אופרת סבון: תביעה נגד חברות הקוסמטיקה בגין שימוש בכימיקלים
יצרנית הסבון האורגני משפחת ברונר הכריזה מלחמה על ענקיות הקוסמטיקה העולמיות ותבעה את רובן מאסתי לאודר ועד סטלה מקרטני. "הן טוענות שהמוצרים אורגניים, אך מוסיפות להם חומרים כימיים", מסביר המנכ"ל דיוויד ברונר.לרגל הביקור בישראל הם מספרים איך מנהלים עסק משפחתי ומה לעשות כדי להיות ירוק באמת

בני משפחת יצרני הסבון הגיעו לישראל בהרכב מלא לרגל השקת הסבונים האורגניים שלהם. בימים אלה הם מנהלים מאבק משפטי מול ענקי הקוסמטיקה בעולם המגדירים את מוצריהם כטבעיים וכאורגניים, אך בפועל משלבים תוצרים של התעשייה הפטרוכימית וחומרים שלצורך גידולם השתמשו בזבלים כימיים וחומרי הדברה.
העסק המשפחתי שלהם, שכולל כיום סדרת סבונים ממכרים המכילים שילוב של שמנים יקרים ועשירים, ביניהם שמן המעשיר בחומצת אומגה 3 ו- 6, שמן חוחובה, שמן דקל, שמן קוקוס ושמנים אתריים הגדלים בחקלאות אורגנית, החל כבר לפני שלושה דורות בגרמניה.
ד"ר עמנואל ברונר, כימאי מדופלם ומייסד החברה, היה דור שלישי למשפחת סבונאים יהודים אורתודקסים, עשירים ומצליחים שחיו בגרמניה. לאחר שהוריו נספו בשואה, הוא הגיע לאמריקה. זו היתה תקופה טובה למדע: הכימיקלים התגלו לראשונה והחל השימוש בהם לצרכי יום-יום, וגם המצאת הפלסטיק שינתה את תפיסת הצרכנות ויצרה את הרושם שהחיים הטובים רק מתחילים. אך המהפכה הגדולה לא נראתה לד"ר ברונר חיובית ומבטיחה. הוא בחר שלא להיגרר אחרי הטרנד החדש, ופיתח את סבוניו הטבעיים שיוצרו על ידי נוסחאות אקולוגיות פשוטות המתבססות על איכות ומומחיות מהעולם הישן.
לצד עבודתו, טיפח ד"ר ברונר פילוסופיה אישית משולבת בחזון וברצון עז להפוך את העולם למקום טוב יותר, ונהג לנאום ולהפיץ את תורתו ברחובות העיר ובכנסים שיזם. הפילוסופיה שלו התבססה על חזיון של אסון אקולוגי. הוא דימה את כדור הארץ לחללית שיש לשמור עליה, ותבע באוזני מעריציו את המושג "קפיטליזם קונסטרוקטיבי"-מצב שבו אתה מרוויח, אך חייב לחלק רווחים בין עובדי החברה ולהחזיר רווחים לאדמה, אחרת תגיע לדרך ללא מוצא.
"בעקבות מותו של סבי, ושנה לאחר מכן מותו הפתאומי של אבי, קיבלתי לידיי את החברה בגיל 24 והייתי חדור מוטיבציה להצליח חשבתי שזה יהיה דווקא כיף לעבוד עם המשפחה", מספר נכדו של עמנואל ברונר, דיוויד ברונר, נשיא החברה כיום. "למדתי רבות על ייצור הסבונים הטבעיים, התעמקתי בחומרי הגלם, ולאט לאט התחלתי לשים לב לתוויות של יצרני סבונים שכינו את מוצריהם'טבעיים'. הבעיה היתה שבין מרכיבי המוצר נגלו לעיניי אזכורים של כמה כימיקלים שאף צרכן מן השורה לא יכול היה להבחין בהם".
דיוויד החליט לקחת את הסבונים הטבעיים צעד אחד קדימה, להפוך אותם לאורגניים, וכחלק מהתהליך גם להילחם על טיהור המושג "אורגני". בצעד אמיץ החליט דיוויד, בשיתוף אחיו מייקל ברונר סמנכ"ל השיווק, לצאת למלחמה בחברות הקוסמטיקה ולדרוש מהן להסיר ממוצריהן את התווית האורגנית.
שתי חברות בלבד בחרו לשתף פעולה ולהחליף את התווית המטעה, ואילו השאר בחרו להמשיך בדרכן ובו בזמן ליהנות מהדים תקשורתיים והתעניינות במוצרים. מכתב התביעה עולה כי למעלה מ -20 חברות קוסמטיקה ברחבי העולם, ביניהן אסתי לאודר, המשווקת את מוצריה בישראל, אואסיס וסטלה מקרטני, מייצרות מוצרי טיפוח המכילים רכיבים כימיים, בעוד שרכיב אורגני אחד קטן שהוחדר למוצר הפך למרכיב המרכזי.
"זה כמו להכניס כמה טיפות לימון לאקונומיקה ולהכריז שזה מוצר טבעי-זו הטעיה ברורה", טוען דיוויד. "כשהצרכן מושיט את ידו אל עבר מוצר עם תווית המגדירה אותו כאורגני, הוא חושב שהוא קונה מוצר אורגני במלוא מובן המילה, אבל למעשה הוא רוכש מוצר המכיל בתוכו מרכיבים כימיים כמו כל מוצר רגיל אחר
דיוויד ומייקל ברונר ממשיכים את מורשתו של הסבא, שחלם לשווק את מוצריו בישראל אך מעולם לא הצליח להגיע לזה מאחר ואת רוב משאביו השקיע בפיתוח סבונים והחדרת מסרים חברתיים. לפי האידיאולוגיה שפיתח, הם עושים כמיטב יכולתם לנהל את החברה על ידי כוחו של גלגל החיים, עם אג'נדה חברתית ברורה של סחר הוגן ושמירה על כדור הארץ.
הם מעסיקים חקלאים ממדינות העולם השלישי, תוך כדי הקפדה על גידול חומרי הגלם של הסבונים בתנאים אורגניים בלבד ומניעת ניצול עובדים, להם הם משלמים על פי שוויים של המרכיבים בארצות הברית. את אריזות הסבונים הם מייצרים מפלסטיק ממוחזר, ואת רווחי המכירות הם מפרישים בנדיבות לעובדי החברה ואף תורמים לקהילה. יש להם חזון יחיד וברור, והם מוכנים להקריב לא מעט למענו. העיקר שבסוף הדרך הם יצליחו לתקן את העולם.
בחברת אסתי לאודר הנמנית עם רשימת החברות הנתבעות ומשווקת את מוצריה בארץ בחרו שלא להגיב לכתבה.