הרשויות לא מפסיקות לבזבז מים
למרות שמשק המים הגיע למצבו החמור ולמרות שהכנסת החליטה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית בנושא, מעדיפות הרשויות המקומיות להתעלם מהחוק היבש ולהשקות אזורים ציבוריים בשעות האסורות
בתמונות, אשר צולמו כולן על ידי פקחי רשות המים, ניתן לראות בבירור השקיה המבוצעת בשטחים ציבוריים על ידי העירייה בשעות האסורות. על פי התקנות, בין החודשים אוקטובר ומאי מותר להשקות באמצעות ממטרות רק בין השעות 07:00 - 19:00, וזאת מפני שבשעות אלו המים לא מתאדים במהרה והניצול שלהם הוא מרבי. מרשות המים נמסר כי הם רואים בחומרה רבה את הבזבוז הגדול של הרשויות המקומיות, המשקות בניגוד לתקנות. "רשות מקומית המרשה לעצמה לבזבז מים ולהשקות בניגוד לתקנות", נאמר , "מעבר להיותה עבריינית, מגדילה את הסיכוי שניאלץ לייבש את הגינות כולן, כולל הגינות הפרטיות".
ועדת החקירה הממלכתית, שעל הקמתה הוחלט אתמול, אמורה לבדוק את הכשלים שגרמו לכך שבמשך שנים לא יושמו המלצותיהן של ועדות מקצועיות רבות ואת ההתעלמות מהחלטות ממשלה בנושא. כמו כן, תתבקש הוועדה לגבש שורת המלצות לטווח הקצר והארוך, בכדי להבטיח אספקת מים סדירה לאזרחי המדינה. יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אורלב, ועוד ארבעה מחבריה, ינסחו במהלך השבוע את כתב המינוי של הוועדה החדשה ואת הגדרת סמכויותיה, ויעבירו אותם לנשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, כדי שתקבע מי השופט שיעמוד בראש הוועדה ומי יהיו חבריה.
"משבר המים הוא לא מכה מידי שמים, אלא מכה בידי אדם", אמר אורלב. "הבעיה נובעת ממחדלים חמורים של ממשלת ישראל לדורותיה, שהעדיפה שיקולים כלכליים מיידים על פני ההשקעות אשר דרושות להקמת מכוני התפלה, שיקום האקוויפרים וקידוחי מים, תוכנית חסכון אפקטיוויות והשבת מי קולחין".
שר התשתיות בנימין בן אליעזר תמך גם הוא בהחלטה, וטען כי מדינת ישראל נמצאת בעיצומו של משבר מים שלא ידעה כדוגמתו. תומך נוסף היה ח"כ דב חנין מחד"ש, יו"ר עמית של השדולה הסביבתית חברתית בכנסת. "אפשר עדיין לפעול לשינוי אמיתי", הוא אמר, "אבל הפעולה צריכה להיות כוללת, נחושה ומהירה".
העיריות מסבירות
התמונות מציגות בזבוז מים בשבע רשויות שונות: הוד השרון, חיפה, תל אביב, פתח תקווה, לוד ונהריה. בעיריית הוד השרון טענו כי "ההשקייה מכוונות לעבודה בשעות הלילה ורק במקרים חריגים טיפול במערכות מופעלות ממטרות בשעות הים, בחיפה הסבירו כי מדובר בהשקיה חד פעמית לצורך דישון וריסוס. עיריית תל אביב ציינה כי ההשקייה בפארק מנלם בגים הופעלה רק לצורך בדיקת ותיקון ממטרות ועיריית פתח תקווה הצהירה שלעיתים עבודות תחזוקה מחייבת את פתיחת הממטרות גם ביום.
בעיריית לוד לוד מערכת ההשקייה בגן האחים היא ידנית ולכן ההשקייה מבוצעת ביום, אך התחייבו
למחשב אותה בהקדם. בנהריה העבירו את האשמה לקבלני הגינון וציינו שאלו קיבלו הנחייה שלא להשקות ביום ושמדובר, ככל הנראה, בניסוי תיקון ואילו עיריית רעננה מסרה ש"מדיניות ההשקייה נעשית על פי התקנות, אם במקרה המדובר התגלתה תקלה או חריגה הנושא ייבדק ביסודיות".
בהכנת הידיעה השתתפו זוהר סוסנקו, אילן מציק, תומר ולמר ואלי לוי
האם גם אתם ראיתם את העירייה משקה את הפארק בשעות היום ? צפיתם בבזבוז מים אחר ? צלמו ושלחו אלינו - yarok@nrg.co.il
-
רשות המים
1 / 709:20 - הוד השרון, פארק ארבע עונות.
-
רשות המים
2 / 709:15 - חיפה, קריית שפרינצק.
-
רשות המים
3 / 709:30 - תל אביב, פארק בגין.
-
רשות המים
4 / 716:00 - פתח תקווה, צומת סלע.
-
רשות המים
5 / 709:20 - לוד, גן האחים.
-
רשות המים
6 / 710:30 - נהריה, סמוך למעון ויצ"ו.
-
רשות המים
7 / 710:40 - רעננה, מגרש כדורגל.