הקרב על בילעין עובר לבית המשפט בקנדה
תושבי הכפר יגישו לביהמ"ש במונטריאול תביעה נגד כמה חברות קנדיות הבונות בעיר מודיעין עילית, על 2,000 דונמים שהופקעו מרשותם

תושבי בילעין משקיפים על השטחים שהופקעו. צילום: יהונתן שאול
תושבי היישוב מנהלים מאבק ארוך ומתוקשר נגד תוואי גדר ההפרדה, אשר הפקיע 2,000 דונמים מתוך 4,000 הדונמים השייכים לכפר. על האדמות שהופקעו החלה הקמת שכונת מגורים גדולה -מתתיהו מזרח. לפני כעשרה חודשים קבע בג"ץ כי תוואי הגדר אינו חוקי והורה להסיט אותו. עוד קבע בית המשפט כי הקמת השכונה אינה חוקית, אך הבניינים שהוקמו בה לא ייהרסו.
התכנון המקורי היה להקים בשכונה כ-3,000 דירות. אלף מהן היו אמורות להיות מוקמות על ידי חברת הבנייה חפציבה, אך בגלל קריסת החברה הפרויקט הוקפא. יתר היחידות מוקמות על ידי שתי חברות קנדיות - "גרין פארק" ו"גרין מאונט".
השבוע החלו תושבי הכפר, באמצעות עורך דינם מיכאל ספרד ומרק ארנולד, בהליכים משפטיים נגד שתי החברות בקנדה, בטענה שבניית השכונה מנוגדת למשפט הבינלאומי ומהווה פשע מלחמה. "מבחינה משפטית הגדה היא שטח כבוש ואסור להקים בו יישובים עבור האוכלוסייה הכובשת", הסביר עו"ד ספרד.
רוצים את האדמות חזרה
התובעים ידרשו מבית המשפט העליון של חבל קוויבק להוציא צו מניעה שיאסור על החברות הקנדיות להמשיך ולבנות את השכונה, וכן צו נוסף להחזרת המצב לקדמותו, שמשמעותו הריסת המבנים שכבר הוקמו.
הם ידרשו גם שיוטל על החברות הקנדיות כעונש תשלום בסך שני מיליון דולר. מוחמד חטיב, מזכיר מועצת בילעין, ציין כי לאחר דיון פנימי החליטו התובעים לא לדרוש פיצויים לעצמם, כדי שלא יוכלו לטעון נגדם כי הגישו את התביעה משיקולים כספיים. "אנחנו רק רוצים לקבל בחזרה את הקרקעות שלנו", אומר חטיב.
"המשמעויות של התביעה הזו הן מרחיקות לכת", אומר עו"ד ספרד. "הגשת התביעה, על אחת כמה וכמה אם היא תצליח, תביא ללחץ
עצום על חברות ומשקיעים המוכנים להשקיע בהתנחלויות. חוקים כמו בקנדה יש גם באירופה ובאמריקה. זה הכיוון שאליו העולם צועד: צווים שיפוטיים מכל רחבי העולם יאסרו הפרות חמורות של המשפט הבינלאומי גם במקומות אחרים. אני מאמין ומקווה שנצליח להשיג את זה כבר בתיק הזה".
בבילעין הביעו אתמול אופטימיות זהירה בנוגע למהלך המשפטי. "זו עוד אופציה במקביל למאבק הלא אלים שאנחנו מנהלים", אומר חטיב. "המטרה שלנו היא להעביר מסר לכל החברות הבינלאומיות שעובדות בגדה ועוברות על החוק הבינלאומי. אנחנו לא יודעים איך התביעה תתגלגל אבל מקווים שהיא תצליח. אנחנו אופטימיים, אחרת לא היינו פועלים בדרך זו".