לחסוך במים ולטפח את הגינה
גינון חסכוני במים אינו רק קקטוסים ואבנים. בעזרת תכנון חכם ונכון, שלוקח בחשבון את נושא החיסכון במים, אפשר לקיים גינה שופעת, פורחת ומקסימה, בלי לפשוט את הרגל בחשבונות המים. מדריך קצר

יש צמחים רבים שקיבלו את התואר חסכן במים. רשימות שלהם ניתן להשיג בקליק ברשת, במשתלות ישמחו לספר לכם עליהם ואני אמשיך להמליץ עליהם באופן קבוע. צמחים אלו, על פי רמות דירוג שונות, יסתפקו בהשקיית עומק אחת בשבוע, בשבועיים או בחודש. הם יכולים לאכלס גינה שלמה, אבל - וזהו אבל גדול - ברגע שהם נשתלים בגינה רגילה או בערוגה רגילה הם מאבדים את יתרון החסכנות.
שימוש בצמחייה חסכונית מחייב אחידות - ערוגה שלמה, או גינה שלמה - הצמחייה החסכנית דורשת קו השקיה נפרד בהתאם לדרישותיה הצנועות. כך שגינון חסכוני במים דורש לפני הכול תכנון מערכת השקיה חכמה והקצאת קווי השקיה ייעודיים לצמחים על פי צריכת המים השונה שלהם.
מערכת ההשקיה חייבת להתאים לסוגים השונים של הצמחים ולתת אופציה להשקייתם בכמויות המתאימות להם. צמחייה מבוססת ששורשיה כבר הגיעו לעומק האדמה תסתדר בקלות ללא השקיה בחודשים נובמבר עד מאי, אבל אם שתלנו פרחי עונה חורפיים, והגשם מבושש לבוא - גינה שלמה תושקה בשביל לספק את דרישות פרחי העונה שנמצאים בשלב קליטה, שדורש מים רבים.

בקיץ, עת יוחלפו פרחי העונה, שוב תושקה כל הגינה במשטר קליטת צמחים. אבל לרוב נרצה לשלב בגן טקסטורות, גבהים וצבעים, אז איך עושים זאת? ניתן לומר בהכללה גסה שהשיחים נשתלים מאחור והעשבוניים או פרחי העונה נשתלים לפניהם. צמחייה רב שנתית עשבונית (חסכונית במים או לא) דורשת תכיפות השקיה גבוהה מזו של השיחים, לכן - קו נפרד
פרחי עונה או צמחייה רב שנתית בעלת צריכת מים מרובה מומלץ לשתול במכלים ולהקצות להם קו משלהם, והנה לכם חלוקה. בצורה כזו ניתן לפתוח את הקו האחורי לארבע או שש השקיות עומק בשנה, את הקו הקדמי אחת לשבוע או לשבועיים (תלוי בצמחים ) ורק הקו המיועד למכלים ייפתח יומיום.

שוררת כיום אווירה כאילו מי שחפצה נפשו במדשאה הוא עבריין חסר מצפון. בואו נשמור על פרופורציות, הכול עניין של מינון ומידה. למרות זאת, כדאי לומר: דשא זה לא חובה, אפשר בהחלט ואף רצוי ליצור גינה מקסימה, שופעת ושימושית ללא דשא.

מחקרים מראים שבעלי מדשאות ענק משתמשים בלא יותר מ-50 מ"ר מהדשא שלהם. גם דשא סינתטי הוא אפשרות לגיטימית, אם לוקחים בחשבון את העובדה שהוא מתלהט בשמש. אם הוא נפרש בשטח מוצל החיסרון הזה מתבטל.
סימה קגן, חוקרת במכון הוולקני ומאקלמת צמחי נוי, הפכה את גינתה מגינה רגילה לגינה חסכונית במים בתהליך שנמשך כשלוש שנים. בשלב הראשון, היא ניגשה למחשב ושינתה את משטר ההשקיה של הגינה משתי השקיות קצרות בשבוע להשקיה ארוכה אחת לשבוע.

אחר כך התבוננה במשך כמה שבועות בגינה ובהשפעת שינוי המשטר עליה. חלק מהצמחים לא אהבו את המשטר החדש ונראו מעולפים, והם הוחלפו בצמחים חסכוניים. בשלב הבא הועבר משטר ההשקיה להשקיה ארוכה יותר אחת לשבועיים ושוב התבוננה ושוב החליפה. כך במשך שלוש שנים.
היום הגינה מקבלת ארבע השקיות עומק ארוכות בשנה, אחת לחודש בחודשים יוני-ספטמבר. להשקיות עומק ארוכות יש יתרון גדול כיוון שהן מחנכות את הצמחים לפתח שורשים עמוקים ולא מבזבזות מים על אידוי. נשמע כאילו הגינה כולה הוחלפה בתהליך, אבל לא כך הוא. רבים מהצמחים הוותיקים שהיו בגינה נשארו בה והם משגשגים ומרוצים. הגינה כוללת מדשאה קטנה, עציצים עם צמחייה "מפונקת" שמחוברים לקו נפרד, שיחים ועצים, ואין בה כמעט עשבוניים. הערוגות, כמובן, מחופות בעלים וגזם.
עוד בנושא עיצוב גינות באתר של עתר ארזי