דוח: מורה בישראל מרוויח כמחצית מהמורים במערב

דוח ארגון OECD, שבחן מערכות חינוך במדינות העולם, מעלה פרטים מדאיגים על המצב החינוך בישראל. ע"פ הממצאים, שכר התחלתי של מורה עומד על 13,257 דולר, בעוד שהשכר הממוצע במערב - 27,828. בנוסף, מספר התלמידים הממוצע בכיתות גבוה

אפרת זמר | 9/9/2008 12:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשנים האחרונות ירד קרנם של העוסקים במקצוע החינוך, ועתה מתברר כי הם גם מרווחים שכר נמוך. מדוח שמפרסם בצהריים (ג') ארגון ה-OECD, הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי עולה כי מורה בישראל מרוויח מחצית מעמיתיו במדינות המערב. כמו כן, הכיתות בישראל עמוסות יותר לעומת מספר התלמידים בכיתות במדינות המערב.
כיתת לימוד
כיתת לימוד צילום ארכיון: אדי ישראל

ארגון ה-OECD הוא מסגרת המאגדת 30 מדינות דמוקרטיות, שעוסק בשיתוף פעולה מול האתגרים הכלכליים, החברתיים והסביבתיים, המאפיינים את עידן הגלובליזציה של כלכלת העולם.

על פי הדוח, בישראל שכר שנתי התחלתי של מורה הוא 13,257 דולר, בעוד שממוצע השכר במדינות ה-OECD הוא 27,828 דולר בשנה. בארצות הברית השכר אף גבוה יותר, ושכר התחלתי שנתי עומד על 34,895 דולר.

הדוח עוסק גם במספר התלמידים בכיתה ממוצעת. מספר התלמידים הממוצע בכיתה בבית ספר יסודי בישראל הוא 27.5, ובחטיבת הביניים המספר הוא עולה ל-32.8. מדובר במספר גבוה ביחס לממוצע מדינות המערב, שעומד על 21.5 תלמידים בבי"ס יסודי ו-24 תלמידים בחטיבת הביניים. בארצות הברית מספר התלמידים בבית ספר יסודי הוא 23.1 ו-24.3 בחטיבת ביניים.
מספר התלמידים בכיתה בישראל גדול בהשוואה למערב

שרת החינוך, פרופ' יולי תמיר, הדגישה כי הנתונים מתייחסים לשנת 2006, לפני שהתחילה רפורמת אופק חדש, המשפרת את שכר המורים. יחד עם זאת יש לציין, כי הרפורמה פועלת ב-800 בתי ספר בלבד ומורים רבים עדיין לא שיפרו את שכרם.

"אנחנו במהלך משמעותי של שיפור שכר המורים, ובכוונתנו ליצור פער חיובי בין שכר המורים לשכר הממוצע במשק", אמרה השרה תמיר. "התהליך נבנה, והסף יעלה".

מנכ"לית הרשות הארצית למדידה והערכה, פרופ' מיכל בלר, אמרה כי בישראל ישנו מצב בו יש הרבה כיתות גדולות והרבה כיתות קטנות, ואין הרבה כיתות בסדר גודל ממוצע. יחד עם זאת, לכיתות גדולות יש הרבה מורים.

שלשום פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי למרות שאחוז ההוצאה לחינוך מהתוצר המקומי הגולמי בישראל גבוה מזה שבכל המדינות החברות ב-OECD, התלמיד הישראלי מקבל חלק קטן יותר ממשאבי החינוך בהשוואה לתלמיד ברוב המדינות הללו.

ההוצאה הלאומית לחינוך בישראל הסתכמה בשנת 2007  ב-56.2 מיליארד שקל, המהווים 8.5% מהתוצר המקומי

הגולמי, בהשוואה ל-5.8% בממוצע במדינות ה-OECD. לעומת זאת, כאשר משווים בין המדינות את ההוצאה הלאומית לחינוך לתלמיד, מוצאים את ישראל רחוקה מראש הרשימה. ההוצאה הלאומית לתלמיד בישראל עומדת על 6,540 דולר (על בסיס שווי כוח הקנייה) לעומת 7,061 דולר בממוצע במדינות ה-OECD.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בארץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים