מי יהיה האיש שיוביל את התקיפה באיראן?
חיה"א פועל רבות לסיכול שיגורי הרקטות, אך מחליפו של האלוף שקדי כמפקד החיל יתמקד בעיקר בהכנות למבצע אפשרי של השמדת אתרי הגרעין. שטח צבאי
על תפקיד מפקד חיל האוויר הבא מתמודדים שלושה קצינים: ראש אגף התכנון בצה"ל האלוף עידו נחושתן, ראש מטה חיל האוויר תת-אלוף אמיר אשל וראש להק אוויר תת-אלוף יוחנן לוקר. הבולט מבין השלושה בעיני קצינים בתוך חיל האוויר ומחוצה לו תא"ל אשל. מנהיג מלידה, כריזמטי, דעתן וחריף שיודע לדבר עם בשפת ה"כחולים" וגם בגולנצ'יקית עוד מימי הלחימה בדרום לבנון מול החיזבאללה.
בימים אלה מתעסק חיל האוויר בעיקר בניסיון לפגוע במשגרי רקטות הקסאם מרצועת עזה לעבר יישובי הנגב המערבי, אך את תושבי שדרות לא מעניין המאמץ העילאי של טייסי החיל, שקצרו רק בחודש האחרון הישג כשפגעו ב-40 מחבלים מבלי לפגוע באף אזרח בלתי מעורב. תושבי שדרות רוצים שקט ושלווה. הם רוצים תחושת ביטחון.
אולם בחירת מפקד מטרידה את חיל האוויר בעיקר על רקע הרעה שמתפתחת באיראן ובסוריה. קצין בכיר בחיל האוויר שנדרש לתאר את הנושאים שמטרידים אותו פורש את ידיו באוויר, כשהאחת כמעט ונוגעת בקרקע והאחרת מושטת לעבר התקרה. הקסאמים נמצאים בתחתית, והאפשרות שסוללות טילי קרקע תוצרת רוסיה מסוג איסקנדר SS-26 ימכרו למשטרו של נשיא סוריה, בשאר אסד, נמצאת גבוה גבוה. מדובר בטיל בעל טווח של 400 ק"מ, יכול לשאת ראש נפץ קרב במשקל של למעלה מ-400 ק"ג ועם כושר דיוק של רדיוס בן 20 מטר. אין צורך להרחיב על מידת ההרסניות.

אם תשאלו את קציני חיל האוויר הבכירים מה באמת מטריד אותם, הם לא יתבלבלו לרגע. העיניים צופות לכיוון איראן, ושנת ההכרעה היא 2009. על כיסא מפקד חיל האוויר יישב מפקד חדש שיצטרך לקבל החלטות גורליות למדינת ישראל אם חלילה נדרש לקחת אחריות ולסכל את תהליך ייצור פצצת האטום האיראנית.
"זה מסוג האיומים והבעיות שאנחנו חייבים להיות מוכנים להם", הסביר קצין בכיר בחיל האוויר בסוף השבוע שעבר. "אסור לעצום עיניים. איך שנשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, מדבר זו בעיה. הוא תופס את עצמו כישות דתית. כשבן אדם שרואה את עצמו כשליחות דתית בעשייה שלו, זה אדם שאין
עבודת מחקר שהזמין האלוף שקדי מלהק מודיעין על דבריו של אחמדינג'אד בהשוואה להיטלר על בסיס מקורות גלויים, מצאה התאמה מדהימה בהתבסס על נושאים כמו גזע, מדינה, ציונות ועוד. קוראי עבודת המחקר נותרו פעורי פה בשל הדמיון בין השניים. היטלר אמר את אותם הדברים בפומבי, אך העולם בחר להתעלם והתוצאות ידועות.
אחמדינג'אד מפתח יכולת גרעינית גם בערוץ של האוראניום וגם באמצעות הפלוטוניום. הוא לא מסתפק בכך, וכחלק ישיר של המרוץ האיראני לפצצה משטרו מפתח יכולות להעביר פצצות גרעיניות ממקום למקום על-ידי מטוסים, טילי שיוט וטילי קרקע-קרקע.

ללא ספק אלו הם הדברים האמיתיים שמנהיגי מדינת ישראל נדרשים להתמודד איתם. התקיפה בסוריה, שעל-פי מקורות זרים הרסה כור גרעיני, אותתה לא רק לציבור בישראל אלא גם לעולם כולו שחיל האוויר מסוגל לעשות דברים רבים. פילוסופית, אין דבר שהוא בלתי אפשרי, אבל בחיל האוויר מודים כי משנה לשנה האיום שמתפתח באיראן הופך ונהיה מורכב ומסובך יותר.
לקראת שנת ההכרעה יצטרך הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, לבחור את מפקד חיל האוויר הבא, שלדעתו יצטרך להיות האיש שעלול להוביל את ישראל לאחת המערכות הקשות ביותר שידעה מאז מלחמת יום הכיפורים תחת סכנה ברורה לעורף הישראלי. כאב הראש הזה כולו של אדם אחד – רא"ל אשכנזי.
בספר "לך שמיים לך ארץ" שכתב נשיא המדינה לשעבר עזר ויצמן ז"ל, הוא הסביר מדוע הגה את הסיסמה "הטובים לטיס" כמפקד חיל האוויר בשנת 1960. לדבריו, זה היה משום שחיל האוויר היה זקוק לטובים ביותר, ל"יחידי סגולה" כדי לעמוד בדרישות שהציב לעצמו. היום, כשהדרך להשגת המטרה הפכה ליותר קשה ומסובכת, אנו עדיין זקוקים ל"אותו יחיד סגולה".