דיווח: מצרים מציעה לתווך בין ישראל לסוריה
עיתון במפרץ הפרסי מדווח כי מובארק הציע בפגישתו עם ברק כי ארצו תתווך בין שתי המדינות ותחתור לנסיגה הדרגתית של ישראל מהגולן במשך 15 שנה ולהצבת כוחות ברמה המפורזת
לפי הדיווח בעיתון, המסתמך על גורמים מצריים, הציע מובארק לישראל לוותר על רעיון החכרת רמת הגולן מהסורים, מאחר שזה עשוי לגרום מבוכה לשלטונות דמשק. במקום זאת, מציעה מצרים נסיגה הדרגתית של ישראל מהגולן במשך 15-10 שנה והקמת אזור חיץ בגבול, בו יתפרסו כוחות בינלאומיים, בהם גם חיילים מצריים, כאשר כוחות אמריקניים ורוסיים יערכו סיורים משותפים.
בכיר מצרי מסר לעיתון הערבי כי "למרות הרושם שלא יצא דבר מהפגישה בין הנשיא מובארק לברק בשארם א-שיח, הם דנו בנושאים חשובים, כמו הפרטים של התיווך המצרי כדי להשיג פתרון סופי ליחסים בין ישראל וסוריה וכדי להתחיל שיחות ישירות בין היריבים".
מובארק ואסד צפויים להיפגש עוד לפני הגעתו של נשיא ארצות-הברית ג'ורג' בוש למזרח התיכון בעוד כשבועיים. היוזמה המצרית החדשה עשויה לעלות גם במהלך פגישתו של הנשיא מובארק עם עמיתו הצרפתי ניקולה סרקוזי וזאת, בניסיון לגייס את תמיכתן של חברות מועצת הביטחון.
גורם ישראלי סיפר כי במהלך הפגישה אתמול בשארם א-שיח בין ברק למובארק העביר הנשיא המצרי מסר מאסד, אולם תוכנה של ההודעה לא נמסר. בכיר ישראלי נוסף סיפר כי ראש הממשלה אהוד אולמרט ביקש מהסנטור האמריקני ארלן ספקטור, שיגיע היום לדמשק, להעביר לאסד כי "ישראל מוכנה לשלום".
בסוף השבוע אמר שר החוץ המצרי אחמד אבו אל-רייט כי בתחילת השנה הבאה תתכנס במוסקבה ועידה בינלאומית, שתעסוק גם בתהליך השלום בין ישראל לבין סוריה. בראיון לרשת הטלוויזיה "אל-ערבייה" אמר אבו אל-רייט כי מצרים היא זו שסללה את הדרך להשתתפותה של סוריה בוועידת אנאפוליס. "גישרנו בין האמריקנים לסורים כדי שאלו יגיעו לוועידת אנאפוליס", אמר.
נשיא סוריה אסד התייחסבשבוע שעבר בהרחבה לתהליך המדיני עם ישראל בראיון לעיתון אוסטרי ואמר כי בימי ראש הממשלה המנוח יצחק רבין כבר השלימו שתי המדינות 80 אחוז מהדרך לשלום וכי ניתן להשלים את התהליך בתוך שבועות ספורים.
"אנחנו לא חלק עיקרי מהתהליך ויש לנו תנאים מיוחדים", אמר אסד. "אנחנו מכבדים את החלטות האו"ם הכוללות את החזרת החלקים הכבושים על ידי ישראל". יחד עם ההצהרה התיאורטית כי ניתן לסיים את המו"מ עם ישראל בתוך כמה שבועות
עם זאת, הדגיש אסד כי אינו רואה שלום בלי חמאס, חיזבאללה ובת בריתו הגדולה איראן, והזכיר כי סוריה יכולה הייתה לשגר טילים לעבר ישראל בתגובה על התקיפה הישראלית בספטמבר, אך החליטה להבליג. הנשיא הסורי ניבא כי בשנה הקרובה לא צפויה פריצת דרך מדינית במגעים עם ישראל, רבות באשמת ארה"ב, שמסרבת, לטענתו, לתווך בין הצדדים.