפעל לשימורו.
"מהיכרותי עם מפקדי צה"ל, אני קובע שגורל בנינו אכן נמצא בידיים הראויות ביותר, אך בה בעת עלינו המפקדים מוטלת החובה והזכות להוכיח כל בוקר מחדש כי אכן ראויים אנו לאחריות שהופקדה בידינו.
"רק כך נוכל לשמור על מקומו המיוחד של צה"ל, בלבבות תושבי ישראל; רק כך נשמר את האמון הרב שנותן העם בצבאו ורק כך נוכל לממש את יעודנו - הבטחת הגנתה ושלומה של מדינת ישראל".
נאום הרמטכ"ל, נישא במכללה לפיקוד ומטה, יממה בלבד לאחר שקצין בדרגת רב סרן, חניך בקורס פיקוד ומטה היוקרתי שמיועד לקידום ולהעלאה בדרגה, הושעה עד להודעה חדשה בשל חשד שהעתיק עבודה במסגרת לימודיו.
צה"ל, כארגון, צריך להקפיד על הפרטים הקטנים ביותר, כיוון שעיני החברה נשואות אליו בכל עת. עליו לנתח את הדופק של הציבור, ולייחס חשיבות רבה להלך הרוח. גם שכבות הביניים בצה"ל, כמראה לחברה הישראלית, לא מפסיקים לנתח, לבקר, לדון ושוב לבקר את המתרחש בצה"ל, כארגון. בסופו של יום, עתידם נשען על הלגיטימציה של הציבור.

תת אלוף צ'יקו תמיר, בספרו המרשים "אות מלחמה" המתאר באופן מרשים ומפורט את הלחימה של צה"ל בלבנון, התייחס במבט לאחור לחברה הישראלית, בזמן שצה"ל נלחם בחיזבאללה.
"צבא במדינה דמוקרטית אינו פועל בחלל ריק - הוא זקוק לביקורת וחיזוקים כחלק ממנגנון של הכוונה ואיזונים", כתב. "ללא מנגנון בקרה כזה, עלול הצבא למצוא את עצמו מתבצר בעמדותיו או נוטה לעמדות קיצוניות, המתפתחות לעתים במנגנונים סגורים והייררכים".
אין ספק שמדובר בתקופה שצמרת צה"ל תרצה מאד לשכוח, אבל על המפקדים ללמוד מכל פרט ולא לשכוח, כדי שלא תבוא הפעם הבא.
בתגובה לשטח צבאי מהשבוע שעבר, שבו נכתב כי דובר צה"ל, בניגוד לעבר, אינו מדווח על אירועים של ירי והנחת מטענים, ובכך הוא מעניק מצג שווא של שקט בגזרת עזה, ביקשו מדובר צה"ל למסור את הדברים הבאים:
"מדובר בהאשמה חמורה. מאז עופרת יצוקה, הוציא דובר צה"ל עשרות הודעות על אירועים בגבול הדרום. דובר צה"ל מעולם לא 'יוצר מציאות' אלא מתאר אותה, גם אם היא מחמיאה וגם אם לאו. חובתנו למסור לציבור את הנעשה בגבולות ישראל, בתוך הצבא, על אגפיו וזרועותיו השונים, ולהביא את פעילותו המגוונת של צה"ל".