בצה"ל מנסים להילחם בעייפות החיילים

צה"ל יחל להילחם ב"עפיצות" ובתופעת הניקורים באמצעות הקפדה על משך שעות שינה, שתיית קפה וחלוקת החיילים ל"טיפוסי יום" ו"טיפוסי לילה"

אמיר בוחבוט | 10/3/2009 9:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המוטיבציה חשובה וגם האימון ואפילו המוראל - אבל בצה"ל מתחילים להבין שכל אלו אינם שווים הרבה כאשר החייל הלוחם עייף ואינו מסוגל לתפקד.
 
חייל ישן.
חייל ישן. צילום ארכיון: יוסי אלוני

ביחידת הרפואה של חיל האוויר (ירפ"א), בפיקודו של סגן אלוף ארז בירנבוים, פיתחו באחרונה נוסחה מיוחדת לשמירה על ערנותם של טייסי הקרב בפעילות מבצעית ולקראת מלחמה. הערנות נחשבת לבעיה בחיל ובצבא בכלל, ואחד הקצינים הבכירים אף הודה כי במבצעים רחבים נאלצים הטייסים לעבוד 36 שעות ברציפות. לפיכך, ההקפדה על ערנות היא בראש סדר העדיפויות.

קצין רפואה ראשי, תת-אלוף נחמן אש, החליט לאמץ את הנוסחה ולהטמיע אותה בקרב לוחמי צה"ל, המכנים את חוסר הערנות "ניקור" או במושג הצבאי הפופולרי "עפיצות". לטענת אותו קצין בכיר בחיל האוויר, הגיעה העת לפעול בנושא.

"אין כיום תוכנית הדרכה בצה"ל לניהול ערנות", הסביר הבכיר. "מפקד ממוצע חושב ששמירה על תזונה נכונה ושש שעות שינה מספיקים כדי להביא לוחם אל מקסימום היכולות המבצעיות שלו, וזה כמובן לא נכון. כעת הוטל על ירפ"א להתאים את הנוהל לזרוע היבשה". 
600 מ"ל קפה

התוכנית המיוחדת של סגן אלוף בירנבוים, טייס מסוק "בלק הוק", כוללת כמה רבדים ומתבססת על מחקרים שנערכו לאורך השנים. מעל לכל, מושם דגש על נושא השינה.

"מפקדים נוטים להסתובב בחדרי הפיקוד ובחמ"לים גם בתום המשימה", הוא אומר. "שינה שנעה בין 10 דקות לחצי שעה מניבה ארבע שעות מבצעיות עבור הלוחם, ועל המפקדים לשמש דוגמה בנושא. גם באימונים נדרשים המפקדים ליתר תשומת לב, ועליהם לאפשר ללוחמים לישון כמה שעות לפני אימון. זה רק

יתרום להצלחת האימון".

בתחום הקפה, מסתבר שלקצינים בירפ"א יש לא מעט מה לחדש ללוחמים. "שימוש מבוקר בקפה לפני פעילות מבצעית מסייע לשמור על ערנות", נטען בנוהל החדש. "אם שותים שלוש כוסות קפה ברציפות, כשבכל אחת מהן יש 200 מ"ל קפה, מקבלים כמות אנרגיה שתישמר לטווח של חמש שעות".

בנוסף לכך, כדי לתמוך בעייפות המצטברת של הלוחמים, מאמץ צה"ל את הלהיט של יחידות העלית וטייסי הקרב האמריקאים - חטיף האנרגיה Soldier Fuel.

חיילי לילה וחיילי יום

בתחום התזונה קבעו רופאי ירפ"א כי על הלוחמים להימנע מארוחה כבדה בצהרי יום שבו יוצאים למבצע. "צריך להימנע מארוחה עתירת שומן", הם אומרים, "ולהסתפק בכריך או בארוחה קלה".

המחקרים מגלים כי גם שמירה על חום או קור הגוף מסייעת לשמירה על ערנות. "מומלץ ללבוש ביגוד נכון שיסייע ללוחמים להימנע מקור או חום גבוה, במטרה לשמור על חום הגוף", הם אומרים. "לכן יש להקפיד על שתייה מרובה".

על פי הנוהל החדש, שיקיף את כל לוחמי צה"ל, יחולק שאלון כדי למיין את הלוחמים לטיפוסים של לילה וטיפוסים של יום. "כך ניתן לסווג את החייל, גם אם לא באופן מוחלט, לפעילות יומית או לילית", מסביר הנוהל. "מצב כזה ייעל את האפקטיביות של הלוחם".

"צריך לנהל את הערנות כמו שמנהלים מלאי תחמושת או את נוהל הקרב", הסביר אחד מקציני ירפ"א. "צריך להבין שלאחר 18 שעות של ערנות מגיעה ירידה, ואז התפקודים הקוגניטיביים והמוטוריים נפגעים ממש כמו לאחר שתיית אלכוהול".

לדבריו, במצב כזה "יש קושי לשמור על בטיחות, להקשיב ואף לחשוב. לפיכך המטרה היא שלפני המבצע יכינו המפקדים את הלוחמים היטב, ולאחריו יתחקרו את נוהל הערנות כמו שמתחקרים את פעולת הקרב". בחודש מרץ תחל תוכנית ניסיונית בחטיבת גבעתי במטרה לשפר את הערנות, שתכלול הרצאות לרופאים, לפרמדיקים ולאחר מכן למפקדים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים