מלחמת יום כיפור: הקרב על הזיכרון

רק מי שמוכן לערער על הנראטיבים המקובלים יבחן גם את האמיתות המזויפות על האחדות הלאומית בקרבות ההם

עפר שלח | 7/10/2008 5:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כמו עשן אפור המגיח מתחת לדלת נעולה מבצבצים בשבועות האחרונים החוצה סיפורים על מלחמת יום הכיפורים. לפחות חמישה ספרים חדשים הופיעו לאחרונה או עומדים בדפוס, וכל אחד מהם מעורר תגובות. אחרים ממתינים לתורם, יחד עם כתבות מגזין וסרטי טלוויזיה.

35 שנים אחרי, המלחמה ההיא חיה הרבה יותר מרוב האירועים הישראליים. בהרבה מובנים, היא מלחמת העולם השנייה שלנו: אירוע כל כך טוטאלי, אולי האחרון שהקיף באמת מדינה שלמה ונגע בכל אחד מאזרחיה.

המשפחות והחברים של אלפי ההרוגים, עשרות אלפי הפצועים והלומי הקרב, ואלה שנושאים איתם זיכרונות שהזמן לא מוחק, כל אלה מתעקשים לספר את סיפורם.

זה טבעי לגמרי, ונדיר רק אצלנו. כנראה שצריך אירוע בסדר הגודל של יום כיפור כדי לצלוח את מעטה העור העבה וסף הריגוש הגבוה שיצרנו לעצמנו. כנראה שצריך קהילה כמו שהייתה אז, לפני גלי העלייה וההפרטה והתפרקות השלטון, כדי לשמר את הזיכרון. כנראה שצריך טלטלה רגשית כמו שעברה על כל מי שחי כאן אז, כדי שהדיה עדיין יהדהדו אחרי כל כך הרבה זמן.
על קוד השתיקה

צה"ל שהה בלבנון 18 שנים, אבל הן היו נחלתה של קהילה קטנה, לא יותר מ-1,000 איש, כולל משפחות, בזמן נתון. בשנים האלה, שהן גם שנות האינתיפאדה, הוא גם הלך והתרחק ממהותו של צבא עם: הזיהוי שלו עם כלל שכבות האוכלוסייה התעמעם, חלק מהאליטות התרחקו ממנו נפשית, מלאכתו הייתה חסרת תהילה ושנויה במחלוקת.

על הלחימה בשטחים כבר אין ממש מה לדבר בהקשר הזה. ויום כיפור עדיין כאן. הקולות מן הזמן האחרון נוגעים לסיפורים, גדולים כקטנים, שנדחקו הצדה מסיבות שונות אל מול התימות הגדולות של המלחמה.

המחדל המודיעיני, גבורת הבלימה בצפון, הטרגדיה של

המעוזים, מלחמות הגנרלים בדרום. ספרו המרתק של שמואל גורדון "30 שעות באוקטובר", על ימי הלחימה הראשונים של חיל האוויר פותח את פקק הבקבוק שנשמר סגור בקנאות במשך שנים: חיל האוויר הוא קהילה קטנה, טייסיו משרתים בו זמן ממושך. קוד שתיקה אפף את הוויכוח על תפקודו של החיל והחלטות מפקדיו בימי המלחמה הראשונים.

גורדון מנפץ אותו באומץ וביסודיות. לרוע המזל, בני פלד איננו כאן כדי להשיב לו ישירות וגם מוטי הוד, שהזדמן לי לערוך איתו את הראיון האחרון שנתן בחייו על העניין הזה, כבר איננו. איזה קרב אדיר וחשוב על הזיכרון זה יכול היה להיות.

מי שחשוב לו מה היה, חשוב לו גם מה יהיה

מערכה נוספת, ממש בקרוב, תעסוק בבלימה בצפון. האם הושכחה גבורתם של לוחמי חטיבה 188, שנמחצה בימי המלחמה הראשונים ומפקדיה נהרגו? האם הסורים נבלמו בדרכם לכינרת או שלא התכוונו להגיע לשם מלכתחילה? האם זה חשוב? כן, למאות אנשים המהלכים בינינו ועבורם השאלות האלה הן מציאות יומיומית.

עבור לא מעט מידידיי, שגדלו בישראל המופרטת, התקשורתית והצינית, שבה אורך חייו של סיפור הוא באמת לא יותר מרבע שעה, יש לסיפורים האלה ריח חמוץ של ויכוחי קשישים על חלוקת התהילה. אבל בעיניי, הקרב על הזיכרון הוא מבחן לאיכותה של חברה.
 
רק מי שבאמת חשוב לו מה היה, חשוב לו גם מה יהיה. רק מי שמעז לחפור מתחת לכל נראטיב מקובל, שנכנס ביסודיות ובזעם לבדוק כל סיפור שהכל משוכנעים שהוא אמיתי, יבדוק גם את האמיתות שמנסים למכור לו לגבי מחר.
 
במדינה שבה כמעט אין היום כבר שום ויכוח, שבה ימין ושמאל ודתיים וחילונים מתכנסים תחת מטרייה נוחה אחת של "כולם נגדנו" ואחדות לאומית, חשוב לריב על מה שהיה פה פעם, בימים נוראים באמת.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עפר שלח

צילום: .

בעל טור במעריב, מגיש תוכנית בערוץ 10 ופרשן הכדורסל של ערוץ הספורט. פירסם ששה ספרים. רץ מרתונים להנאתו

לכל הטורים של עפר שלח

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים