אורגני או חרטטני?
הזמנה ישירה מחקלאי אורגני היא רעיון נכון ומהנה, אבל כמו כל רעיון טוב יש כאלה שמנסים לתפוס עליו טרמפ. כך תבדקו אם אפשר לסמוך על ספק הירקות שלכם

שוק ירקות אורגניים בנמל תל אביב צילום: פלאש 90
ר' יודעת שאני אוהד את עקרון השיווק הישיר - מהשדה אל המקרר - ולכן התפלאה לנוכח תגובתי הצוננת. איך את יודעת שהחווה שלו באמת אורגנית? שאלתי; היא התפתלה מעברו השני של הקו, ולבסוף הודתה: כי הוא אמר.
הזמנה ישירה מחקלאי אורגני היא רעיון נכון ומהנה, אבל כמו כל רעיון טוב יש כאלה שמנסים לתפוס עליו טרמפ. לא כל מי שמגדל עגבניות ומלפפונים, מפיץ חיוכים מוארים ומציג את עצמו כאורגני הוא אכן כזה. אמנם יש בישראל חוק האוסר על מצג שווא אורגני, אבל ממתי סופרים אצלנו את החוק?
מי שמעוניין בצריכה אורגנית ישירה לא צריך להירתע, אלא פשוט לבקש מהחקלאי תעודה:
כזו המעידה על היותו חבר בארגון החקלאים האורגניים, או כזו המאשרת שהוא עובד בהשגחת אחת מחברות הפיקוח האורגניות (אגריאור, סקאל, IQC). והכי טוב - שתי תעודות. ארגון החקלאים האורגניים אחראי לקורס המכשיר חקלאים לעסוק בתחום, ומספק מדריכים שמלווים אותם באופן שוטף; חברות הפיקוח מבצעות דגימות מעבדה של הקרקע והגידולים, ומוודאות שהחקלאי עומד בקריטריונים האורגניים.
אפשר גם להתקשר לארגון החקלאים האורגניים (7361097/8 -03), שם ישמחו להגיד לכם אם הם מכירים את החקלאי שהציע לכם את שירותיו (או שיגר מייל מפתה). למרות המיתוס השחוק ("חקלאים רגילים מרססים ביום ואורגניים מרססים בלילה"), האמינות של התוצרת האורגנית המפוקחת בישראל גבוהה למדי. מי שלא מפוקח וגם לא חבר בארגון, לעומת זאת, לא נותן דין וחשבון לאיש. ייתכן שהוא אורגני בנשמה, אבל גם יכול להיות שהוא חלטוריסט שמצא דרך לעשות קופה על גבם של פראיירים, שהם במקרה אתם.