לא הכל דבש: שודדי הכוורות מכים בדבוראים

קשה להיות יצרן דבש קטן, במיוחד אם גונבים אותך. סיפורם המתסכל של לילך ותומר מהיישוב כליל, שמייצרים דבש אורגני נפלא

סופ
אביב לביא | 15/10/2011 15:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יש הרבה דבש טעים ומכוורות משובחות בישראל, אבל לאחת שמורה אצלנו פינה חמה בלב ובבלוטות הטעם: בכל פעם שאנחנו נתקלים בצנצנת מהדבש האורגני של משפחת ארז מכליל ("כליל הדבש"), אנחנו ממהרים להניח עליה יד. לא קל להשיג באזור המרכז את הדבש בעל גוון הענבר הכהה והטעם שמבקרים אנינים בוודאי היו מכנים "עמוק", וכשזה קורה, כך למדנו, צריך לקפוץ על ההזדמנות.

- בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
  
גניבת כוורות הפכה למכה שדבוראים בכל רחבי הארץ סובלים ממנה
גניבת כוורות הפכה למכה שדבוראים בכל רחבי הארץ סובלים ממנה צילום: אלכס רוזקובסקי
קצת לפני ראש השנה חלקתי את טעמי זה עם מאזיני גל"צ, ובתגובה זכיתי בשיחת  תודה מלילך, שחתומה על הדבש המדובר יחד עם בעלה תומר. היא לא שמעה את השידור - האזנה לרדיו אינה עיסוק פופולרי ביישוב המבודד שבגליל המערבי - אבל סיפרו לה.

אלא שבתום שלב הברכות קולה של לילך נעכר משהו. "אנחנו בתקופה מאתגרת", אמרה , דרך עדינה לרמוז שעסקי הדבש בצרות. "גונבים לנו את הכוורות, אנחנו לא יודעים אם נוכל להמשיך ככה". גניבת כוורות הפכה למכה שדבוראים בכל רחבי הארץ סובלים ממנה, אבל עבור מכוורת קטנה היא יכולה להיות מכת מוות.
חסר טעם

מאה כוורות יש לתומר ולילך, כולן מפוזרות בשדות הלא מרוססים שבשולי כליל, מטופלות בעבודת יד, בלי אנטיביוטיקה ובלי מניפולציות שמאפיינות חלק ממותגי הדבש התעשייתיים. הדבורים יונקות צוף מפרחי הבר העונתיים, ולכן הגוון והטעם של הדבש משתנים מדי כמה חודשים. רק שבחודשים האחרונים גנבים ארורים לקחו כשליש מהכוורות. "כוורת כזו שווה בשוק 3,000-2,500 שקל , וזה לפני ערך הדבש", אומרת לילך. "הגנבים עושים על הגב שלנו קופה יפה, אבל בעבודה הקשה הם לא מוכנים להתחלק".

סיפורם של תומר ולילך מקפל את סיפורו של שוק המזון המודרני, שבו עסקים קטנים, משפחתיים, שמתעקשים לייצר אוכל טעים, בריא, מעשה יד, מהלכים דרך קבע על סף התמוטטות והנפת דגל לבן. זה גם סיפורה המוכר של ישראל, מדינה שהתפרקה מאחריותה לספק שירותים ציבוריים ושולחת את אזרחיה לרכוש אותם בכספם הפרטי: "אחרי הגניבה הראשונה הגשנו תלונה במשטרה", אומרת לילך, "אבל

זה חסר טעם, הם לא עושים שום דבר ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לבזבז חצי יום במילוי טפסים כל פעם שזה קורה. אנחנו משלמים מסים ומצפים שהמדינה תגן עלינו, אבל הדרך היחידה שלנו להתגונן זה לממן שמירה מכיסנו הפרטי. זה יקר מאוד, ועם שולי הרווח של כוורת קטנה כל העסק יהפוך למפסיד".

לעתים הם מוותרים על כמה שעות שינה ויוצאים לסיורים ליליים, אבל אולי מוטב שלא יפגשו את הגנבים: "הבן שלנו החליט להקשות על הגנבים והטמין מסביב לכוורות קרשים עם מסמרים", מספרת לילך. "זה עבד יותר מדי טוב, ובאחד הלילות המסמרים פנצ'רו להם את הגלגלים. בתור עונש הם יצאו למסע נקמה, ובהתקף של ונדליזם נוראי עקרו כוורות, חיסלו מיליוני דבורים והרסו ציוד יקר. רק אנשים אלימים ומסוכנים מסוגלים להגיב ככה. אחרי הגניבה הראשונה והשנייה חשבנו שבזה זה ייגמר, שהם יסתפקו במה שכבר לקחו, אבל זה ממשיך וממשיך ואנחנו פשוט חסרי אונים".

aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

לא עוצר בירוק

צילום: דעות

אביב לביא במסע שבועי במטרה להפוך את הסביבה למקום נעים יותר

לכל הכתבות של לא עוצר בירוק

עוד ב''לא עוצר בירוק''

פייסבוק

דעות וטורים

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים