אין ארוחות חינם
המדינה התחייבה לדאוג לתלמידי הפריפריה לפי חוק, אך המבקר קובע שהתשלום נפל על ההורים
- דוח המבקר: תופעה של נפוטיזם ב-8 חברות ציבוריות
- דוח המבקר: גדודי מילואים לא התאמנו באש 5 שנים
- דוח המבקר: כשלים בשמירה על איכות החיים והסביבה
המדינה האצילה את מתן השירותים על קרן סאקט"א רש"י, בתנאי שזו תממן 50% מהפעילות, אולם מהדוח השנתי של מבקר המדינה עולה כי שיעורי ההשתתפות בפעילות נקבעו על-ידי העמותה והתקבלו ללא עוררין מצד משרד החינוך.
כך למשל ביישוב לקיה ותל-שבע שילמו ההורים והרשות המקומית 35% מהעלות, ביישובי מצפה רמון, שדרות וירוחם שילמו ההורים 25% מהשירות. כדי להזכיר כי החוק נועד להקל על ההורים, שלא היו אמורים לשלם כלל על יום הלימודים הארוך.
"יוצא שדווקא ביישובים שמצבם הכלכלי דחוק, שבהם ההורים והרשויות מתקשות לשלם את דמי ההשתתפות, משלמות הרשויות וההורים יותר", נכתב בדוח. "עקב
כך נמנע השירות מהיישובים החלשים במיוחד, בשל חוסר יכולת להשתתף בעלות".
במשרד המבקר מציינים כי במידה ואכן דרושה השתתפות של הרשויות ושל ההורים, על משרד החינוך להיות זה שקובע את שיעורי ההשתתפות, ולא להעניק לעמותה יד חופשית לעשות כן.
אך לא רק בתחום המימון ניתנה יד החופשית, אלא גם בתחום התכנים וקביעת הפדגוגיה, שלדעת המבקר אין להפריטם: "כמה מהסמכויות שהועברו לידי העמותה, הינן סמכויות ממשלתיות מובהקות שאין להעבירן לידי גופים פרטיים", נכתב בדוח. "כמו הסמכות לבחור את הרשויות שבהן תופעל התוכנית, מי התלמידים והמוסדות שייקחו בה חלק ומה יהיו התכנים".