לא ראוי למאכל אדם: התיאבון הצרפתי עולה והצפרדעים בסכנת הכחדה
רגלי צפרדעים כבר לא מוגדרים כאוכל גורמה. בשנים האחרונות הם מוגשים גם בדוכני האוכל המהיר. הפופולאריות של המנה מסכנת את הדו-חיים. על-פי הערכות מדי שנה נקטלים לשם כך מיליארד צפרדעים. החוקרים צופים כי שליש מאוכלוסיית הצפרדעים צפויה להעלם. היתושים מרוצים, המאזן האקולוגי קצת פחות

צפרדע. מדי שנה נקטלים מיליארד צפרדעים צילום: פלאש 90
פרופסור קורי ברדשאו מאוניברסיטת אדלאייד, אוסטרליה, מומחית למדע האקולוגיה מצוות המחקר, הסבירה כי הדו-חיים הם קבוצת בעלי-החיים המצויה בסכנה הגדולה ביותר להכחדה, מבין כל המינים עקב המחלה הקטלנית (הפטריה) שתקפה אותם, הרס בתי גידולם, שינויי האקלים – ועתה הצטרף לרשימת הסכנות המאיימות עליהם גם התיאבון הנרחב של בני האדם לרגליהם.
החוקרים מאוניברסיטאות באוסטרליה, בסינגפור, בקנדה ובארה"ב, מסרו כי רגלי צפרדעים מבושלים בשמן-עמוק עם שומשום ושום ריחני, נזללים כיום בכמויות גדולות. להבדיל מהעבר, אז הוגשו לשולחן רק בהזדמנויות חגיגיות, פעמים בודדות בשנה ובכמות סמלית על הצלחת.
רגלי הצפרדעים נכנסו ב-20 השנים האחרונות לתפריטי המסעדות ההמוניות ואפילו מוצעות בקפטריות של בתי הספר בצרפת, נמכרים בדוכני שוקי רחוב באסיה ובמזללות בארה"ב. הסחר העולמי בהן מתרחב ומתנהל כל השנה – ולא כבעבר לקראת חגים מסוימים או אירועים ספציפיים.
על-פי הערכות המדענים מדי שנה נקטלים לשם כך בלבד עד מיליארד צפרדעים. קצב "קציר היתר" של הדו-חיים הללו ושליפתם מתוך בתי הגידול שלהם כדי להביאם לשולחן מצוי בקו עליה מתמשך מה שמוביל בהכרח להאצה בקצב היעלמותם, הצטמקות אוכלוסיות הצפרדעים והקרפדות עד למימוש התחזיות בדבר הכחדתם בעתיד.
כשזה יקרה, לא זו בלבד שלמארג המזון בעולם יאבד אז חלק משמעותי – אלא אז גם תגלו על בשרכם, שבסביבתכם יש יותר יתושים מבעבר כיוון שבעל-החיים שניזון מהם ותרם לסביבה נקייה מחרקים-עוקצים אלו – פשוט נעלם.
צרפת: יבוא של 4,000 טון צפרדעים
אינדונזיה, על פי הנתונים העדכניים, היא היצואנית הגדולה בעולם של צפרדעים-למאכל. ענף יצוא זה גדל בה בתוך עשור אחד, מ-31 מיליון ל-160 מיליון צפרדעים בשנה שמגיעים לצלחות בארה"ב ובאירופה. צרפת מייבאת מדי שנה עד 4,000 טונות של צפרדעים למאכל. אינדונזיה מייצאת למעלה מ- 5,000 טונות. הם גם חביבים מאד במטבחיהם של תושבי הונג-קונג, סין, סינגפור ומאלזיה. וכל זאת בנוסף לצריכה המקומית הגבוהה של בשרם שבאינדונזיה בלבד הוא גדול כדי פי שבעה מהיקף היצוא של מוצר זה.

צפרדע. שליש מאוכלוסיית הצפרדעים יעלם בעשורים הבאים צילום: רויטרס
בעקבות הנתונים הללו קרא צוות המחקר להטלת מכסות מחמירות מאד של צייד הצפרדעים כדי לצמצם את סכנת הכחדתם. הם תובעים להנהיג פיקוח בינלאומי מחייב ובעל סמכויות בנושא. הכוונה לייצר מנגנון הדומה למגבלות צייד הקרוקודילים שגם בשרם נחשב למאכל-תאווה בלא מעט מקומות בעולם (ועורם – נדרש לתעשיית אביזרי אופנה כמו נעלים יקרות ותיקי-יד), אבל בשנים האחרונות קיימות הגבלות על היקף הצייד שלהם. ההגבלות נעשות מתוקף הסכם בינלאומי - CITES –"אמנת הסחר
הבינלאומי במיני-חי שבסכנת הכחדה".
היום מוכרים כ-6,000 מינים של צפרדעים. על-פי הערכות כשליש מהם ייעלמו כליל מעל פני האדמה בעשורים הבאים. במלים אחרות: מדובר בשיעור ההכחדה הנרחב ביותר מאז שנעלמו הדינוזאורים. אחת הדוגמאות הבולטות: צפרדע אדומת-רגליים הייתה נפוצה מאד בקליפורניה. במאה ה-19, בעיצומה של "הבהלה לזהב" גילו אותה בני אדם כבשר טעים למאכל – ומאז החלה אוכלוסייתה להצטמק בקצב מוגבר, עד שהיא כיום מאד נדירה, אם בכלל קיימת.







נא להמתין לטעינת התגובות






