חשש: חומר מסרטן עלול להימצא גם ב-F15
בעוד חיל האוויר בודק את מטוסי ה-F16i מחשש שיש בהם ריכוז גבוה של חומר מסרטן, החלה הבדיקה גם במערך מטוסי F15i. הסיבה: לשני המטוסים אותו המכשור שעלול לפלוט חומר מסוכן
"בעבר הרחוק היינו טסים עם בקבוקי חמצן במטוס, אך כיום יש מחוללי חמצן," אמר תת אלוף במיל' רן פקר ל-nrg מעריב. "ההחלטה לבדוק גם את מטוס ה'רעם' היא נכונה, גם כי לשניהם יש מחוללי חמצן, וגם כי יש לו את אותו סוג המנוע כמו של ה'סופה'. צריך לבדוק אם באמת יש קשר, כדי שמאוחר יותר לא יגידו איך לא חשבנו."
מחוללי החמצן המיוחדים למטוסים אלה מייצרים עבור הטייס את החמצן, ובכך פוטרים אותו מהצורך בבלוני חמצן - אך, כמסתבר, עשויים גם לסכן את בריאותו.
בעקבות גילוי החומר המסרטן במטוסי ה"סופה" לפני כשלושה שבועות, החליט מפקד חיל האוויר האלוף אליעזר שקדי לקרקע את מערך מטוסי הקרב מסוג "סופה" החדישים, ולבחון את כלל המטוסים מאותו סוג מחשש שהם פולטים לתוך תא הטייס את החומר המסרטן.

קירקע. האלוף אליעזר שקדי. צילום: אי-פי אי פי
ממצאים מדאיגים ב-3 מטוסים
הבדיקות החלו בעקבות תלונות של טייסים על צריבה בעיניים ובקנה הנשימה בעת תהליך ההמראה. עד כה נדגמו כ-50 מטוסים והתקבלו תוצאות לגבי כ-20 מטוסי "סופה." שלושה מבין המטוסים נמצאו חורגים מסף התקן התעסוקתי שעלול לגרום לסרטן בקרב הנחשפים לחומר.
כמו כן, בעקבות החלטת מפקד חיל האוויר יצאה משלחת בכירה של להק ציוד בחיל האוויר הישראלי למפעלי החברה של לוקהיד מרטין,
יצרנית ה"סופה" כדי לבחון את המטוס ולהציג את הממצאים בישראל לחברה האמריקנית.
עד סוף השבוע הקרוב ייבדקו כלל מטוסי ה"סופה," אך לא ברור מתי יתקבלו כל התשובות לגבי הימצאות החומר המסרטן במטוסים. טרם הוחלט בחיל האוויר האם לחזור לטוס במטוסי ה"סופה" המקורקעים, ועדיין לא ברור אם יצרנית המטוס או חיל האוויר ישאו בעלויות בדיקת המטוסים. בכל מקרה, אין כוונה לשנות את תוכנית ההצטיידות של חיל האוויר.
חברת בואינג, יצרנית ה"רעם," מסרה בתגובה: "כתמיד, חברת בואינג תשתף פעולה עם חיל האוויר, אבל בכל שאלה הנוגעת לבדיקה יש לפנות לחיל האוויר."