חתן פרס נובל נגד הפגיעה בנחל יתלה
תגבורת משמעותית להתנגדות להקמת תוואי הרכבת בנחל יתלה: חתן פרס נובל לכלכלה, פרופ' ישראל אומן. הוא קורא לוועדה הארצית לתכנון ובנייה לבחור באופציית המנהור ולא לפגוע בסביבה במהלך הצבת גשר במקום
◄ נעצרה הגישה לרכבת
◄ הרכבת לירושלים עומדת במקום
◄ מתגייסים לנחל: טיול לנחל יתלה
◄ הרכבת לירושלים לא עוזבת את התחנה

נחל יתלה. תורת המשחקים בשירות הסביבה? צילום: דנה גיא, החברה להגנת הטבע
קניון נחל יתלה הוא ואדי עמוק, שאיכשהו נותר עד היום מחוץ לסבב המסלולים של טיולי השבת המוכרים. ברכבת תכננו את הקו כך שהמסילה תגיע אל הקניון בתוך מנהרה, תפרוץ מתוך הסלע, תחלוף על פני גשר שיוקם מעל הקניון ותחדור לתוך ההר שממול בחלוף 150 מטר. ארגוני שמירת הטבע לא מתכוונים לתת לזה לעבור.
הבעיה האמיתית היא לא הגשר עצמו: אם אפשר היה להנחית אותו משמים, אומרים הירוקים, לא היינו עולים על בריקדות. הבעיה היא עבודות ההקמה: כדי להקים בנקודה מבודדת בהרים גשר בסדר גודל כזה, כל האזור יצטרך להפוך לאתר בנייה ענק. השבילים ייסללו לכבישים כדי לאפשר לכלים כבדים להגיע לאזור, הרים שלמים יצופו משטחי עבודה מבטון. חלק מזה יישאר כאן לתמיד.
"הרכבת המהירה מירושלים לתל אביב מהווה חלופה לשימוש ברכב פרטי ואמצעי תחבורה ציבורית והסעת המונים מועדף, וערכה הסביבתי רב. יחד
עם זאת, יש להבטיח כי הקמתה לא תהיה כרוכה בגרימת נזקים סביבתיים קשים אחרים ופגיעה אנושה בטבע, אשר יהיו בלתי ניתנים לשיקום ולתכנון", כתב בהתנגדותו פרופ' אומן.
עוד נכתב בהתנגדות כי "בנחל יתלה, בלב האזור השמור ביותר בהרי יהודה, מתוכננת המסילה לעבור מעל הנחיל בגשר. ביצוע הגשר ודרך נדרשת לאתר יגרמו לנזק ללא תקנה לנחל ולמרחב הטבעי שסביבו... אני מתנגד בתוקף לפגיעה המיותרת במרחב נחל יתלה וקורא למועצה הארצית לאמץ את חלופת רט"ג למעבר המסילה מתחת לנחל – במנהרה...".
יום ראשון הקרוב (5.4), הוא התאריך האחרון בו ניתן להגיש התנגדויות למועצה הארצית לתכנון ובנייה. חוקר מיוחד שמונה על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה יבדוק את ההתנגדויות ולאחר מכן יעביר את המלצתו למועצה הארצית, שאמורה להכריע סופית בנושא.
בימים הקרובים ניתן עדיין להשפיע ולהגיש התנגדויות באמצעות אתר החברה להגנת הטבע, ואלו יועברו למועצה הארצית לתכנון ובנייה.