המלחמה על הלומי הקרב
מאות חיילי מילואים הוכרו כסובלים מפוסט טראומה בעקבות מלחמת לבנון ה-2, אך רובם לא פנו לטיפול
ראש אגף השיקום, תא"ל במיל' רוני מורנו, קורא לחיילי המילואים לבוא ולהיבדק על מנת לקבל טיפול כדי להימנע מקשיים בתפקוד בשלב מאוחר יותר. "לאחר שנים רבות של טיפול בנפגעי פוסט טראומה ומחקר מעמיק בתחום, הבנו שטיפול מהיר ואיכותי הוא המפתח למניעת כרוניזאציה וקשיי תפקוד", מסביר מורנו.
"כחלק מתפיסה זו נקטנו בפעילות אקטיבית שמטרתה איתור מוקדם ככל האפשר של הנפגעים והפנייתם ליחידה לתגובות קרב", הוסיף. כמו כן, מאז מלחמת לבנון השנייה הנחה ראש אגף השיקום לתגבר בכוח אדם את היחידה לתגובות קרב ולקדם מחקר מקיף בתחום.
כתוצאה מפעילות זו, נקלטו עד עכשיו באגף השיקום 499 חיילי מילואים ממלחמת לבנון השנייה וההערכות הן שמאות חיילים נוספים סובלים מפוסט טראומה אך לא אובחנו עדיין. זאת, לאחר שבמלחמת לבנון הראשונה פנו אל אגף השיקום כ-1,089 חיילים, כמות שהובילה למעשה להכרה הגדולה ביותר בתופעת הפוסט טראומה.
"אין ספק שאם היינו נוקטים אז במדיניות שנקטנו בה סביב הפונים במלחמת לבנון השנייה, היינו מונעים התפתחות של כרוניזאציה וקשיי תפקוד בקרב נפגעי מלחמת של"ג", אומר מורנו. נתון זה בולט גם לאור הנתונים על מלחמת יום הכיפורים, מלחמה שנתפסה כטראומתית בחוויה הקולקטיבית והאישית, אך רק 388 פגועים ממנה נרשמו עד עתה.
"על פי ההערכה שלנו, יש מספר לא מבוטל של חיילי מילואים שפשוט לא באים לקבל טיפול",
מורנו לא מוכן לוותר על אף חייל. "זו המלחמה האמיתית שלי", הוא אומר. "רק לאחרונה הגיע אליי לוחם מהחווה הסינית, שהיום הוא כבר בן 54, שסיפר לי על הקרב. הוא פשוט לא ידע שלסיוטים שהוא עובר בלילות קוראים פוסט טראומה ושיש לזה טיפול".
מורנו אומר כי חלק מהאנשים הסובלים מפוסט טראומה חוששים שהכרה בבעיה עלולה לפגוע בהם בעתיד אם ירצו לפנות למסלול לביטחוני, אך מסביר כי הטיפול המוקדם חיוני. "מה שחשוב, בראש ובראשונה, זו הבריאות שלהם", הוא אומר. "אם הם לא יקבלו טיפול כעת הבעיה תתפתח בעתיד ואז הטיפול יצטרך להיות יותר רחב".
מוריס חטואל בן ה-26, לוחם חי"ר במילואים מחטיבת כרמלי שלחם בקרבות מול החיזבאללה בכפר עייתא א-שעב בדרום לבנון, סיפר כי הטיפול אכן עוזר. "במשך תקופה מאוד ארוכה לא נרדמתי בלילות", מספר חטואל. "התעוררתי מחלומות על הפצועים ונזכרתי בגופה של חבר מהגדוד שלי. הגעתי למ"מ וסיפרתי לו על הבעיות שיש לי והוא הפנה אותי למחלקה לתגובות קרב. התחלתי טיפול פסיכולוגי ובהחלט יש שיפור. כשאתה מגיע לשם אתה מבין שיש לך גב".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בעקבות מלחמת לבנון השנייה, אותרו וטופלו כ-260 חיילים בשירות חובה שסבלו מתסמונת פוסט טראומה. נכון להיום מטופלים במסגרת היחידה לטיפול בנפגעי תגובות קרב כ-50 חיילי חובה לשעבר, הזקוקים להמשך טיפול עקב התאוששות לא מספקת במצבם. סוגיית הכרת הנכות מטופלת באגף השיקום, ובידיהם נתונים לגבי חיילים המוכרים כנכים".