סוף לרעש ולזיהום? התנועה בתחנה המרכזית תצומצם
"דן" ו"אגד" מוכנות לפנות את התחנה המרכזית החדשה בת"א. בסיור של השדולה הסביבתית של הכנסת הצהירו שתי החברות כי הן מוכנות לוותר על התחנה, המזהמת והרועשת. "החלופות כבר אושרו על ידי משרד התחבורה", טוענים בחברות התחבורה הציבורית. וגם תחזית פסימית לשיפור כולל של מערך תחבורה בגוש דן

התחנה המרכזית החדשה, מפלצת בטון בלב שכונת מגורים, הפחיתה את ערך נדל"ן הדירות באזור והותירה זיהום ורעש הבלתי פוסק המפריע לשגרת יומם של תושבי המקום – כלומר: אלו שידם אינה משגת לברוח משם.
המתחם של התחנה הוא מלוכלך, מזוהם, והאמת – די מפחיד. מי שאיתרע מזלו ועליו לעבור שם לאחר חצות – יאלץ לעשות זאת בחושך, משום שהאזור מוחשך החל משעה זו. מעברי חצייה לא תמיד בנמצא – אולי רק איפה שלא צריך אותם, כשהם המובילים למקום בו אין מדרכה – וזאת במקום שאמור לספק שירות לאלפי אנשים.
בתגובה לביקורת שעלתה בסיור, בין היתר מצד תושבים כואבים, יצאה חברת האוטובוסים "דן" בהצהרה כי תפנה את המתחם תוך זמן קצר: "חברת 'דן' מוכנה לפנות בפרק זמן של שבועות ספורים את מתחם התחנה המרכזית החדשה. ב'דן' ערוכים לחלופות אשר אושרו על ידי משרד התחבורה". מהן החלופות, לא היו מוכנים לפרט.
חברת "אגד" מיהרה להצטרף להכרזה של "דן" לגבי התחנה המרכזית החדשה, והוסיפה כי כבר בתחילת אוגוסט הקרוב היא תפנה כליל גם את התחנה המרכזית הישנה, כולל בית הספר לנהיגה של "אגד" שממוקם שם.
"אין ספק היום שאין מקום למרכז תחבורתי כזה, משום בחינה שהיא", אומר ד"ר משה טיומקין, חבר מועצת עיריית תל אביב בהתייחס לתחנה המרכזית החדשה. "קיימת החלטה עקרונית להקים מסוף תחבורה ציבורית צפוני בארלוזורוב ומסוף דרומי בצומת חולון. שני המסופים הללו ברמת התכנון. איני יכול להתחייב מתי זה יקרה. אני לא חושב שמישהו יודע בדיוק מתי זה יהיה, יש עוד ועדות רבות בדרך".
"התחנה המרכזית החדשה משמשת היום בעיקר לקווים הבין עירוניים, כתחנת מעבר לקווים אחרים", טוען גבי נבון מאגף תחבורה ציבורית במשרד התחבורה. "הפעילות בה היא מעטה מאוד, ותהא רלוונטית עוד פחות כשתצא לפועל תוכנית צומת חולון".
"צריך להבין את המשמעות של תחבורה ציבורית: אוטובוס חייב שיהיה לו בית. בסופו של יום הוא צריך לחנות איפשהו, צריך לתדלק, לקחת אותו למוסך. לנו לא משנה איפה זה יהיה, אנחנו ממש לא נלחמים להיות במרכז של תל אביב", אומר פיני גרשון, מהנדס תנועה של אגד. "מה שחשוב לנו זה שיהיו אופציות תחבורתיות מתאימות שיצרו ממשקים בין קווים בין עירוניים לקווים עירוניים. חשוב לתת את השירות הזה לנוסע".
לאחר הסיור נערך דיון במשרדי התחנה בהשתתפות נציגי משרדי הממשלה, עיריית תל-אביב, חברות הפעלת התחבורה הציבורית וארגונים חברתיים וסביבתיים.
אנשי משרד התחבורה הציגו את תוכניתם לארגון מחודש של קווי התחבורה הציבורית במטרופולין גוש דן. לדברי המשרד, הם בשלבים סופיים של התוכנית – חלוקת הקווים בין "דן" ל"אגד", כשהכוונה היא ליישם אותה כבר לקראת שנה הבאה. במסגרת רה-הארגון מתוכננת הפחתה של מספר הקווים הפועלים, תדירות קווים גבוהה יותר, פריסה מחודשת של קווי האוטובוס, תחנות שאוטובוס שבהן יש מידע מתי בדיוק יגיע קו האוטובוס הבא ועוד.

כל זה לא יוכל להתרחש ללא תמיכה תקציבית ותעדוף ברור של תחבורה ציבורית על פני כלי רכב פרטיים. או כמו שניסח זאת איתן פיקסמן, דובר "דן": "תל אביב היא ג'ונגל תחבורתי. מקבלי ההחלטות צריכים לתת עדיפות לתחבורה הציבורית, אנחנו חייבים את הכלים האלמנטאריים בכדי לנוע".
בתוך כך, חברת נת"ע עדכנה לגבי ההתקדמות בקידום הקו האדום של הרכבת הקלה בתל-אביב – 22 קילומטר שיעברו מפתח תקווה ועד בת ים (דרך בני ברק, רמת גן ותל אביב-יפו), הקו הראשון אמור להיבנות ואף לפעול, כך מקווים בנת"ע, כבר בשנת 2014.
"המערכת שאנחנו מתכננים תוכננה כך ש-35% מהתושבים יהיו בטווח של 500 מטר מאחד הקווים, כלומר – מרחק הליכה, וש-45% ממקומות העבודה יהיו בטווח הליכה גם כן", אמר ישי דותן מנכ"ל נת"ע והוסיף כי המערכת מתואמת עם תוכנית הרה-ארגוניזציה של קווי האוטובוסים.
לדבריו התוכנית נמצאת כבר בשלבי התכנון הסופיים. "כבר יש זכיין, ותיאורטית הוא יכול להתחיל לעבוד כבר מחר. כמיליארד שקלים הושקעו על ידי נת"ע בפינוי ובינוי תשתיות, ולמעשה כל הקו מוכן לכניסת הזכיין.
בתגובה לכך אמר חבר הכנסת אופיר פינס כי הפרויקט הוא מגלומני ואין דבר כזה בעולם כולו: "זה פרויקט למאתיים שנה. צריך פרויקט רכבת תחתית בתל אביב. קודם כל להקל על התנועה בתל אביב, כמו בטוקיו, בניו יורק, בלונדון, כמו בכל עיר נורמלית בעולם. צריך להתחיל בקטן". שלא לדבר על העובדה שהתוכנית דורשת שיתוף פעולה בין חמש רשויות שונות הנמצאות לאורך הקו המתוכנן.
אולם דותן טוען שבסך הכל מדובר בחזון וראייה קדימה: "בהשקעה של 30-25 מיליארד שקל הדבר הזה יכול לקום תוך עשר, חמש עשרה שנה. זה מעשי בדיוק כמו רשת הרכבות שעושים היום".
גם חבר הכנסת דב חנין לא התרשם: "אנחנו רוצים פתרונות ריאליים, מעשיים, של שיפור המצב בשטח. אנחנו לא רוצים הבטחות לחזון עתידי זוהר. אנחנו רוצים עתיד נראה לעין שבו יש מגמת שיפור".