יום ללא בשר: בשני הולכים על צמחוני
אחרי העיר גנט בבלגיה, יוזמה חדשה מנסה להוציא לפועל יום ללא בשר גם בישראל. עשרות מסעדות מציגות תפריטים על טהרת הצמחונות בכל יום שני. עכשיו, מחכים לעיר הראשונה בארץ שתרים את הכפפה

כעת, בעקבות יוזמה של מגזין האוכל "על השולחן", גם ממסעדות ברחבי הארץ הצטרפו לפרויקט "שני צמחוני", ואולי בקרוב נזכה לראות זאת גם בקפיטריות של בתי ספר, בתי-חולים, בסיסי צבא, מוסדות השכלה גבוהה ומקומות עבודה.
כרגע חתומות על ההתחייבות ליוזמה עשרות מסעדות באזורי תל אביב, ירושלים והצפון. המסעדות המשתתפות בפרויקט התחייבו להרחיב את מגוון המנות הצמחוניות המוגשות בהן, ובכל יום שני יגישו תפריט ספיישלים צמחוני כדי לעודד את הלקוחות לוותר על הבשר וליהנות מקטניות, דגנים, פירות וירקות. חלקן יגדילו לעשות וכלל לא יגישו בשר ביום שני.
ב"על השולחן" מסבירים שמקור היוזמה היא בעיקרה אקולוגית, "קניית מכונית היברידית והחלפת הנורות לנורות חסכוניות הן אמנם מעשה חשוב, אך האפקט שלהן חיוור ביחס לאפקט המושג ממעבר רחב היקף לדיאטה צמחית", הם כותבים באתרם. וזה נכון – תעשיות המזון מהחי דורשות כמות עצומה של אנרגיה ומשאבים, והם, כידוע, מוגבלים ומתדלדלים.
לשם ההשוואה, נניח שבשביל לגדל מזון צמחי נדרשת כמות מסויימת של משאבים: מים, שטח, דלק להובלה, ועוד רבים וטובים, שבסופו של דבר מסתכמים לשיעור המשאבים שצורך צמח אחד, כמו סויה, תירס או חיטה. ועכשיו תחשבו על מזון מהחי, ותגלו שהוא גוזל הרבה יותר אנרגיה: בעלי חיים בתעשיות מואבסים במהלך חייהם במאות ואולי אלפי צמחים.
קחו את אותה כמות משאבים, תכפילו אותה בכמה מאות, ועדיין לא תגיעו לכמות הזיהום שמייצרת תעשיית המזון מהחי. עוד לא הבאנו בחשבון את כמות הזבל שמייצרים בעלי חיים, את השטח הנוסף שתופסים שטחי
במונחים מספריים, גידול סויה (אחד הגידולים הצמחיים ה"בזבזניים" יחסית) דורש 1,800 ליטר מים לקילוגרם. לעומת זאת, גידול בשר עוף דורש 3,900 ליטר מים לקילגרםו, ואילו גידול בשר פרות – 15,500 ליטרים לקילוגרם.
על פי נתוני האו"ם, אם כל 7.4 מיליון תושבי ישראל ישתפו פעולה עם היום הצמחוני ויפחיתו בשביעית את כמות המזון מן החי שהם צורכים, כמות גזי החממה הנפלטים בארץ תפחת ב-1,100 אלפי טונות בשנה. יום צמחוני בשבוע בישראל שקול להשבתת למעלה מ- 180 אלף כלי רכב מנועיים בישראל; ויום צמחוני בתל-אביב-יפו לבדה שקול להורדת קרוב לעשרת אלפים כלי רכב מנועיים מהכבישים, ובכלל זה קרוב ל-3,000 משאיות ואוטובוסים.
סיבה נוספת לקידום יום ללא בשר היא בריאותית. בעוד גופים כגון ארגון התזונה האמריקאי וקופות החולים בארץ מכירים בתזונה צמחית כבריאה ועשירה בערכים תזונתיים, אכילת הבשר הנהוגה בעולם המערבי מתנקמת, בסופו של דבר, בנו. מחלות לב וכלי דם הנגרמות מאכילת בשר, ובגיל צעיר יחסית, הם גורם המוות מספר אחת בעולם המערבי, לפני סוגים נפוצים של סרטן וסוכרת, שנגרמים אף הם מאכילת בשר.
ונושא שאומנם לא מוזכר ביוזמה אבל חשוב לא פחות, הוא הפגיעה בבעלי החיים. אומנם כשאדם ממוצע אוכל בשר הוא לא חושב מה עבר על בעלי החיים בדרך לצלחת, אבל ההתעלמות לא הופכת את הסבל של בעלי החיים לגרוע פחות.
הרג של בעלי חיים הוא אומנם נורא כשלעצמו, אבל כשאתם אוכלים בשר, זה לא מסתכם רק בחיים של פרה או תרנגולת שטיילה באחו להנאתה, עד שיום אחד בא שוחט רשע והחליט להפוך אותה להמבורגר. תעשיית הבשר, כשמה כן היא: תעשייה שבה בעלי החיים הם לא יותר ממכונות לייצור מזון.
עגלים נכלאים כול חייהם בארגזי עץ צרים כדי שבשרם יתרכך מחוסר תנועה, אפרוחים נזרקים לפחי אשפה ומתים מרעב וממעיכה, תרנגולים מתים בייסורים במשאיות הובלה משבירת עצמות ומהתייבשות, דגים נדחסים באלפיהם בבריכות ומוחזקים על סף חנק תמידי, ועוד. במרבית התעשיות, הרבה בעלי חיים מוחזקים בשטח קטנטן שבקושי מאפשר להם לזוז, וככה עוברים כול חייהם, בצפיפות נוראית, עד המשחטה.
אבל גם עכשיו, כשאנחנו כבר יודעים למה לא כדאי לאכול בשר, עדיין נותרת השאלה, מה כן לאכול? בדיוק לשם כך, ריכז המגזין רשימת מתכונים צמחוניים מתוך מאגר המתכונים של האתר. (חלקם אומנם מכילים מוצרים מהחי – חלב וביצים, שלא עדיפים בהרבה על בשר על פי הסיבות שהוזכרו למעלה, אך רבים מהמתכונים טבעוניים לחלוטין). מי שבאמת מעוניין להשקיע ולסלק את הכמויות המטורפות של בשר מהתפריט שלו, מוזמן להיעזר באתר הצמחונות הישראלי, המכיל מאות מתכונים מקוטלגים על פי סוגים, עדות או מועדים, כולם על טהרת הצומח.
וגם אם כרגע אף עיר בישראל עוד לא הצהירה על כך שהיא מצטרפת ליוזמה ומקיימת יום צמחוני פעם בשבוע, זה לא אומר שאנחנו, התושבים, לא יכולים להתחיל בכך כבר עכשיו. כמה שפחות צריכת בשר, משמעה פחות נזק לסביבה, לעצמנו ולבעלי החיים, ואף פעם לא מוקדם מכדי להתחיל. שיהיה לכולנו יום נהדר ללא בשר!
הכותבת היא פעילה באנונימוס







נא להמתין לטעינת התגובות






