מערך מטוסי הסופה F-16I חוזר לפעילות
בתום בדיקה בת חודשיים החליט מפקד חיה"א, האלוף אליעזר שקדי, להחזיר את מטוסי הסופה לאוויר לאחר שבדיקות הוכיחו כי רמת הסיכון לאנשי צוות האוויר מהפורמלדהיד נמוכה מאוד

מטוס קרב סופה f16I. צילום: אי-פי
בחודש שעבר קבע מפקד חיל האוויר כי יש לקרקע את מטוסי הסופה בעקבות החומר המסרטן שהתגלה בשלושה מהם. החומר התגלה לאחר שלוחמי צוות אוויר התלוננו על גירויים ותופעות לוואי בעת השימוש במערכת החמצן בסופה. במהלך הבדיקות נמצאו רמות פורמלדהיד מעל התקן הסביבתי הבינלאומי המותר.
במהלך תקופה זו החליט האלוף שקדי להקים צוותי עבודה ובדיקה במגוון נושאים בהשתתפות מומחים ואנשי חיל אוויר בסדיר ובמילואים. צוותי הבדיקה ביצעו שורה רחבה של ניסויים, בשיתוף פעולה עם החברה המייצרת "לוקהיד מרטין", זאת על מנת לאתר את מקור הבעיה ולבחון דרכים לפתרונה.
חיה"א בודק גם את מטוסי הרעם
לאחר בדיקה מקיפה של כלל מטוסי הסופה נמצא כי בשבעה מהם קיימת רמה הגבוהה מהרמה התעסוקתית הבינלאומית המותרת. במטוסים אלה לא יבוצעו טיסות. במקביל נבדקו מדגמית מטוסים מכלל המערכים ולא נמצאה בעיה דומה.
באשר לחשיפה של אנשי מערך הסופה לחומר הפורמלדהיד עד כה נמצא כי הסיכון הוא נמוך מאוד. בשאר
המטוסים העומדים בתקן התעסוקתי הבינלאומי חזרה לטיסה תבוצע ב-100% חמצן בו אין סיכון. בחלקם אף הותקנו במקביל מסננים מיוחדים לבדיקה. פעילות צוותי העבודה תימשך לקידום הבנת הסיבות לתופעה ולמציאת פתרון ארוך טווח.
לפני כשבועיים הוחלט בחיל האוויר להרחיב את הבדיקות ולערוך אותן גם על מטוסי הקרב מסוג רעם.F15i למטוס "רעם" מנוע מאותו סוג של ה"סופה," מתוצרת חברת "פארט אנד וויטני," על כן הוחלט לערוך את הבדיקות גם עליו.
בנוסף, לשני המטוסים יש מחוללי חמצן שעלולים להיות אחת מהסיבות להעברת החומר המסרטן, מסוג פורמלדהיד, לתא הטייס. עד כה נדגמו חמישה מטוסי "רעם," אך הבדיקות לא העלו ממצאים החורגים מהתקן. בחיל האוויר לא פסלו את האפשרות שבהמשך ייבדקו מטוסים נוספים.