"לא חוקי, אבל אין צורך להרוס"
בג"ץ קיבל את טענת שלום-עכשיו: שכונת מתתיהו-מזרח לא חוקית, אך במקום הריסה ישולמו פיצויים

שכונת חפציבה במודיעין עילית. צילום ארכיון: ענת זכאי
בשכונה נבנו אלפי דירות, רובן בידי חברת חפציבה הקורסת, בבנייה בלתי חוקית שאושרה בדיעבד. השופטים, המשנה לנשיאה אליעזר ריבלין, אילה פרוקצ'יה ומרים נאור, קיבלו את טענת "שלום עכשיו", לפיה בשכונה היתה תופעה של בנייה בלתי חוקית בהיקף עצום, ללא היתר או מכוח "היתרים שלא כדין".
למרות זאת, השופטים קבעו כי העתירה מיצתה את עצמה לאחר שהפגמים בתוכנית המתאר תוקנו, ומועצת התכנון העליונה ביהודה ושומרון אישרה מחדש את התוכנית. בנסיבות אלה סירבו השופטים לקבל את בקשת פרקליט "שלום עכשיו" והכפר בילעין, עו"ד מיכאל ספרד, להורות על מתן צו להריסת אלפי יחידות הדיור בשכונה.
"זוהי סנקציה בלתי מידתית בנסיבות העניין", קבעה השופטת נאור. "ייפגעו מכך רוכשים תמימים, שחלקם מתגוררים בפועל בדירות. הרוכשים התמימים שילמו מחיר כבד (תרתי משמע) בתקופת הביניים, ולגבי חלק מן הרוכשים אשר רכשו דירות מחברת חפציבה, הנמצאת בינתיים בהליכי חדלות פרעון- ספק אם יהיה להם במי להיפרע".
160 אלף שקל פיצויים
לפיכך הסתפקו השופטים בתגובת המדינה, שהיחידה הארצית לחקירות הונאה של משטרת ישראל פתחה בחקירה פלילית בנושא הבנייה הבלתי חוקית במקום. עם זאת, כדי להביע את מורת רוחם על מחדלי הרשויות בפרשה הטילו השופטים על גופים שונים של המדינה לשלם הוצאות כבדות לטובת "שלום עכשיו" והכפר בילעין.
שר הביטחון, מפקד כוחות צה"ל ביהודה ושומרון, ראש המנהל האזרחי, ועדת התכנון העליונה ומפקד מחוז שומרון ויהודה של המשטרה חויבו לשלם הוצאות משפט בסכום כולל
של 30 אלף שקל. סכום דומה ישלמו ל"שלום עכשיו" גם המועצה המקומית מודיעין עילית, הועדה המקומית לתכנון ורשות הרישוי המקומית במודיעין עילית.
בית המשפט קבע עוד כי חברת חפציבה תשלום ל"שלום עכשיו" סכום נוסף, בסך 50 אלף שקל. לא ברור מאין יגיע הסכום, שכן החברה קרסה והיא נמצאת בהקפאת הליכים. סכום זהה ישלמו שתי חברות בנייה נוספות "גרין פארק" והקרן לגאולת קרקע. בסך הכול יקבלו "שלום עכשיו" והכפר בילעין הוצאות משפט בסך של 160 אלף שקל.