הסנגוריה: משפט חוזר לרוצחי דפנה כרמון
הסנגוריה הציבורית מבקשת לקיים משפט חוזר לארבעת המורשעים ברצח שיושבים בכלא 22 שנה. "יש ראיות לפיהן נלקחו הודאות שווא"

דפנה כרמון. צילום: אלבום פרטי
דפנה כרמון, אז בת 21, יצאה מביתה בחיפה ביום 11 ביוני 1982. ב- 5 ביולי נמצאה גופתה על ידי רועה צאן בקרבת כביש המוביל מכביש הכרמל ועוספיה לכלא דמון. חקירת הרצח נקלעה למבוי סתום, והרוצחים לא אותרו. בתוך כך, ב-3 בדצמבר 1983 נעלם דני כץ, תושב שכונת דניה בחיפה, שהיה בן 15.
כעבור שלושה ימים נמצאה גופתו במערה באיזור סכנין, ועליה סימני חנק ותקיפה מינית. בסמוך למערה נמצאה ערימת זבל ובה מסמכים שעל גבם נרשם שמו של סמיר גנאמה, תושב סכנין. הוא נעצר בחשד לרצח, ויחד עמו נעצרו גם אחמד קוזלי, פתחי גנאמה, עלי גנאיים ועאטף סביחי. במהלך החקירה הציע קוזלי לחוקרים לחשוף את רוצחי דפנה כרמון, אולם דרש בתמורה לקבל מעמד של עד מדינה.
קוזלי מסר את שמותיהם של שלושת שותפיו לרצח כרמון: כאמל סביחי, מוחמד סביחי ועאטף סביחי. הוא לא קיבל מעמד של עד מדינה, והואשם - יחד עם השלושה שהסגיר - ברצח כרמון.
"עיוות דין חמור"
לאחר שהחל משפטם הכחישו הארבעה את הרצח, וטענו כי ההודאה נגבתה מהם תחת לחץ. אולם בתום המשפט בינואר 1987 נקבע כי הארבעה מסרו את הודאותיהם מרצונם, וכי הראיות נגדם מוצקות.
הם נדונו למאסר עולם, והערעור שהגישו לבית המשפט העליון נדחה. בשנת 2000 הם ביקשו לקיים משפט חוזר בעניינם, אך בקשתם נדחתה. קוזלי ועאטף סביחי, שהורשעו ברצח דני כץ ודפנה כרמון, צפויים להשתחרר מהכלא רק בשנת 2020.
בחקירה מחודשת שהתקיימה במהלך השנתיים האחרונות, נמצאו לטענת הסנגוריה הציבורית ראיות חדשות המעידות על כשל מהותי בחקירת הפרשה. עתה מבקשים שוב שניים מהנאשמים שהורשעו, כמאל סביחי ואחמד סביחי, לקיים משפט חוזר.
הסנגוריה
הציבורית טוענת באמצעות עו"ד אפרת פינק, כי הראיות החדשות נאספו מתוך חומר החקירה בתיק הרצח ובתיקים הקשורים אליו, לא הוצגו בבית המשפט במהלך משפטם של הנאשמים שהורשעו, והיו יכולות להביא לזיכוי הנאשמים מהרצח.
ראיות אלה אף לא היו ידועות לנאשמים גם כאשר ביקשו משפט חוזר, לפני תשע שנים. עתה, משהושגו, יש הצדקה לדון מחדש בהרשעה ברצח. "יש חשש כבד שנגרם לנאשמים שהורשעו עיוות דין חמור ביותר, ושהרשעתם התבססה על הודאות שווא ושקרים של השוטרים", טוענת הסנגוריה הציבורית.
לאחר שתוגש הבקשה, יתבקש היועץ המשפטי לממשלה למסור את חוות דעתו, לפני שבית המשפט העליון יכריע אם לפתוח משפט חוזר בתיק זה.