בלימת חירום: רכבת ישראל נגד ארגוני הסביבה
הרכבת ביקשה לפסול את השתתפות נציגי ארגוני הסביבה והמשרד להגנת הסביבה בדיונים על תוואי הרכבת לירושלים. גלעד ארדן: זו סתימת פיות בניגוד לאינטרס הציבורי

בחברה החברה להגנת הטבע זועמים: "במקום לקדם את הדיונים ואת הרכבת המהירה, הרכבת שוב גוררת רגליים ומעמידה דרישות אבסורדיות, שכל תכליתן היא סתימת פיות בשל חוסר יכולתה להתמודד עם הטיעונים הסביבתיים והמקצועיים שהועלו נגד תוכניותיה". לדברי אלי אמיתי, מנכ"ל רשות הטבע והגנים, בישורת האחרונה כאשר החלופה שאנו מגישים "אינה לרוחה" של רכבת ישראל היא יוצאת בדרישה לפסול אותנו מלדון בנושא - דבר שיש בו הפרה של כללי המשחק ולא מתקבל על הדעת.
קניון נחל יתלה הוא ואדי עמוק. ברכבת תכננו את הקו כך שהמסילה תגיע אל הקניון בתוך מנהרה, תפרוץ מתוך הסלע, תחלוף על פני גשר שיוקם מעל הקניון ותחדור לתוך ההר שממול בחלוף 150 מטר.
המסילה המהירה לירושלים מבורכת, אבל עבודות ההכנה לגשרים, כמות הפסולת הדורשת פינוי והכשרת דרכי ההגעה מאיימים על הפיסה הפראית והיפה של נחל יתלה. הגופים הירוקים, שהם בעד פרויקט הרכבת, מציעים חלופה הגיונית שקיבלה את אישור המומחים:
בשבוע הבא (ג') צפוי להתקיים בוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (הולנת"ע), דיון בנושא החלופה הסביבתית למעבר המסילה בנחל יתלה. הרכבת העבירה דרישה השבוע שבדיוני הוועדה לא יהיה ולו נציג אחד של ארגוני הסביבה ומשרדי הממשלה בעלי האוריינטציה הסביבתית.
"ניסיונה של הרכבת לסתום פיות לגופים המייצגים את טובת הציבור, ללא שום אינטרס, חמור ומלמד על כך שרכבת ישראל חוששת כי החלופה המוצעת על יחדה פוגעת בסביבה וכי ישנן חלופות טובות יותר", אמר היום (ה') השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. ארדן שערך השבוע סיור בשטח מוסיף כי "ניסיון זה של הרכבת למנוע מנציגי המשרד להציג את דעתם המקצועית אינה חוקית ומבוססת על עובדות שקריות".
גם במשרד החקלאות תוקפים את רכבת ישראל. "היעלה על הדעת שנמנע מנציגת משברד התחבורה להציג את עמדתה?" שאלה רותי פרום אריכא, סגנית מנהל אגף התכנון במשרד. לדבריה, יש לדחות מכל וכל את הדרישה למנוע מנציגי המשרד להופיע בפני המועצה הארצית.
ובחברה להגנת הטבע מוספים כי "רכבת ישראל כנראה בהיסטריה, אחרת אי אפשר להסביר את פנייתה המגוחכת וחסרת הבסיס למועצה הארצית. הדיון ביום שלישי הבא הוא דיון תכנוני בלבד, ולא דיון בהתנגדויות, ולכן דרישתה של הרכבת היא אבסורדית ומטרתה היא סתימת פיות ודחיית כל ביקורת לגיטימית.
מרכבת ישראל נמסר בתגובה כי "על פי חוק וגם על פי פסיקת בית המשפט העליון יש לאסור על חבר מוסד תכנון להימנע ולהכריע בתוכנית מסויימת כאשר אינו 'בעל לב פתוח ונתון לשכנוע' ואשר 'עמדתו היא נחרצת ומנוי וגמור עימו לדבוק בה ולאשר את האקט בכל הנסיבות'. זאת משום ש'תהא זו רק אחיזת עיניים או קיום לכאורה של הוראות החוק, כשהתוצאה ממילא נחרצה'(בג"צ 81\701).
לפיכך, פנתה רכבת ישראל למועצה הארצית בבקשה לפסול את השתתפותם של חברים בעלי ניגוד עניינים בולנת"ע ובמועצה הארצית, המשתתפים בהצבעה על תוואי קו הרכבת המהיר לירושלים, אשר הביעו בעבר עמדה ברורה בנושא".