ואם אין התחממות גלובלית?

מה אמור לעשות האדם הסביר, שרק רוצה לדעת אם באמת כה חשוב לחסוך בחשמל ולהמיר את המכונית הפרטית באופניים, כמו שמטפטפים לנו מכל כיוון אפשרי?

אביב לביא | 12/3/2009 8:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כאילו העולם הוא לא מקום מספיק מבלבל, והעתיד שלו אינו מעורפל דיו - שני כנסים שנערכים בימים אלה משני עברי האוקיאנוס רק מעצימים את המבוכה. בקופנהגן, אחד המרכזים הירוקים של האיחוד האירופי, התכנסו 2,000 מדעני אקלים מ-80 מדינות, והבהירו שכל הזוועות שסיפרו לנו על התחממות כדור הארץ הן קצה המזלג לעומת מה שבאמת עתיד לקרות. הידע הוא מדעי, אבל המסקנות מכוונות לאוזניה של ההנהגה הפוליטית: צריך לעשות מעשה ועכשיו, כדי לקצץ דרמטית בפליטת גזי החממה ולנסות למתן את שינויי האקלים הצפויים.

באותו זמן בניו-יורק התכנסו מאות מדענים ואנשי תעשייה שכופרים בהנחות היסוד הללו. חלקם טוענים שהאדם כלל אינו אחראי להתחממות הכדור, אחרים סבורים שגם אם יש לו אחריות - היא חלקית בלבד. וממילא, המצב אינו הפיך.

הכתובת העיקרית למסרים האלה, חוץ מהתודעה הציבורית, היא כמובן האיש הטרי בבית הלבן, שעומד להשקיע מאות מיליארדים בהמרת ציוויליזציית הנפט בכזו שנשענת על אנרגיות מתחדשות. אם מתנגדי אסכולת החממה צודקים, מדובר במהלך הכלכלי המופרך בהיסטוריה (לא כולל הכספים שהאנושות בזבזה עד היום על מלחמות). לגישתם, אובמה מנסה להציל את העולם על תקן "האביר על הסוס הירוק", אבל זורק טריליונים לפח דווקא בעיצומו של משבר כלכלי עמוק.
לכל מקרה

אז מה אמור לעשות האדם הסביר, שרק רוצה לדעת אם באמת כה חשוב לחסוך בחשמל ולהמיר את המכונית הפרטית באופניים, כמו שמטפטפים לנו מכל כיוון אפשרי? הנה כמה נקודות למחשבה על המחלוקת שעתידה לעצב את פני העולם בעשורים הקרובים, וזו כנראה לא הגזמה.

1. למרות שהוויכוח קיים, כדאי לדעת שהוא ממוקם בשוליו של העולם המדעי. בין רוב המדענים ומוסדות המחקר, ובראשם פאנל מדעני האקלים של האו"ם, שוררת הסכמה על כמה נקודות מרכזיות: כדור הארץ מתחמם; לאנושות יש השפעה מכרר עת על כך; ואם לא נשנה כיוון במהירות - אנחנו צפויים לאסון.

העובדה שרוב המדענים סבורים כך עדיין אינה מוכיחה שהם צודקים - ההיסטוריה המדעית רצופה מקרים שבהם דווקא המיעוט צדק. אבל חשוב לזכור שעולם המדע לא מפולג בסוגיה הזו לשתי קבוצות עם משקל אקדמי זהה.

2. בבואם של

מנהיגים פוליטיים וכלכליים לקבל הכרעות, הם צריכים לשאול את עצמם מה מידת הנזק שתיגרם אם יהמרו על הסוס הלא נכון. אם בעוד כמה עשרות שנים יסתכלו אזרחי העולם לאחור על פאניקת ההתחממות במבט מבודח, תהיה להם סיבה להצטער על בזבוז משאבים ואנרגיה, אבל זו לא תהיה קטסטרופה גלובלית. לעומת זאת, אם אפילו חלק קטן מנבואות הזעם יתגשמו מבלי שהאנושות תעשה דבר לעצירת התחממות הכדור, הנזק יהיה דמיוני.

3. רבים מהמהלכים הדרושים לעצירת ההתחממות מקפלים בתוכם תועלות נלוות: גט כריתות לתעשיית הנפט משמעו הרבה פחות זיהום אוויר, הפחתת התלות במספר מצומצם של מדינות מפוקפקות ובמשאב מתכלה, שממילא יום יבוא ונצטרך ללמוד להסתדר בלעדיו. עולם שנערך להתחממות הוא עולם בריא, נקי והגיוני יותר, גם אם בסופו של דבר יתברר שההתחממות היא לא מה שחשבנו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

אביב לביא

צילום: דעות

כותב במעריב על ענייני איכות סביבה וכדורסל. מגיש את התוכנית "יהיה בסדר" בגלי צה"ל. פרסם ספר על אוכל אורגני

לכל הטורים של אביב לביא

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים