חוסכים מים: מקלחת קצרה, ניגוב קל למכונית וצמחים מדבריים
קל לקבול שוב ושוב על אזלת היד של המדינה. אפשר להתלונן על מדיניות כושלת שלא השכילה להקים מתקני התפלה. ניתן להמשיך לקטר, אבל בינתיים נגמרים לנו המים. רגע לפני שבר רפאלי מתגייסת לקמפיין של המדינה, יצאנו לבדוק איך אנחנו מבזבזים מים ומה אפשר לעשות בנידון

אפילו בר רפאלי מודאגת ממצב המים בישראל. רפאלי עומדת לככב, ללא תשלום, בקמפיין חדש של רשות המים המעודד חיסכון במים. אם אחת הישראליות המצליחות בעולם מוכנה לתרום מזמנה החופשי וכישוריה למען מטרה נעלה זו, המצב כנראה באמת חמור.
צריכת המים הביתית עומדת על למעלה מ-35% מצריכת המים הכללית. קיצוץ של עשרה אחוזים בצריכה הביתית שוות ערך לפעילותם של שני מתקני התפלה גדולים, וכדי להשיג זאת לא צריך לעשות שינויים מרחיקי לכת, כל שנדרש הוא רק קצת תשומת לב.
העיקרון הוא פשוט: אם זרקתם לשירותים טישו משומש במקום לפח, אל תורידו עליו תשעה ליטרים של מים. אם לבשתם חולצה במשך שעתיים, ולא הזעתם אפילו טיפה אחת, אל תזרקו אותה לכביסה. ואם שתיתם כוס מים, תשתמשו באותה הכוס גם בפעם הבאה שאתם שותים.
כמעט בכל צעד וצעד בחיינו אנו מבזבזים מים. בציפייה למים חמים במקלחת, בשהות ארוכה מתחת לטוש, בהשתכשכות מיותר באמבטיה, בשטיפת הרכב, בהפעלת מדיח הכלים ומכונת הכביסה, בהשקיית הגינה, בהורדת המים בשירותים ואפילו ברחיצת הידיים. ריכזנו עבורכם, כמה דרכים לחסוך במים. דרכים פשוטות שלא יפגעו באיכות החיים שלכם, אבל בהחלט יתחשבו בקו המים ההולך ונעלם.
רשות המים ממליצה: קצרו את המקלחת בשתי דקות. ברשות המים מסבירים את הרציונל מאחורי ההצעה: "אנחנו לא נמליץ לאנשים להפסיק להתקלח. אף אחד גם לא עומד עם סטופר. כל מה שאנחנו מבקשים זה שכל אדם יפחית שתי דקות ממשך המקלחת שהוא רגיל אליו. שתי דקות כאלה שוות לכ-40 ליטר מים". כמו כן, מומלץ להתקלח במקלחון ולא באמבטיה ועד כמה שמפתה, במיוחד בחורף, לעמוד מתחת לזרם החם – עדיף למצוא דרכים חלופיות להירגע.
גם הציפייה למים חמים פוגעת במפלס הכינרת. משפחה ישראלית מבזבזת בממוצע יותר מ-1,100 ליטר מים בחודש, כתוצאה מהמתנה למים חמים. משפחה ישראלית פותחת את ברז המים החמים כ-15 פעמים ביום בממוצע, ומזרימה כ- 2.5 ליטרים בכל פתיחת ברז עד קבלת מים חמים. מה אפשר לעשות? נצלו את המים הללו להשקיה, להורדת הצרכים בשירותים לניקוי הרכב בימים שבהם החורף לא מבקר.
באופן כללי גישת רשות המים היא – "סגירת ברזים". לא לתת לברז לזרום אם לא עושים בו שימוש. בהפוגות
פתרון נוסף וחשוב, התקף לגבי כל הברזים בבית, הוא התקנת חסכמים (חפשו כאלה עם תו התקן הכחול). תפקידו של החסכם לווסת את כמות המים הזורמת בברזים. בהתחשב בעובדה שרחצה היא פלח נכבד מעוגת השימוש הביתי במים – שימוש בווסת עשוי להקטין את הצריכה באופן משמעותי. התקנה של חסכמים בכל נקודות המים בבית מביאה לחיסכון של כ-28% לנפש ביום.
אל לנו לזלזל גם בצריכת המים של השירותים. נזילה בשירותים היא הנזילה הביתית השכיחה ביותר, קלה מאוד לפיתרון, אבל גם קל מאוד לפספס אותה. כל שצריך לעשות הוא להניח בתוך השירותים (אבל מעל למים העומדים) ריבוע נייר טואלט. אם כעבור מספר דקות הנייר רטוב, סימן שיש נזילה. בדרך כלל העניין ייפתר בתיקון פשוט של החלפת אטם. מלבד זאת לא נשאר הרבה מה להציע, את מיכלי ההדחה הדו-כמותיים אתם בוודאי מכירים, ולהתאפק זה לא בריא.
רחצה אחרת ללא מים וסבון, הפעם למכונית. זו מתאפשרת באמצעות חומר ניקוי ידידותי לסביבה בשם "דרייבון". את החומר מסירים מהרכב באמצעות מגבת מיקורפייבר רב-פעמית, הניתנת לכיבוס, ללא צורך בשטיפה במים. ליטר של "דרייבון" מספיק לשבע "שטיפות" רכב לערך ומחירו כ-60 שקל. נכון להיום ניתן להשיגו רק דרך אתר חברת "גבע פוינט".
אם גורלו של כל עציץ שנכנס אליכם הביתה דומה לאלו שאני "טיפחתי", כדאי לכם לחשוב על פתרונות יצירתיים, ואולי גם "על הדרך" להרגיש טוב עם עצמכם על שאתם חוסכים במים. אם אפשר לראות את הצד החיובי בעובדה שאתה "רוצח צמחים" סדרתי, למה לא?
עצה ראשונה: קנו קקטוס. גם אם תשכחו להשקות אותו במשך חודשים (מניסיון אישי), הוא עדיין יחכה ליום שתזכרו בו.
עצה שנייה: אם חפצה נפשכם בפרחים, אפשר להשקיע השקעה חד פעמית בזר פרחים מלאכותיים איכותיים. לא לעוות את האף. אפשר למצוא פרחים עשויים עץ, משי וסיליקון שיעניקו לחדר מראה מלבב ואף ישמשו פריט עיצובי בפני עצמו. בסופו של דבר זה אפילו משתלם כלכלית: זר המונה 30 ורדים מעץ עולה 60 שקל בלבד, פחות מזר ורדים אמיתי, ונובל הרבה יותר לאט.
במידה ובורכתם בגינה פרטית משלכם, אפשר בהחלט ליהנות מגינה ירוקה ופורחת, אך יחד עם זאת חסכנית בצריכת המים שלה. משרד החקלאות פרסם רשימה ארוכה של צמחים חסכנים במים. בראש הרשימה עומדים שיחים כמו ישימונית ענפה, גרוליאה קצרת-שיבולים ומאירית צוריתית. ניתן להעיף מבט ברשימה המלאה. וגם לעיין בכתבות של עתר ארזי בnrgמעריב העוסקות בין השאר בגינות חסכניות במים.
כולם הרי זוכרים ש"אסור לקטוף את פרחי הבר". כל שנותר לקוות הוא ש"אין לנו מים לבזבז" יהדהד גם הוא בהצלחה מרובה כמו זו שזכה לה הקמפיין של שנות ה-60'. הרי בסופו של דבר, גם מי שפרחי הבר ומפלס הכינרת לא מזיזים לו, לא רוצה פנים מקומטות. שתיית מים מונעת את הזדקנות העור, חבל יהיה אם הפנים של כולנו יסדקו כמו פניה של רננה רז בפרסומת של רשות המים.