לבני: פינוי מרצון מהגדה - רק אחרי שנקבע גבולות
הדיון הצפוי ביום ראשון בממשלה על הצעת חוק פינוי-פיצוי ביהודה ושומרון מעורר תגובות נזעמות מימין, בעוד שחברי כנסת משמאל מברכים על המהלך. "המהלך יחליש את המדינה ולא אתן לו ידי", אמר שאול מופז. ח"כ וילן: "יש לתת את האופציה לחזור הביתה"

שרת החוץ, ציפי לבני, וראש צוות המשא ומתן עם הפלסטינים הביעה את התנגדותה ליישום תוכנית פינוי-פיצוי מרצון, בשלב זה. "פינוי מרצון אפשר יהיה לקדם רק אחרי שנדע מה הגבול", אמרה לבני בבית קדימה בתל אביב. "רק אחרי שתיושם מפת הדרכים, נוכל לעבור לשלב הבא".
שר התחבורה שאול מופז, איש מפלגתו של ראש הממשלה, הכריז גם הוא מתנגד נחרצות לחוק פינוי-פיצוי. "זהו חוק שמחליש את ישראל ומחליש את עמדתה בכל משא ומתן עתידי", אמר מופז והדגיש: "לא אתן לזה יד". מקורביו של המתמודד לראשות המפלגה הוסיפו כי תמוהה הכוונה לקיים דיון בעניין דווקא כעת.
"כנראה ישנם פרטים במשא ומתן ששותפה לו גם ציפי לבני, שאינם ידועים לציבור", הוסיף מופז ושיגר חצים לעבר המתמודדות מול בפריימריז על הנהגת קדימה. "אולי יכולים להסביר את החיפזון בהעלאת הצעה כזאת". שר התחבורה המשיך ואמר כי "אם נעשות בחדרי חדרים פעולות שהציבור לא יודע עליהם, אנו קוראים ללבני להבהיר את הדברים לציבור באופן חד, ולהפסיק לדבר בשתי השפות".
יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, מחה אף הוא נגד כוונת הממשלה לקיים דיון בנושא פינוי-פיצוי למתנחלים ביהודה ושומרון. "אולמרט ממשיך בניסיונות לבצע מחטפי מדיניות ברוח השמאל הקיצוני, בימיו האחרונים בתפקיד", אמר ח"כ סער. "לאולמרט לא היה רוב בכנסת להעביר חוק הזוי זה לפני שהתפטר, אין ולא יהיה לו רוב להעבירו גם עתה".
בסיעת ישראל ביתנו אמרו כי הם מצפים "שהדיון היחיד שיהיה בממשלה בעניין פינוי-פיצוי זה מאום אל-פאחם ולא מיהודה ושומרון". הם הוסיפו ואמרו כי על שרי ש"ס "להסיק מסקנות ממצעד האיוולת שמובילה הממשלה בימים האחרונים, ולפרוש מהממשלה".
בעקבות הדיון הצפוי בממשלה על חוק פינוי-פיצוי אמר ח"כ אליהו גבאי (מפד"ל), כי "הדיון בחוק פינוי-פיצוי מוכיח שוב כי מדובר בממשלה ללא ערכים, שאיבדה כל כיוון וחזון ציוני". לדבריו, "ההיסטוריה לא תסלח לממשלה שמשרתת גורמים פוסט ציוניים, דנה בתוכנית טרנספר ליהודים ומקדמת ויתור על ירושלים והגולן".
ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד) כינה את כוונת הממשלה לדיון
ריבלין הוסיף, כי "פינוי-פיצוי מוקדם ישפיע דווקא על המתיישבים שיושבים בגושי ההתיישבות, שגם לפי מצע קדימה וגם לפי מסמך בוש, מוכרים כאיזורים חיוניים לבטחונה וקיומה של ישראל. הממשלה מגלה חוסר הבנה מדינית וחוסר התחשבות בצרכים הקיומיים של מדינת ישראל".
ואילו יו"ר סיעת האיחוד הלאומי מפד"ל ח"כ אורי אריאל אמר כי "כבר לפני שנתיים הנחתי במזכירות הכנסת חוק פינוי-פיצוי לערביי יהודה ושומרון. ביום שתחליט הממשלה להביא להצבעה את החוק הגזעני, המפלה והאנטי ציוני של פינוי-פיצוי למתיישבים - אגיש גם את החוק שלי".

ח"כ אריאל הוסיף כי "בימים האחרונים של דמדומי שלטונו מנסה אולמרט, בצורה פתטית ועלובה לחולל ספין שיסיח את הדעת מהמורשת השלטונית שלו, שהיא השחיתות האישית. הוא כנראה האחרון במערכת הציבורית שסבור שמישהו עוד מתרגש מהצהרותיו".
למבקרים התווסף גם ח"כ עתניאל שנלר (קדימה), חבר סיעתו של ראש הממשלה, שאמר: "אם חוק פינוי-פיצוי יעבור, יש לפרק את הממשלה. במדינה דמוקרטית לא קובעים גבולות מדינה בשוחד ממלכתי. משמעות החוק בכל שטח בו הוא חל הוא קביעת גבולות קבע של המדינה".
לעומת ההתנגדות בימין, בסיעות מהצד השמאלי של המפה הפוליטית בירכו על המהלך. השר עמי אילון (עבודה) הביע את תמיכתו בתוכנית וציין כי "קידום היוזמה הוא אחד הלקחים החשובים והמרכזיים מהפינוי החפוז והמאולתר מרצועת עזה".

אילון ציין עוד כי "קידום היוזמה הוא יותר מלגיטימי, ויאפשר לעצב מציאות של שתי מדינות עוד טרם הסכם. העבודה קיבלה כבר החלטה ברורה, לפיה קידום היוזמה היא אחת הסיבות העיקריות לישיבתה בממשלה".
חברתו למפלגה ח"כ קולט אביטל, ממובילי חוק פינוי-פיצוי בכנסת, בירכה על הדיון בנושא בממשלה. "אני שמחה שהשר רמון אימץ את רוח הצעת החוק שיזמתי לפני כשנתיים ורואה בה את הכיוון המדיני הנכון", אמרה. "הבאת הנושא לדיון בממשלה מחזקת את עמדתי בעניין, ואני קוראת לממשלה לקדם את הנושא במהירות האפשרית".
ח"כ אבשלום וילן (מרצ), מיוזמי חוק פינוי-פיצוי מרצון, אמר כי הוא מקווה שהממשלה תאמץ את החוק ותיתן פיתרון לעשרות אלפי מתנחלים בעלות נמוכה יחסית. "צריך לתת להם את האופציה לחזור הביתה", אמר.