המדינה לבית הדין: הוציאו צווי מניעה למורים
במסיבת עיתונאים אמרו שרי האוצר והחינוך כי נואשו מהמו"מ לסיום שביתת המורים, וכעת פונים "לסעד בית הדין" כי נתקלו בקיר אטום. רן ארז: "הם רוצים להפוך אותנו לעובדי קבלן"
שני השרים שבו והאשימו את ארגון המורים בחוסר שיתוף פעולה עמם, על אף שיו"ר הארגון, רן ארז, טוען במשך כל השביתה ולפניה כי נציגי הממשלה הם שמסרבים להתפשר עמו. לפיכך, הצהירה השרה תמיר, החליטו השניים לנקוט בצעד שכבר ביצעו לפני שבועיים, אך משכו את בקשתם לביה"ד ברגע האחרון. "אנחנו פונים שוב לסעד של בית הדין לענייני עבודה, כי נתקלנו בקיר אטום", אמרה השרה. "ההסתובבות של הילדים ברחובות מסוכנת להם ולחברה".
בהתייחס לרפורמה השנויה במחלוקת שעליה הוסכם עם הסתדרות המורים בשנה שעברה, אמרה תמיר כי "לא יכולנו לעשות את המהלך שהתחלנו בו ללא שיתוף הפעולה של ארגון המורים. שיתוף הפעולה הוא למען החינוך", הדגישה. דברים דומים השמיע שר האוצר, שטען במפגיע כי "אין שני צדדים למאבק הזה. כולנו, ארגון המורים, ההורים התלמידים, שרת החינוך, משרד האוצר על כל גורמי המקצוע - כולם שותפים לדאגה לחינוך. כולנו רוצים להחזיר את המורים והתלמידים לכיתה מתוך אחריות ודאגה לשלום התלמידים, וגם מתוך דאגה ליציבות המשק. החינוך הוא בראש סדר העדיפויות של ממשלת אולמרט".
מסיבת העיתונאים של שרי האוצר והחינוך, באדיבות ערוץ 2
"עשינו כל שיכולנו כדי להביא לסיום השביתה", המשיך בר-און. "אנחנו, מזה שנה וחצי, שרת החינוך עם שרי האוצר שקדמו לי, נושאים ונותנים עם ארגון המורים. בתחילת השביתה נמנענו כדי לבקש צווי מניעה. לפני חודש הסכמנו לתהליך גישור. אחר כך, כשהגיע המשא ומתן למבוי סתום - פנינו לבית הדין. כמחווה, מתוך הצורך להוכיח את הרצון שלנו להסתדר עם המורים, השעינו ב-9 בנובמבר את הרצון שלנו לצווי מניעה.
"הצהרנו בבית הדין שהמדינה תלך לקראת צמצום מספר התלמידים בכיתות. זאת כוונתה זה בדיוק מה שהיא מבקשת לעשות. באותו מועד הצהרנו שאנחנו מתכוונים להחזיר את שעות הלימוד שנלקחו מבתי הספר. אנחנו מאוד מעריכים את מה שעשה יו"ר ההסתדרות עופר עיני, הוא השקיע מאות שעות בעניין. האם הגענו לתוצאה? התשובה היא לא".
בתגובה לדברי תמיר ובר-און תקף יו"ר ארגון המורים ארז את הפנייה לבית הדין לעבודה בחדשות ערוץ 2. "מה אני אומר על כך? אני אומר שזה לא ישפר את החינוך", אמר ארז. "החינוך נמצא ממש במצב גרוע ביותר. המאבק שלנו זה לשפר אותו. וכל מה שהם אומרים - הם
עם זאת, ארז הבהיר כי "במידה ובית המשפט יוציא צווים אני לא מתכוון להפר חוק. איני יודע מה יקרה במערכת, אבל אני יודע שאלפי מורים צעירים יעזבו את מערכת החינוך. העם בישראל צריך לדעת שהממשלה הזאת לא מקיימת את מה שהיא צריכה לעשות - לדאוג לאזרחיה. למעשה, כל מה שאנחנו שומעים זה רק ספינים תקשורתיים".

אמש ירד הלילה על היום ה-47 לשביתת המורים, עם עזיבתו של ארז את שולחן הדיונים בטענה שהממשלה אינה מעוניינת להקטין את מספר התלמידים בכיתות בישראל. מנגד אמרו במשרדי האוצר והחינוך כי גם הפעם החמיץ ארז הזדמנות לצמצם את מספר התלמידים בכיתות ולהחזיר שעות למערכת. בסיומה של ישיבה בת חמש שעות ללא התפשרות מצד האוצר והחינוך, ציינה שרת החינוך יולי תמיר כי במשרדה שוקלים לפנות בשנית לבית הדין לעבודה ולבקש צווי מניעה למורים.
הפגישה שעלתה על שרטון אתמול התמקדה בשתי הבעיות המשמעותיות ביותר שהעלו המורים: הקטנת מספר התלמידים בכיתות והחזרת שעות הלימוד. במשרד החינוך הסבירו כי היה מדובר בישיבה מהפכנית, שבמהלכה האוצר הסכים להעביר כסף לשעות לימוד ולצמצום מספר התלמידים בכיתות, אך לא נקב בכמה שעות. בארגון המורים טענו מנגד, כי בלי מספרים אין על מה לדבר.
תמיר טענה כי ארז הודיע שהוא לא מוכן לתת שעות פרונטאליות בתמורה לאחוזים שהוצעו על-ידי משרד האוצר. היא הסבירה כי יו"ר ההסתדרות הציע תוכנית לפיתרון הבעיה: "על-מנת לחסוך את הכסף עיני הציע שאם לא תהיה רפורמה, תוספת השכר תלך לבניית כיתות ולשעות לימוד - גם לזה רן לא הסכים ואנחנו מבינים שהדרישה היחידה שלו היא דרישה שתפרק את הרפורמה עם הסתדרות המורים לגורמים".
בארגון המורים הסבירו מנגד כי הם לא מוכנים לחתום על רפורמה שדומה לזו שסוכמה עם הסתדרות המורים, ואשר משמעותה פירוק בפועל של המורים ככוח מאורגן והכפפתם למנהלי בית הספר, כמו גם תוספת שעות שלצד תוספת השכר המוצעת, פירושה הורדת השכר לשעה. יו"ר הארגון הסביר כי שבע מהתחייבויות והוא דורש לקבל מספרים מדוייקים. "במשא ומתן הזה לא היה כלום, דיברו איתי בהצהרות", אמר.
המשבר במו"מ לא הגיע במפתיע אלא בא בעקבות שבוע של פגישות שהעלו חרס בידי שני הצדדים. כבר בתחילת השבוע שעבר נגוזו תקוותיו של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שכינס את נציגי האוצר והחינוך עם נציגי המורים בבית ההסתדרות בתל-אביב, והציע להם רפורמה מטעמו. אלא שהישיבה התפוצצה, וארז הסביר בצאתו כי התייאש מהאוצר, שמתעקש לדון עם המורים על גובה שכרם בלבד, מבלי לדאוג לרפורמה כוללת. האוצר המשיך להחזיק בגרסתו ונציגיו טענו כי ארז הוא שאשם בפיצוץ, משום ש"התאהב במאבק".
ארז הציג את גרסתו לסיפור קטיעתה באבה של הפגישה, וסיפר כי צחקו עליו. "כנראה שנציגי משרד האוצר תכננו את הפיצוץ הזה", התריס. "אנחנו רצינו לדבר על נושא של מספר התלמידים בכיתה, והם טענו שזה לא נושא שעליו מדברים במסגרת ההסכם הקיבוצי. אני חושב שמספר התלמידים קשור לתנאי העבודה, ולכן הוא חייב להיות בהסכם השכר. גם על שעות הלימודים הם לא רוצים לדבר, הם טוענים שזה לא צריך להיות עניין לארגון עובדים".