בקרוב: גדוד נ"מ של צה"ל צמוד לעוטף עזה
חיל האוויר מקים גדוד באיזור שדרות, שיפעיל את מערכת "כיפת ברזל". גורם ביטחוני: ירי הרקטות ב"עופרת יצוקה" סייע להאיץ את הפיתוח

שיגור רקטות מרצועת עזה לשטח ישראל. צילום ארכיון: אי-פי
לדברי גורם ביטחוני בכיר, המערכת תתמודד היטב עם איום רקטות קצרות טווח בדמות קסאמים וגראדים וכן מול פגזים בקוטר של 155 מ"מ. מכ"ם מתקדם יאתר את הרקטה וישגר לעברה טיל יירוט בעל כושר תמרון גבוה. המשימה העתידית של הגדוד החדש תהיה לקלוט גם את מערכת "שרביט קסמים", שמפותחת בימים אלה ומיועדת לתת מענה לירי רקטות מהטווח הבינוני.
גורמי ביטחון מעריכים כי שתי המערכות הללו ישנו באופן משמעותי את ההתמודדות מול ארגוני הטרור, ואף יחייבו את הארגונים למצוא איומים חדשים לפגיעה בחיילי צה"ל ותושבי הדרום. "אנחנו מרוצים מאוד מקצב ואופן פיתוח המערכת", אמר גורם ביטחוני בכיר. "אנשי חיל האוויר הם שותפים מלאים להתקדמות בפיתוח של רפא"ל ולסימולציות השונות שנעשות במפעל הייצור".
בעתיד: המערכת תוצב גם בצפון הארץ
גורם ביטחוני בכיר נוסף מסר: "אנחנו מוגבלים בפרסום על אודות המערכת, אבל כן אפשר לומר כי מטחי הרקטות הרבים ששוגרו לעבר ישראל במהלך מבצע 'עופרת יצוקה' עזרו לאנשי רפא"ל לבחון ולהאיץ תהליכים שבדרך כלל נבחנים באמצעות סימולציות במעבדה. אז גם הבנו כי המערכת שתוכננה עומדת בציפיות ובסטנדרטים שהציב משרד הביטחון, ועובדה שגורמים זרים כבר מביעים התעניינות במערכת שמהווה פריצת דרך בתחום".
יצוין כי תא"ל דני גולד, ראש המחלקה למחקר ופיתוח במפא"ת (המינהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית, א"ב) רמז לפני מספר שבועות כי מערכת "כיפת ברזל" מפותחת
בחמישית זמן ובעשירית מחיר של מערכות דומות.
ההערכה היא שקליטת המערכת תתחיל לאחר ניסוי מרכזי שיבוצע בחודשים הקרובים, שלאחריו תהפוך המערכת באופן הדרגתי למבצעית. יצוין כי למרות הביקורת של מבקר המדינה על אופן ההתנהלות של משרד הביטחון בשנים האחרונות בפיתוח המענה לירי תלול מסלול, במערכת הביטחון שבעי רצון מהישגי מערכת "כיפת ברזל".
לאחרונה נבחרו כמה יעדים אסטרטגיים לבניית "בסיסונים" מול רצועת עזה, בהם תוצב המערכת כחלק מהיערכות ראשונית להתמודדות מול איום רקטות. בשלב השני תוצב המערכת בצפון הארץ ליירוט פצצות מרגמה וקטיושות מלבנון.