התובע על מעצר הרבנים: הפכו השחיתות לדרך חיים

מעצרם של חמישה רבנים בניו ג'רזי ובניו יורק, בהם ראש הקהילה היהודית-סורית, החשודים בפרשת שחיתות מסעירה את ארה"ב. החשד: הלבנה של מיליונים ע"י תרומות לישראל וסחר באיברים. התובע המחוזי: "כולם רצו להתחלק בשחיתות שפשתה לכל עבר"

צח יוקד, ניו ג'רזי | 24/7/2009 8:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"עבור האנשים הללו, שחיתות הייתה דרך חיים" - כך התבטא אתמול (ה') ראלף מארה, התובע המחוזי של ניו ג'רזי בהתייחסו לחשדות נגד אנשי ציבור אמריקאים ורבנים בקהילת יוצאי חלב בארצות הברית החשודים בהלבנת הון. "הם פעלו ללא גבולות אתיים", הוסיף הבכיר האמריקאי. "בכירים שהיו מוכנים לקחת כסף מזומן בתמורה להבטחות פוליטיות. נראה שכולם רצו להתחלק בשחיתות שפשתה לכל עבר".
 
הרבנים החשודים בהלבנת הון בניו ארק.
הרבנים החשודים בהלבנת הון בניו ארק. צילום: אי פי

חוליו רוסה מהרשות האמריקנית למלחמה בהלבנת הון הוסיף ואמר: "אם עד עכשיו היינו רגילים לראות הלבנת כספים כפעולה שקשורה בסחר בסמים ובפשע מאורגן, הרי שבהתבסס על האשמות החדשות מתברר שהלבנת הכספים אינה תחומה עוד לשום מגזר, והיא משפיעה על כל רובדי החברה".

התמונות ששודרו אתמול בכלי התקשורת בארצות הברית הזכירו את ימי המאפייה של שנות העשרים והשלושים. ראשי ערים, פוליטיקאים מקומיים, אנשי עסקים ולא מעט רבנים וראשי הקהילה היהודית המקומית נעצרו בחשד להלבנת הון, קבלת שוחד ומסירתו, הונאה וניסיון לסחר באיברים. "מדובר ברבנים מכובדים בקהילה שהוציאו שם רע לכולנו",‬ הגיב בזעם אחד התושבים המקומיים.

גל המעצרים, שנערך אתמול בשעות הבוקר בעשרות מוקדים שונים במקביל, התפרס על פני ערים שונות בניו ג'רזי ובניו יורק וכלל לא פחות מ-44 חשודים, ביניהם גם ראשי עיריות הובוקן וסיקאוקס שבצפון מדינת ניו ג'רזי וחברי קונגרס מקומיים.
חובות של יותר מ-300 מיליון דולר

אלא שמרכזה של הפרשה, כך לפי הערכות המשטרה, נעוץ דווקא בקהילה היהודית של עיירת הקיט השקטה דיל ‭(Deal)‬ שלחופי האוקיינוס האטלנטי. סלומון דואק, בנו של מייסד הישיבה בעיירה, הוא האיש שהחליט לפוצץ את הפרשה לאחר שורה של הסתבכויות כלכליות, שבגינן נעצר ב-2006 בחשד להונאה בשווי עשרות מיליוני דולרים. כך פורסם אתמול.

דואק הוא איל נדל"ן שכבר בגיל 33 נחשב לאחד מראשי הקהילה היהודית המקומית. הוא ניהל אימפריה כלכלית בשווי מאות מיליוני דולרים, שהתפרסה על פני שש מדינות בארצות הברית.

אלא שדואק, כך נחשף כעת, ניהל חיים כפולים. האיש בעל הכיפה השחורה, אב לחמישה

ילדים ומי שסייע לא מעט למוסדות הקהילה היהודית יוצאת סוריה, נחשד כעת בהונאה בשווי עשרות מיליוני דולרים.

שותפיו העסקיים טוענים שהוא חייב להם לא פחות מ-338 מיליון דולר. בעקבות כך החליט דואק לעבור צד ולשתף פעולה עם המשטרה, כשבמסווה של איש עסקים ובעל מפעל אריחים הוא מצליח לחדור לנבכי הקהילה היהודית והפוליטית המקומית ולהביא למעצרם אתמול של עשרות בכירים החשודים בשורה של עבירות מרמה חמורות.

אתמול נחשף כי בין היתר הצליח המודיע המשטרתי לחדור לרשת חרדית של הלבנת כספים שפעלה בניו יורק, בניו ג'רזי ובישראל, והלבינה לפי החשד שלושה מיליון דולר בשנתיים האחרונות.

הרב קיבל המחאות במשך שנים

השיטה התבססה על הזרמת כספים דרך מוסדות צדקה יהודיים שלא למטרות רווח, כך לפי החשד. מי שניהלו את הרשת הם הרב שאול קצין בן ה-87 מברוקלין, מבכירי הרבנים של יהדות סוריה בארצות הברית, הרב אליהו בן חיים והרב אדמונד נחום מהעיירה דיל והרב מרדכי פיש מברוקלין.

הזיקה בין המקומות, המרוחקים ביניהם למעלה ממאה קילומטר, נובעת מהעובדה שמדובר בקהילה אחת: חבריה מתגוררים במרבית ימות השנה בברוקלין ומחזיקים בית נופש בדיל.

לפי החשד, קיבל הרב בן חיים במשך שנים מאות המחאות על סך עשרות ומאות אלפי דולרים, שיועדו למוסדות הצדקה ובתי הכנסת אליהם היה קשור, ושמהיותם מוסדות ללא מטרת רווח היו פטורים מתשלומי מס. לאחר שפרע את ההמחאות, שמר לעצמו בן חיים עמלה בסך עשרה אחוזים מהסכום, ושאר הכסף הועבר לחלפן בברוקלין, ממנו זרם הכסף לשותפיו של בן חיים.

חשד נוסף: סחר באיברים

אחד השותפים, כך לפי החשד, הוא ישראלי. באופן דומה פעלו גם הרב שאול חסין ואדמונד נחום. "ככל שהכסף מפוזר בין יותר רבנים ככה זה יותר בטוח",‬ נשמע נחום אומר לאחד המודיעים המשטרתיים.

אחד העצורים הוא לוי יצחק רוזנבאום מברוקלין, שנחשד כי במשך לא פחות מעשר שנים שימש כמתווך בסחר בלתי חוקי באיברים, כשתפקידו לפתות אזרחים קשיי יום שהסכימו למכור את כלייתם עבור עשרת אלפים דולר - אותה לפי החשד, הוא מכר לאחר מכן עבור 160 אלף דולר.

אלא שהפרשה, כאמור, חורגת הרבה מעבר לגבולות הקהילה היהודית. היא כוללת גם את ראש עיריית הובוקן, פיטר קאמארנו, שלפי החשד קיבל שוחד בשווי 25 אלף דולר; חבר המועצה המקומית, הרווי סמית‭,'‬ שחשוד בקבלת שוחד בשווי 15 אלף דולר; חבר הקונגרס המקומי, דניאל ואן-פלט, שחשוד בקבלת שוחד בשווי עשרת אלפים דולר; וכן ראש עיריית סיקואקס דניס אלוול, סגן ראש עיריית ג'רסי סיטי ליאונה בלדיני, ושורה של פוליטיקאים מקומיים נוספים שחשודים בקבלת שוחד ובעבירות מרמה נוספות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים