ערביי עכו על המהומות: הכתובת הייתה על הקיר
פעילים חברתיים מקרב ערביי עכו חיברו דוח הגורס שאירועי האלימות היו השיא בהתקפות של היהודים על הערבים וכי הם עברו סוג של 'טיהור אתני'

כוחות משטרה מפנים את אחד המפגינים במהלך המהומות בעכו. צילום: אי-פי
הדוח, שנערך על ידי ועד הפעילים למען עכו - התארגנות ספונטנית שקמה מאז פרוץ המהומות ושמורכבת מפעילים בולטים ובהם: עלאא' חליחל, רים חזאן ואיאד ברגותי - סוקר על פני 14 עמודים את השתלשלות אירועי השבוע האחרון ואף לפני כן. במסיבת העיתונאים לקחו חלק גם תושבים שבתיהם הוצתו או שהוכו במהלך האירועים.
בדוח מצוינות נקודות מפתח ובהם מכתבו של תושב העיר, ח"כ השייח' עבאס זכור (רע"מ-תע"ל), לשר לביטחון פנים, אבי דיכטר, ערב יום הכיפורים. במכתב התריע זכור מפני אפשרות של חיכוכים ביום הכיפורים עצמו.
עוד ציינו בדוח את נסיעתו של תוופיק ג'מאל, את ההתקפות על רכושם ועל גופם של תושבי העיר הערבים ואת ההתנצלות שפרסמו ראשי הציבור הערבי בעכו על מעשהו של ג'מאל. בדוח לא נפקד גם מקומן של העצומות בעלות הנינוח הגזעני, שקראו לציבור היהודי להטיל חרם כלכלי על ערביי עכו.
עדיין לא נמצא פתרון לבתים ההרוסים
מחברי הדוח קובעים כי עדיין לא נמצא פתרון למשפחות הערביות שאיבדו את קורת הגג שמעל ראשיהן לאחר שבתיהם הוצתו. "עדיין אין פתרון למשפחות הערביות שגורשו משכונת מזרח העיר בלילות המהומות", נכתב בדוח. "רובן נמצאות בבתי מלון ובבתי קרובי משפחה והמשטרה אינה פועלת להחזרתן לבתיהן".
אחת הנקודות המרכזיות בדוח היא הטענה שלפיה אירועי יום הכיפורים מהווים נקודת שיא בהתקפות של תושבים יהודים על ערביי העיר שהחלו כבר לפני שש שנים. "התנכלויות היהודים בערבים בעיר עכו לא התחילו בערב יום כיפור 2008", נכתב בדוח.
"כבר ב-2002, ערב הקמת ישיבת ההסדר ומעבר מתנחלים לעיר, החל גל התקיפות, הטרור וההפחדה".
עם זאת, עיקר ההאשמה מופנה לעבר גורמי ימין ולעבר מתנחלים שהחלו להגיע בשנים האחרונות בהמוניהם לעכו ולערים מעורבות נוספות כדי "לייהד" ערים אלו.
"בשנים האחרונות התמקמו 'גרעיני התיישבות' של הימין הלאומני בלוד, רמלה, עכו ויפו ובאיזורים שיש בהם 'סכנה דמוגרפית' בעידוד המועצות המקומיות, כשהם מבטיחים לעשות 'עבודה חברתית'", נכתב בדוח. "כיום ישנם בעכו קרוב ל-200 תלמידי ישיבה, בנוסף ל-1,000 מתנחלים בקירוב".