צריכה במחשבה תחילה: איך אפשר בלי בשר
רבים עדיין לא מבינים מה בין אכילת בשר ושמירה על הסביבה, וגם אלה שכבר הבינו טוענים שזו גזירה שקשה לעמוד בה. וזאת בלי שהזכרנו את הדרך הכואבת שעוברים בעלי החיים בדרך לצלחת שלנו. לכבוד "יום ללא בשר" עינת לוי ניסתה לבדוק האם היא יכולה להסתדר שבוע עם תפריט צמחוני. כתבה שישית בסדרה
יום ללא בשר:
◄ 10 מיתוסים על בשר
◄ לא על הפלאפל לבדו: אתרים לצמחוני המתחיל
◄ שתיקת הפרים: האו"ם ממליץ לאכול פחות בשר
◄ על מוסר וחיות אחרות: טולסטוי קורא לצמחונות
◄ הישראלי הממוצע אוכל במהלך חייו 4,000 בעלי חיים
◄ הבקר והצאן מזהמים את האוויר. אולי הפרה מתאנה תציל את העולם

בשבוע שעבר הוחלט לעשות ניסיון שני. בשונה מבעבר הפעם לא היה זה מחוסר ברירה אלא מתוך החלטה צלולה להוריד את כל מנות הבשר מהתפריט. הדבר הראשון שחששתי מפניו היה טופו, מזון מוזר, חסר טעם ובעל מרקם לא ברור שמסיבה שאינה ברורה לי יש שמחשיבים אותו לתחליף בשר. אני הייתי נחושה בדעתי להימנע מהמאכל הספוגי כפי שעשיתי עד היום. כל עוד שוקולד הוא מזון מותר לא הייתי מודאגת.
מהר מאוד הבנתי שהעולם הצמחוני שופע במתכונים מגוונים ועשירים ומי שמעוניין ימצא גם מספר תחליפי בשר. יש הרי פס ייצור שלם של שניצלים טבעונים, אף אחד מהם אינו מזכיר טעם או מרקם בשרי אך אלה מהם שלא העלו נשכחות מימי הצבא דווקא היו די מוצלחים. אני בכל אופן העדפתי להישאר בעולם ללא חיקויים. כל מי שמאמין שלא תיתכן ארוחה ללא בשר יגלה מגוון רחב של אפשרויות הכולל תבשילי ירקות בשילובים שונים, הרבה סוגים של קטניות ואפילו מסעדה או שתיים השומרות על טהרת המטבח הצמחוני.
עד כה עברה ההתנסות בקלילות ובהצלחה, אך ארוחה משפחית זה כבר סיפור אחר. זה לא שחסרות תוספות על השולחן, אך לצידן נח לו גם המגש המהביל והאסור שמתגרה בחוש הריח שלי במשך כל הארוחה. ארוחה אחת צלחתי אך קשה להאמין שיהיו עוד כאלה. בפעם הבאה אמא שלי כבר לא תקבל בהבנה את ההימנעות מגולת הכותרת של הארוחה שלה.
הבעיה הייתה שכמו בכל גמילה אחרת, ברגע שנאסר עליך לעשות משהו הוא הופך להיות כל מה שאתה חושב עליו. מעולם לא הייתי קרניבורית גדולה אך להוריד לחלוטין בשר מהתפריט לא היה נטול געגועים. אני, שמודעת וכואבת את סבל החיות הנשחטות, עדיין מתקשה לוותר לגמרי על צריכת בשר. בכל זאת החלטתי להישאר במינונים נמוכים. זה בריא יותר, אנושי יותר וכמובן גם סביבתי יותר.
למי שזה לא היה ברור לו עד כה – תעשיית הבשר אחראית להשפעות שליליות חמורות ונרחבות על הסביבה שלנו. גז המתאן הנוצר במערכת העיכול של פרות אחראי על כ-18% מכמות גזי החממה הנפלטים לאטמוספרה ומחממים את כדור הארץ. גידולי חקלאות לצורך הזנת החיות האומללות צורכים כמויות אדירות של מים וחומרי ההדברה המחלחלים למקורות המים. בנוסף, כתוצאה מהכשרת הבשר נשטפות כמויות עצומות של מלח למי התהום שלנו ומדרדרים את איכותם.
לא מדובר במשפטים ריקים, זוהי תעשייה זוללת משאבים האחראית לזיהום בהיקף מחריד. להיות צמחוני כבר אינו רק ביטוי של הזדהות עם בעלי החיים וסלידה מאכילת בשרם, זוהי אמירה ברורה שלא לקחת חלק בתעשייה שהשפעותיה על הסביבה נאמדות כחמורות יותר מנזקי כל כלי הרכב והמטוסים גם יחד.
אדם שחי בעולם של היום בהכרח מייצר פסולת שברובה מזיקה לסביבה.
הביקורת האמיתית, אם כן, צריכה להיות על נטיית האדם, בעיקר המערבי, להגזים בכל ולצרוך הרבה יותר בשר ממה שהוא זקוק לו. כחלק ממגמה כוללת הגיע הזמן, לכל הפחות, למתן הרגלים רעים. אלא שהמציאות הכואבת היא שהמגמה דווקא הפוכה ושהביקוש לבשר רק גובר והולך. מניסיוני הקצר גיליתי שאכילת בשר רק פעם בשבוע הוא יעד ריאלי ביותר. נסו זאת, הלב והעורקים עוד יודו לכם. ובטווח הלא כל כך רחוק, יאמרו תודה גם צאצאיכם העתידיים.