פינוי התחנה המרכזית בת"א רק בעוד שנים
חברות התחבורה הציבורית הביעו נכונות לנטוש את התחנה המזהמת והרועשת. רשויות המדינה לא חולקות על הצורך, אבל מעשים לא צפויים לצאת לדרך בטווח הזמן הקרוב. המעבר למסופי אוטובוסים והפסקת השימוש בתחנה עשוי להימשך שנים

אולם קונצזוס לחוד ומעשים לחוד. ברור לכל כי ללא חלופה מתאימה לא ניתן לפנות את התחנה המרכזית החדשה. לכן, ההצהרה האופטימית, מהחודש שעבר, של חברת האוטובוסים "דן" כי היא מוכנה לעזוב את התחנה תוך שבועות ספורים בלבד, נופלת, בקול דממה דקה, בין כסאות ההתנהלות הבירוקרטית.
חברות האוטובוסים גורסות כי אינן מתעקשות להישאר במתחם התחנה המרכזית החדשה. "הצהרת הכוונות שלנו היתה אמיתית", אומרים ב"דן". "יש לנו אינטרס – גם לטובת הציבור וגם לטובתינו – לעזוב את התחנה". אולם לוח הזמנים, טוענות חברות האוטובוסים, אינו תלוי בהן. כלומר, חברות האוטובוסים תהינה מוכנות לצאת מהתחנה, ואף לעשות את הויתורים הדרושים, אבל זאת רק לאחר שתינתן אלטרנטיבה מתאימה.
החלופה התיאורטית העומדת נכון להיום על הפרק היא מרכז תחבורה בצומת חולון. חלופה זו תהיה ראויה מבחינה חברתית וסביבתית על פי ח"כ דב חנין, יו"ר עמית של השדולה החברתית סביבתית, בתנאי שזה לא יהיה המסוף היחיד, ושיהיה מצומצם. "המרכז בחולון ישמש בעיקר למעבר בין הקווים העירוניים לבין הקווים הבין-עירוניים", מבהיר חנין. "מערכת תחבורה ציבורית מודרנית צריכה לעבוד כמו רשת, ולא לצאת ממוקד אחד. צריך חניונים לאוטובוסים ומסופים צנועים כמו ברידינג, בארלוזורוב ובכרמלית. לא משהו מפלצתי כמו התחנה המרכזית החדשה".
בחברת אגד אומרים שעוד "מוקדם לדבר על מעבר מעשי בקרוב". דהיינו – הפיתרון עוד רחוק. אגד הביעה את נכונותה ומוכנותה לעבור לחלופה המדוברת לכשתיבנה ותהיה מוכנה לפעילות. לדברי החברה, בינתיים חלופה זו נמצאת בשלבי תכנון מוקדמים ועל כן מוקדם לדבר על מעבר מעשי בקרוב

גם עיריית תל אביב גורסת שהאלטרנטיבה היחידה שנשקלת כרגע נמצאת בתכנון ראשוני והוצאתה אל הפועל עשוי לקחת מספר רב של שנים. כמו שאמר חבר מועצת העיר, משה טיומקין: "איני יכול להתחייב מתי זה יקרה. יש עוד ועדות רבות בדרך".
לא רק שהחלופה המדוברת רחוקה ממימוש, הרי שהעניין, כך על פי עיריית תל אביב, כלל לא בשליטתה. "אין בסמכותה של עיריית תל אביב יפו לעשות דבר בכדי לקדם את עזיבת חברות האוטובוסים מהתחנה המרכזית החדשה", אומרים בעירייה.
לדברי
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "התחנה המרכזית החדשה בתל אביב מהווה כיום מוקד תחבורתי חשוב הן ברמה המטרופולינית והן ברמה הארצית. מדובר בתחנה בעלת מספר הנוסעים הגדול בישראל. משרד התחבורה רואה בתחנה המרכזית מרכז תחבורתי חשוב שאין לו תחליף ראוי כיום.
"מנגד, התחנה מהווה מטרד סביבתי במרכז שכונת מגורים צפופה ומיקומה הרחוק מתחנות הרכבת הקלה ורכבת ישראל, מקשה עליה להשתלב עם המרקם האורבני. משרד התחבורה מתכוון לסגור את התחנה המרכזית בתל אביב ולבסס את פעילות האוטובוסים במטרופולין על שני מסופים ראשיים – מסוף 2000 (בארלוזרוב) וצומת חולון. שני מרכזי תחבורה אלה נמצאים בתכנון.
"משרדנו פועל כיום למצוא פתרון לבעיות הסטטוטוריות. בנתיים התכנית מתבססת על מסופים קיימים בלבד. במסגרת התוכנית תצומצם הפעילות בתחנה המרכזית בתל אביב באופן משמעותי, בכמחצית מהפעילות המתבצעת כיום. עם פתרון הבעיות הסטטוטוריות, תפסיק לחלוטין כל הפעילות בתחנה המרכזית בתל אביב".