מתגייסים לנחל: טיול לנחל יתלה

האורנים שבנחל יתלה מחכים שתבואו לברך אותם ביום חגם, ותגלו כיצד מנסים להציל את סביבתם מפרויקט הרכבת המהירה לירושלים. הצעה לטיול ט"ו בשבט חצי-שמח

דובי זכאי | 3/2/2009 16:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רינוני החג אמנם כבר נשמעים בגני הילדים, אבל הפעם, בניגוד לעבר, נציע לחגוג את ט"ו בשבט בסימן של שימור הקיים, ולאו דווקא בתחום הנטיעות. נרד לערוצו של נחל יתלה, אחד המקומות הפראיים בהרי ירושלים, שבו אפשר להתייחד עם הטבע. מצוק וצמחייה פרועה יתגלו שם לעינינו, כמו גם עצי אורן כבירי גזע.
 
נחל יתלה
נחל יתלה צילום: דובי זכאי

למקום אפשר להגיע ברכבי שטח, באופניים, וחובבי ההליכה מוזמנים למסלול ארוך, ובחלקו קשה. כן, זו בהחלט דרך קצת אחרת לברך ביום הולדת שמח את העצים שאינם בתחום היערות המטוילים. נחל יתלה גולש מתחת ליישוב נווה אילן יחד עם נחל כפירה, והשניים יוצרים שלוחה נאה שעליה נח, כשהוא צופה אל נופי מישור החוף והשפלה, היישוב נטף. בחלקו התחתון מתהדר נחל יתלה במצוק מרשים ובקניון מלא סוד ואפלולית. במרומי השלוחה נמצאים שרידי הכפר בית תול (יתלה), שכוללים אבנים רבות ובוסתן פורה. שביל הליכה יורד אל הנחל מהשמורה.
מפגינים ברגליים

שעת בוקר מוקדמת הביאה אותנו למפגש עם גידי בשן, איש קק"ל, בכפר אבו גוש. זוהי שעת בוקר מנומנמת. בנות הכפר צועדות בצינה הירושלמית אל ההסעה כשהן עטופות במעילים כבדים, ובמטבחי המסעדות כבר מערבבים את החומוס שעוד מעט ימלא את צלחות הסועדים. השמש החורפית מעלה אדי ערפל קלים, ומבריחה את קרעי העננים מהגבעות והבתים. כשנדחקנו לטנדר הקק"לי התנגנו ברדיו שירים נוגים של בוקר. שתי דקות נסיעה מהמסעדה של "קרוואן", וכבר נפרדנו מהציביליזציה לטובת הטבע הפראי.

כ-600 מ' מהצומת המוליכה ליישוב נטף אנחנו יורדים שמאלה לדרך עפר רחבה, שגולשת לנחל. מדרגת סלע מאיימת על הרכבים הפרטיים, ואנחנו משאירים אותם בחניה מסודרת על הכביש.

השמש החורפית צורבת בעיניים, מקשה על הירידה בשביל (סימון שביל שחור).

ואחרי כמה עיקולים הדרך מתייצבת לאורך הנחל. לאט לאט אנחנו נפרדים מעמודי חשמל. במבי חביב נראה מתלבט על השביל, ממתין לאמו שתגיע ותורה לו לאן להמשיך. בתוך רגע זנבו הקצר נעלם בין השיחים. בצדי הדרך ניצבים כמה עצי אורן כבירי קומה - וכן, זה הרגע לברך אותם ליום הולדתם. נחל יתלה, מצדו, כבר מראה סימנים של נביעות זעירות. באחד המעברים על השביל משטח סלע מבהיק מהשמש, וממעט המים שמבהיקים עליו. שווה לטפס מעט ברגל, שכן מסביב הנוף חוגג, יערות אורנים גולשים אל הערוץ העמוק, אגד של רקפות מציץ מתחת לכל סלע, וכמה כלניות ביישניות מנקדות באדום את הנוף. עד לצומת הטי אנחנו עוברים כשבעה קילומטרים (לרוכבי אופניים: כל הדרך בירידה). את רכבי השטח משאירים פה, ומכאן ממשיכים במסע רגלי קצר.
 
נחל יתלה
נחל יתלה צילום: דובי זכאי
בנקודה זו השקט מופרע רק על ידי לחישת האורנים, אבל כדאי לדעת שפרויקט פיתוח מאיים על המקום היפה. "רכבת ישראל" מתכננת להעביר כאן את המסילה לירושלים במנהרה ובגשרים. המסילה המהירה לירושלים מבורכת, אבל עבודות ההכנה לגשרים, כמות הפסולת הדורשת פינוי והכשרת דרכי ההגעה מאיימים על הפיסה הפראית והיפה של נחל יתלה. הגופים הירוקים, שהם בעד פרויקט הרכבת, מציעים חלופה הגיונית שקיבלה את אישור המומחים: במקום גשרים הם מציעים להעמיק את המנהרה, שתעבור מתחת לנחל יתלה, ותימשך עד בניני האומה. הגופים הירוקים נשענים על מומחים בינלאומיים לתוכניתם. כרגע הפרויקט נמצא בבדיקה מחודשת, וריבוי מטיילים בערוץ יהיה הפגנה ברגליים לטובת החלופה הירוקה. באוזניי מתנגנת נשיפות הקטר הקיטור הישן בשירו של אריק לביא ז"ל, הצפירה של 70414 בדרכו לבית הקברות לקטרים.

מכאן אנו יורדים אל הקניון (סימון שבילים אדום). הירידה קצת קשה, אבל שווה. מדובר בכ-350 מ' של קניון צר ומרתק, שבסופו שביל שחוזר אל הנקודה שבה התחלנו. מכאן ישנן כמה דרכים. הרגליים יכולים לחזור באותה דרך, לטפס בשביל תלול אל נטף, או להמשיך דרך נחל כפירה למבוא חורון, ואל הרכב. רכבי שטח יכולים להמשיך שמאלה לשביל (סימון ירוק), לחירבת מצדית, ומשם בשביל סימון אדום, דרך אבני המיל הרומיות, עד לשביל שמוביל לכביש מס' 1, לשער הגיא, או דרך תל איילון, מבוא חורון ופארק איילון. רוכבי האופניים יכולים לנוע באותן הדרכים.

איך מגיעים: נוסעים בכביש מס' 1, יורדים במחלף חמד, מטפסים לקריית ענבים ומעלה החמישה, ובצומת פונים שמאלה לכיוון אבו גוש נטף. שם פונים ימינה לכיוון נטף, ואחרי כ-600 מ' פונים שמאלה לדרך עפר שיורדת לנחל יתלה (סימון שחור, מפת טיולים וסימון שבילים מס' 9).

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

דעות וטורים

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים